DEPUTATUL VIOREL ŞTEFAN, DESPRE CRIZA FRANCILOR ELVEŢIENI: "FMI recomandă Legea falimentului personal şi negocieri individuale"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2015

"FMI recomandă Legea falimentului personal şi negocieri individuale"

Pentru rezolvarea problemei creditelor în franci elveţieni, reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) recomandă adoptarea Legii insolvenţei persoanelor fizice şi stimularea dialogului dintre bănci şi împrumutaţii cu probleme, precum şi implementarea unui suport legislativ care să faciliteze acest dialog, "de tipul celebrei «electorate»", potrivit deputatului PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor.

"Pe criza francului elveţian, poziţia FMI, BM, CE este următoarea: nu România e cazul cel mai grav din regiune. România este cazul cel mai uşor, spun ei, e o problemă gestionabilă, atât din punct de vedere al sistemului bancar, cât şi din punct de vedere al Guvernului", a explicat Viorel Ştefan, citat de Mediafax, după întrevederea pe care Comisia a avut-o cu delegaţia FMI.

Actuala poziţie a reprezentanţilor instituţiilor internaţionale vine după ce, recent, FMI a transmis autorităţilor noastre o scrisoare în care se arăta "profund îngrijorat" cu privire la adoptarea unei legi a insolvenţei persoanelor fizice fără un studiu de impact şi fără un suport logistic adecvat.

"FMI susţine eforturile autorităţilor de a promova o legislaţie în domeniu, dar suntem profund îngrijoraţi că adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociaţiilor implicate - ar putea să nu îşi atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenţie, bine structurată şi bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piaţa financiară", spuneau reprezentanţii Fondului, în urmă cu circa două săptămâni.

Clienţii împrumutaţi în CHF susţin că nu pot merge la bancă să negocieze individual şi că este nevoie de "o soluţie legislativă".

"Vom pune la dispoziţia Comisiei de buget-finanţe documente care arată că nu se poate negocia cu băncile. N-au negociat nici când am semnat contractele, nici acum", a afirmat Cătălin Voivozeanu, iniţiatorul Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.

În timp ce persoanele care au împrumuturi în franci elveţieni solicită conversia creditelor la cursul istoric plus 20%, băncile susţin că acest lucru ar fi neconstituţional şi că ar aduce pierderi importante în sistem, optându-se pentru soluţii individuale care ar putea fi identificate în cadrul negocierilor dintre cele două părţi.

Astăzi urmează să aibă loc noi discuţii în Comisia de Buget din Camera Deputaţilor, la care ar trebui să fie prezentă şi conducerea BNR.

Francul elveţian a crescut, ieri, cu 3,32 bani, BNR anunţând un curs de 4,2140 lei/CHF.

Isărescu: "Empatizăm cu împrumutaţii în CHF, dar asta nu înseamnă să încălcăm legea"

Guvernatorul Mugur Isărescu a spus, ieri, că empatizează cu împrumutaţii în franci elveţieni (CHF), dar că acest lucru nu înseamnă că trebuie să încalce legea.

Răspunzând unei întrebări, domnia sa a declarat: "Bineînţeles că empatizez cu cei care au ieşit în stradă (n.r. clienţii cu credite în CHF), dar faptul că empatizez cu ei nu înseamnă că trebuie să încălcăm legea. (...) Sunt tot atâţia deţinători de CHF în România (n.r. comparativ cu cei 75.000 de împrumutaţi în franci elveţieni), cam 100.000 şi aceştia nu se plâng că moneda elveţiană este toxică".

Mugur Isărescu a subliniat că băncile centrale din Europa au atribuţiuni diferite şi că în responsabilităţile Băncii Naţionale a României nu se regăseşte protecţia consumatorului.

"Banca Ungariei nu face supraveghere şi face protecţia consumatorului, iar noi (n.r. BNR) nu facem proteţia consumatorului, pentru că ar intra în conflict cu supravegherea. (...) Noi cerem băncilor să recupereze banii daţi".

Referitor la rolul pe care l-ar avea BNR în problema creditelor în franci elveţieni, Mugur Isărescu a subliniat: "Avem un instrument netrecut în lege, dar pe care toate băncile centrale îl au - să constatăm dacă o problemă are o soluţie de mediere, fără să mediem. Le spunem băncilor: «Atenţie, v-aţi asumat riscuri pe care nu le puteţi controla! Între a executa şi a nu obţine nimic, mai bine ar fi să negociaţi cu clientul!". Guvernatorul a menţionat că negocierea dintre bănci şi clienţi nu trebuie să fie în afara legii şi că nu trebuie "să se dea cu pumnul în masă".

"Noi nu dăm credite şi nu intervenim în negocierea creditelor", a mai precizat domnia sa, afirmând că sunt două milioane de contracte de credit, fiecare cu 100 de clauze, fiind "o absurditate" ca BNR să răspundă în aceste două milione de contracte, cu atât mai mult cu cât legea nu permite acest lucru.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "intre a executa si a nu obtine nimic, mai bine ar fi sa negociati cu clientul"- voi merge cu acest citat din dvs domnuel Isarescu catre banca, doar ca sa ma mai refuze si a mia oara la negociere!

    1. Legea falimentului personal este o lege odioasa.Un administrator (consilier) iti va administra toate resursele.El iti va spune daca azi trebuie sa-ti cumperi o paine daca maine ai voie sa-ti cumperi un iautr e.t.c.

      La faliment personal ajungi doar daca nu platesti ce te-ai angajat sa platesti, daca ai dat teapa creditorilor tai. Legea Falimentului difera de la o tara la alta fiind inrobitoare pentru creditor la nemti si relaxata in sud. In fine, nu inteleg de ce trebuie sa ne uitam in gura FMI-ului, de ce trebuie sa luam bani de la ei cu pretul distrugerii industriilor proprii etc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb