DER SPIEGEL:  Siegfried Mureşan, favorit pentru funcţia de comisar european al transporturilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 octombrie 2019

Actualul vicepreşedinte al PPE, Siegfried Mureşan, a fost, în legislatura trecută, raportor al Parlamentului European pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

Actualul vicepreşedinte al PPE, Siegfried Mureşan, a fost, în legislatura trecută, raportor al Parlamentului European pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ratează obiectivul parităţii de gen în Colegiul comisarilor, deoarece ţara noastră şi Franţa vor nominaliza bărbaţi pentru posturile de comisar european. Informaţia a fost furnizată de cotidianul german Der Spiegel, care mai arată că România şi Franţa au propus iniţial două femnei, dar candidaturile acestora au fost respinse de Parlamentul European. Publicaţia citează surse din Partidul Popularilor European care spun că eurodeputatul Siegfried Mureşan se profilează a fi propunerea ţării noastre pentru postul de comisar european al transporturilor.

Nominalizarea nu este încă oficială, pentru că noul Guvern nu a fost instalat, scrie publicaţia, precizând că premierul desemnat Ludovic Orban vrea ca noul Cabinet să primească miercuri votul Parlamentului.

Potrivit Der Spiegel, care citează surse, odată cu confirmarea noului Guvern, Sigfried Mureşan ar urma să fie nominalizat pentru postul de comisar european.

În acest fel, România va deveni a doua ţară care îşi înlocuieşte candidatul la postul de comisar cu un bărbat după Franţa, care a înlocuit-o pe Sylvie Goulard, respinsă în mod neaşteptat de Parlamentul European, cu fostul ministru de Finanţe Thierry Breton, pentru funcţia de comisar pentru piaţa internă.

Acestea sunt motivele pentru care, cel mai probabil, Comisia Leyen va avea doar 11 femei şi 16 bărbaţi, departe de paritatea de gen promisă. Macron nu doar că a ignorat solicitarea lui Leyen ca fiecare ţară să nominalizeze un bărbat şi o femeie, dar oferă României şi Ungariei argumente pentru a ignora solicitarea noului preşedinte al CE, comentează Der Spiegel.

Actualul vicepreşedinte al PPE, Siegfried Mureşan, a fost, în legislatura trecută, raportor al Parlamentului European pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

Discuţiile despre nominalizarea lui Mureşan au reprezentat motivul pentru care Pro România a decis să nu sprijine guvernul PNL, condus de Ludovic Orban. Victor Ponta şi-ar fi dorit ca viitorul guvern să o nominalizeze pe Corina Creţu - fostul comisar european pentru politică regională - pentru funcţia de comisar al transporturilor.

Amintim că, iniţial, guvernul Dăncilă, cu două luni înaintea moţiunii de cenzură prin care a fost demis, i-a propus pentru funcţia de comisar european pe Rovana Plumb şi Dan Nica.

Nica nu a reprezentat o opţiune de luat în calcul pentru Ursula von der Leyen, care, în urma interviurilor cu cei doi, a ales să o trimită în faţa comisiilor Parlamentului European pe Rovana Plumb. Membrii Comisiei juridice au decis să respingă candidatura lui Plumb deoarece au considerat că nominalizarea acesteia reprezintă un risc crescut în privinţa îndeplinirii condiţiilor de integritate impuse prin codul de conduită al comisarilor europeni.

Votul în plenul Parlamentului European pentru Comisia von der Leyen ar urma să aibă loc cel mai târziu în 28 noiembrie. Noua Comisie Europeană îşi va începe activitatea la 1 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb