DEPUTATUL PSD DANIEL FLOREA: "Domeniul jocurilor de noroc este foarte reglementat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 2 martie 2016

Domeniul jocurilor de noroc este, în prezent, unul foarte reglementat, consideră deputatul PSD Daniel Florea, membru în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Printre altele, domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, despre efectele noii legislaţii din piaţa gamblingului.

În opinia domnului Florea, printre cele mai importante aspecte ale noii legi se numără reglementarea segmentului online, dar şi faptul că există posibilitatea de a obţine licenţe şi autorizaţii temporare.

În acest context, deputatul PSD consideră că vom avea o creştere semnificativă a investiţiilor din domeniu şi, concomitent, o creştere a veniturilor la bugetul de stat.

Reporter: A trecut aproape un an de când a intrat în vigoare legea ce din domeniu. Cum s-a dezvoltat sectorul gamblingului în acest an?

Daniel Florea: Anul 2015 a stat sub semnul intrării în vigoare a noii legislaţiei primare din domeniul jocurilor de noroc, aceste noi reglementari făcând posibilă, printre multe altele, intrarea în legalitate a activităţilor de jocuri de noroc online, ceea ce a şi dus la acordarea dreptului de operare a unui număr de 19 operatori.

Pe lângă aceasta, trebuie să menţionăm şi noile prevederi legislative din domeniul jocurilor tradiţionale (land-based). A avut loc o creştere a taxelor, a fost prevăzută introducerea unui nou tip de joc slot-machine - aparatele de joc cu risc limitat (AWP) - şi există acum posibilitatea de a obţine licenţe şi autorizaţii temporare, dedicate revigorării turismului din zonele turistice de interes naţional.

Reporter: Ce-i lipseşte noii legi?

Daniel Florea: S-a lucrat mult la noua legislaţie, cu experţi, cu reprezentanţii organizatorilor, cu asociaţiile de profil etc. şi considerăm că marea majoritate a lipsurilor din vechile prevederi au fost corectate în noua lege. După adoptarea Normelor, legislaţia este completă şi vom vedea dacă vor mai fi necesare unele, sperăm mici, ajustări. În opinia mea, o legislaţie trebuie să ţină cont de evoluţia pieţei, de progresul tehnologic, iar domeniul jocurilor este unul dintre cele mai dinamice din acest punct de vedere. Deci trebuie să "ţinem pasul" cu toate acestea.

În plus faţă de ceea ce am menţionat anterior, trebuie să precizez faptul că, în opinia mea, domeniul jocurilor de noroc este în prezent unul foarte reglementat şi care pune un accent deosebit şi pe protecţia jucătorilor, pe educare lor. Jocurile de noroc trebuie să fie doar o modalitate de distracţie, de entertainment, şi nu trebuie privite ca o sursă de câştig sau investiţie. Cred că noua legislaţie aduce prevederi benefice în acest sens. Astfel, este prevăzută înfiinţarea unei fundaţii dedicate jocului responsabil social, finanţată direct de către operatorii de jocuri de noroc - prin intermendiul unui fond administrat de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc. Din această fundaţie vor face parte reprezentanţii asociaţiilor de profil, asociaţii despre care ştiu că deja desfăşoară programe de tipul jocului responsabil. Toate acestea nu pot decât să fie în beneficiul jucătorilor, al celor care au anumite probleme de joc.

Reporter: Ce clarificări conţin normele de aplicare a Legii jocurilor de noroc?

Daniel Florea: În cadrul normelor de aplicare a legii jocurilor sunt specificate o serie de condiţii tehnico-economice pe care trebuie să le îndeplinească, în primul rând, operatorii de jocuri de noroc online, precum şi cei din cadrul serviciilor conexe acestui domeniu. Sunt, deasemenea, detaliate condiţiile de funcţionare şi autorizare a noilor mijloace de joc tradiţionale, aparatele slot-machine cu risc limitat, condiţiile de interconectare a operatorilor la sistemul centralizat de la ONJN, precum şi multe altele...

Reporter: Ce rezultate estimaţi că va avea aplicarea acestei legi?

Daniel Florea: Aşa cum am menţionat mai înainte, cele mai importante schimbări din noua legislaţie au dus la apariţia primilor operatori de jocuri de noroc online care au obţinut dreptul de operare în ţara noastră. Practic, am asistat la "deschiderea pieţei online" şi în România. Apoi, este de subliniat creşterea taxelor din domeniul jocurilor şi introducerea AWP-urile, aparate de joc cu risc limitat, cu scopul declarat al reducerii riscurilor de apariţie a dependenţei. Un alt aspect pozitiv este cel legat de posibilitatea de a obţine licenţe şi autorizaţii temporare în zonele turistice de interes naţional. În fine, cred că vom avea o creştere semnificativă a investiţiilor în domeniu şi, concomitent, o creştere a veniturilor la bugetul de stat.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră legată de conflictul apărut între operatorii de pariuri şi fisc, după controalele efectuate de ANAF şi după recalcularea impozitului?

Daniel Florea: În Uniunea Europeană există definiţii foarte clare privind "venitul din activitatea de jocuri de noroc", iar autorităţile din ţara noastră ar trebui, cred eu, să ţină cont de acestea. Vom vedea cum se va soluţiona această dispută, cel mai probabil în urma unor acţiuni în instanţele româneşti sau în cele europene.

Reporter: Care consideraţi că este valoarea veniturilor la care ar trebui să se plătească acest impozit? Include aceasta şi premiile acordate jucătorilor?

Daniel Florea: Începând cu anul 2015, legislaţia în vigoare stabileşte, fără echivoc, baza de impozitare a veniturilor din jocurile de noroc, aceasta reprezentând diferenţa dintre miza (suma cu care jucătorii participă la joc) şi premiile acordate, aşa-numitul GGR - Gross Gaming Revenue. Aceasta este în conformitate cu ceea ce am menţionat anterior, şi anume cu definiţia dată de Uniunea Europeană privind venitul operatorilor de jocuri.

Reporter: Cum ne situăm faţă de celelalte ţări europene, în acest domeniu?

Daniel Florea: Cred că ne-am apropiat foarte mult de ţările considerate că fiind exemple de bune practici. Am încercat şi cred că am reuşit în mare măsură să evităm problemele şi obstacolele pe care multe ţări din Uniunea Europeană încă le au.

Am susţinut şi voi susţine mereu faptul că nu interzicerea unei categorii de jocuri de noroc sau a întregului domeniu este soluţia pentru problemele de joc pe care le au unele persoane. Interzicerea jocurilor nu poate duce decât la migrarea jucătorilor spre zona neagră a jocurilor ilegale, neautorizate şi nereglementate. Acolo, nimeni nu asigură o protecţie a jucătorilor, acolo nu se plătesc taxe... Iar a susţine că printr-o asemenea măsură se va îngrădi dorinţa oamenilor de a juca, de a paria, este o imensă eroare, aşa cum o demonstrează "experienţa" unor state care au luat asemenea măsuri.

Reporter: Ce perspective are piaţa jocurilor de noroc, la noi?

Daniel Florea: Ne dorim o piaţă concurenţială, echitabilă, în care toţi cei implicaţi - operatori, jucători, autorităţi de reglementare şi control - toată lumea să respecte legislaţia în vigoare. În acest fel, vom avea investiţii solide şi operatori responsabili faţă de jucători, o piaţă care să ofere stabilitate şi predictibilitate. În acest sens văd perspectivele din ţara noastră.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb