Derivate cu acţiunile Fondului Proprietatea, la OTC-ul bursei vieneze

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2010

Bursa din Viena

Bursa din Viena

Membrii Consiliului de Supraveghere al Fondului, luaţi prin surprindere

Cehii mizează pe scăderea preţului acţiunilor FP

În timp ce autorităţile române se chinuie de mai bine de trei ani să coteze Fondul Proprietatea la bursă, iar brokerii se luptă de luni întregi să aducă acţiunile Fondului pe un OTC autohton, o casă de brokeraj din Cehia tranzacţionează produse derivate cu acţiunile fondului pe piaţa Over the Counter a bursei vieneze.

La finele lunii decembrie, "Wood&Company" din Cehia a lansat un produs derivat (warrant) având ca activ acţiunile Fondului Proprietatea, tranzacţionat pe OTC-ul Bursei de la Viena. Un certificat are ca activ suport 500.000 de acţiuni Fondul Proprietatea, fiind tranzacţionat, ieri, la preţul de 36.300 de euro.

Warrantul funcţionează ca o opţiune de tip call, înseamnând că la data scadenţei, 30 noiembrie 2010, vânzătorul, respectiv Wood&Company, se angajează să vândă acţiunile FP la un preţ, echivalent în euro; de 0,3 lei/titlu.

Ca să iasă în profit, cehii mizează că valoarea acţiunilor FP pe piaţa din România nu va creşte peste nivelul de 0,3 lei/acţiune până la data scadenţei şi exclud, implicit, o potenţială listare la bursă a Fondului care ar putea urca preţul acţiunilor de câteva ori.

"Dacă se angajează să vândă acţiunile FP la Viena la un echivalent în euro de 0,3 lei/acţiune, este posibil ca Wood&Company să fi achiziţionat de pe piaţa autohtonă, la 0,1 lei, măcar o parte din titlurile suport, a spus, pentru ziarul Bursa, Nicolae Gherguş, preşedintele casei de brokeraj "Confident Invest".

Reprezentanţii "Wood&Company" au fost reticenţi în declaraţii de presă, menţionând doar că produsul lansat la Viena se adresează unei categorii limitate de investitori: "Nu este un produs comercializabil pe scară largă, ci este pentru un număr mic de investitori. Oricine poate pune, însă, un ask (ordin de cumpărare) şi dacă există doritori, poate va fi servit", au spus aceştia.

"Wood & Company" este cea mai mare casă de brokeraj din Cehia, fiind fondată la începutul anilor 90, potrivit informaţiilor de pe site-ul intermediarului.

Compania a fost admisă ca intermediar la BVB în vara anului 2007, fiind prima societate dintr-un stat membru UE înregistrată la bursa autohtonă.

Dan Paul, preşedinte Asociaţia Brokerilor: "Vrem să tranzacţionăm acţiuni FP, dar să decontăm în afară"

Mişcarea cehilor pare să fi luat prin surprindere cel puţin o parte dintre membrii Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, aceştia aflând din presă despre derivatele cu acţiuni FP tranzacţionate la Viena.

Ionuţ Popescu, noul director general al Fondului, din decembrie, anul trecut, nu a putut fi contactat pentru declaraţii, până la închiderea ediţiei.

Exemplul oferit de cehi ar putea fi urmat parţial de Asociaţia Brokerilor care încearcă de câteva luni bune să aducă la tranzacţionare acţiunile FP pe un OTC autohton.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei, ne-a spus că proiectul brokerilor a fost întârziat de cerinţele legale de aici: "Ca să tranzacţionăm acţiunile Fondului pe ROTC trebuie ca Fondul să încheie un contract adiţional cu Depozitarul Central, lucru pe care văd că nu are de gând să îl facă. Cehii au lansat derivatele pentru că, în cazul lor, nu mai trebuie niciun act adiţional. Ne gândim şi noi să începem să tranzacţionăm pe ROTC şi să facem decontarea tranzacţiilor în afară, la Luxembourg sau Viena. Este adevărat că cehii ne-au luat-o înainte, dar pe derivate, nu pe acţiunile Fondului".

În prezent, acţiunile FP nu sunt listate la nicio bursă, tranzacţiile având loc în afara unui sistem reglementat, pe o aşa -numită "piaţă gri". Schimburile cu titluri FP s-au redus semnificativ în ultimele luni, pe fondul aşteptărilor optimiste ale acţionarilor minoritari odată cu schimbarea conducerii executive, dar şi din cauză că Autoritatea Naţională a Restiturii Proprietăţilor (ANRP) a emis mai puţine acţiuni în ultimele două luni, potrivit lui Adrian Lupşan, directorul general adjunct al "Intercapital Invest".

Domnia sa ne-a spus: "Există o lichiditate mică pe piaţa acţiunilor FP, foarte mulţi acţionari fiind, acum, în aşteptare. Se observă şi o apreciere a preţului, de la 0,24 de lei (în decembrie), la 0,27 de lei-0,285 lei/acţiune, în ianuarie".

Fondul Proprietatea este controlat de statul român, prin intermediul Ministerului Economiei, care are o participaţie de 59,8%, restul fiind acţionari privaţi.

Noua conducere a Fondului Proprietatea aşteaptă ca actuala administraţie să aprobe o Hotărăre de Guvern de modificare a contractului de administrare cu Franklin Templeton, ales în vara anului trecut ca să aibă grijă de averea Fondului, dar nepus în funcţie până acum.

Hotărârea de Guvern respectivă a fost semnată, potrivit unor surse, de miniştrii economiei şi ai finanţelor. Ultimul care trebuie să semneze HG-ul este ministrul Justiţiei, după care actul va fi supus aprobării într-o şedinţă de guvern, ne-au mai spus sursele citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta se intimpla numai din vina Dlui Ursache si Dnei Lulache.

    Dna Lulache nu numai ca ar trebui sa restitue bonusurile pentru neperformanta dar sa si plateasca penalizari pentru reauacredinta cu care a gestionat FP.

    Ursache ar trebui actionat in judecata (eventual DNAul sa se ocupe de acest saboteur)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb