DERIVATE Interes în creştere pentru raportul leu/euro

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 mai 2007

La bursa derivatelor, debutul săptămânii a oferit o lichiditate în nota ultimei perioade, fiind încheiate aproape 10.000 contracte futures şi options din peste 1800 tranzacţii, cu o valoare de 33 milioane de lei. Putem spune astfel că lichiditatea medie s-a menţinut deşi debutul zilei anunţa o intensitate mai puternică. Totuşi evoluţia pieţei la termen a fost una normală, fapt reliefat şi de Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj care a precizat: "urmare a încheierii referendumului, piaţa a revenit în general la evoluţia sa obişnuită. Exceptând derivatele pe SIF Transilvania, restul reprezentantelor din sectorul financiar au semnalat scăderi destul de importante pe un volum apropiat sau chiar uşor peste media ultimelor săptămâni". Conform sursei citate "indecizia şi agitaţia de pe scena politică au reuşit din păcate să inducă investitorilor o stare destul de ridicată de incertitudine si confuzie, astfel încât variaţiile înregistrate se menţin în cote acceptabile, fără a oscila violent în vreo direcţie".

În ceea ce priveşte orientarea investitorilor către produsele disponibile s-a putut observa activitatea în creştere de pe sectorul derivatelor valutare, mai exact pe raportul leu/euro pe care s-au încheiat 170 contracte reprezentând echivalentului a 170.000 euro. Pentru septembrie moneda europeană s-a depreciat cu 5 bani ajungând la valoarea de 3,31 lei.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni s-au detaşat ca de obicei DESIF 2 Moldova cu 5.680 contracte, urmate DESIF 5 Oltenia cu 2.944 contracte şi DESIF 3 Transilvania cu mai mult de 800 contracte. DESIF 2 iunie au fost cotate la 3,0841 lei/acţiune, în scădere cu 9,29 bani iar DESIF 2 septembrie au pierdut 2 bani închizând la 3,32 lei/acţiune. Pentru decembrie DESIF 2 s-au depreciat cu 2,95 bani şi au fost cotate la 3,5006 lei/acţiune în timp ce pentru prima scadenţă de anul viitor deprecierea de 5,4 bani a dus cotaţia la 3,701 lei. DESIF 5 au urmat la rândul lor direcţia negativă, pierzând 5 bani pentru scadenţa iunie şi 2,38 bani pentru scadenţa septembrie, cotaţiile ajungând la 3,56 respectiv 3,81 lei/titlu. Deşi preţurile au evoluat preponderent pe un traseu descendent, DESIF 3 au făcut excepţie de la acest traseu. Ele au crescut pentru cele trei scadenţe rămase din anul curent cu valori între 14,5 şi 17 şi bani. DESIF 3 au fost cotate la 2,295 lei/acţiune pentru luna viitoare şi la 2,39 şi 2,395 lei/acţiune pentru septembrie şi decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb