Deputatul PNL Laurenţiu Dan Leoreanu, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, cere audierea de urgenţă în faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului a vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu atribuţii în domeniul sectorului sistemului de pensii privat, Ion Giurescu, pentru a oferi explicaţii legate de o eventuală decizie de naţionalizare a pensiilor private.
Laurenţiu Loreanu a afirmat, într-un comunicat de presă al PNL remis Redacţiei: "Consider că se impune de urgenţă audierea lui Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF cu atribuţii în domeniul Sectorului Sistemului de Pensii Private, în faţa comisiilor de specialitate din Parlament pentru a oferi explicaţii legate de o eventuală decizie de naţionalizare a pensiilor private. În egală măsură, este important ca ASF să explice de ce s-a impus sancţionarea celui mai mare fond de pensii private obligatorii din România. La ora actuală, există suspiciuni că ASF a sancţionat NN cu 750.000 lei, la ameninţările lui Liviu Dragnea, într-o încercare zadarnică a lui Mişu Negriţoiu de a nu fi revocat din funcţie, chestiune care oricum se va realiza în decurs de câteva zile. De asemenea, reamintesc că, în 2014, pe atunci premier, Victor Ponta recunoştea, într-un interviu, intenţia guvernului PSD de a naţionaliza fondurile de pensii administrate privat: «Am discutat-o de multe ori cu Fondul Monetar (naţionalizarea fondurilor de pensii administrate privat - Pilonul 2). Nu eu personal, ci ministrul de Finanţe. Din punctul meu de vedere, e treaba viitorului Guvern să decidă». Subliniez faptul că fondurile de pensii administrate privat au aproximativ 7 milioane de contributori şi administrează active de 7,2 miliarde euro, iar o piaţă de o asemenea dimensiune obligă la o maximă seriozitate" .
Deputatul liberal a subliniat că atacul PSD la adresa multinaţionalelor şi a mediului privat din ultima vreme trebuie să înceteze.
El a precizat: "Refuz să cred că România se îndreaptă spre o copiere a modelului Viktor Orban, care a naţionalizat pensiile private în 2010. PSD continuă să atace orice fel de iniţiativă privată pentru că este incapabil să renunţe la obiceiurile de dinainte de 1989. Iar atacul la multinaţionale, care a devenit o importantă componentă discursivă a PSD de la începutul anului are o explicaţie simplă: Liviu Dragnea nu poate să treacă peste abrogarea OUG 13, urmare a protestelor masive de stradă din ultima vreme, pentru care trebuia să găsească un ţap ispăşitor. Aceste atacuri electorale ale PSD la adresa mediului privat trebuie să înceteze pentru că pot determina retragerea unor companii care au creat numeroase locuri de muncă şi care reprezintă contribuabili importanţi la bugetul de stat".
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a sancţionat joi "NN" Pensii cu o amendă de 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societăţii, după ce compania a transmis clienţilor o scrisoare prin care îi informa că în ultima perioadă au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală naţionalizare a pensiilor private şi i-a îndemnat să se implice activ în problemă.
De asemenea, ASF a decis retragerea autorizării directorului general al societăţii, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.
Aceasta este cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare.
"Am decis sancţionarea NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social, retragerea autorizaţiei de director general al fondului Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei", a anunţat joia trecută Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, într-o conferinţă de presă.
Giurescu a mai declarat că un control ASF va fi demarat şi la BCR Pensii.
Amenzile aplicate de Consiliul ASF pot fi contestate atât de "NN" Pensii, cât şi de directorul general al companiei, Raluca Ţintoiu.
Compania a transmis ulterior că măsurile anunţate de ASF nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de "NN" şi economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanţi la acesta.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat săptămâna trecută că scandalul despre naţionalizarea pensiilor private a pornit de la preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care ştie foarte bine că în scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Dragnea a acuzat: "În ceea ce priveşte acest scandal despre naţionalizarea pensiilor private, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu care este preşedintele ASF, care ştie foarte bine că în foarte scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF pentru că ceea ce se întâmplă acolo este foarte grav şi au de suferit clienţii români şi asiguraţii români. (...) Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză. În România nu este permis aşa ceva. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici vreo discuţie în Guvern, nici vreo discuţie în coaliţie sau Parlament despre aşa ceva".
Liderul PSD a mai susţinut că "ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis".