DERUTA BVB PRIVIND AGENŢIILE DE LA CARE SPERĂ SĂ OBŢINĂ STATUTUL DE PIAŢĂ EMERGENTĂ BVB, când cu FTSE, când cu MCSI

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2017

BVB, când cu FTSE, când cu MCSI

BVB se laudă că analiştii Berenberg, Concorde Securities şi Wood&Co susţin că România îndeplineşte deja criteriile minime impuse de MSCI, pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă, dar este pe lista de monitorizare a FTSE, nu a MCSI

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu pierde nici o ocazie să se laude, bombardând piaţa cu informaţii, în speranţa că nimeni nu o ia la bani mărunţi, ca să descurce iţele înnodate intenţionat de conducerea Bursei.

De exemplu, acum câţiva ani, BVB a început să ne spună despre intenţiile să obţină statutul de piaţă emergentă, cel mai des invocând agenţia MSCI drept evaluator al perfomanţelor noastre. După ce, în 2015, agenţia de rating MSCI nu a inclus BVB pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, anunţând că numai Bursa din Pakistan va intra în monitorizare, BVB s-a reorientat.

Astfel, în toamna trecută, BVB şi-a trâmbiţat performanţa să fie inclusă în monitorizare, dar la o altă agenţie - FTSE Russell. Aceasta ne-a atras, însă, atenţia că trebuie să mai îndeplinim şi criteriul lichidităţii, capitol la care BVB a rămas corigentă, chiar şi cu Ludwik Sobolewski, adus la conducerea BVB ca un erou salvator.

În lipsa unor progrese, pe criteriile FTSE, BVB pomeneşte acum, din nou, de MCSI, deşi aceasta nu ne are în monitorizare.

În raportul trimestrial, BVB precizează: "În ce priveşte progresul României spre statutul de piaţă emergentă, analiştii Berenberg, Concorde Securities şi Wood&Co susţin că România îndeplineşte deja criteriile minime impuse de MSCI, una dintre instituţiile internaţionale care evaluează pieţele, şi anume existenţa a 3 companii care să îndeplinească anumite criterii de dimensiune şi lichiditate. BVB a continuat dialogul şi cu celelalte instituţii, cum ar fi FTSE Russel, S&P Dow Jones sau STOXX".

Strategia BVB pare să fie "poate pică ceva".

În acelaşi fel, BVB a raportat, pentru primul semestru, un profit net în creştere de şaptezeci de ori, la 2,83 milioane lei, de la 0,04 milioane de lei, în condiţiile în care în aceste luni a avut loc o ofertă de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea. Adică, mai pe româneşte, profitul net a crescut până la genunchiul broaştei.

Veniturile operaţionale ale Grupului BVB au înregistrat un nivel de 9,19 milioane lei în perioada de raportare, în creştere cu 42% faţă de perioada similară a anului trecut, în principal pe fondul creşterii activităţii de tranzacţionare cu acţiuni a BVB, dar şi ca urmare a creşterii veniturilor din activitatea de compensare-decontare a Depozitarului Central, potrivit BVB: "Activitatea de tranzacţionare la BVB pe piaţa de acţiuni a fost mai intensă în primul trimestru al anului, fiind înregistrată o creştere cu 42% faţă de primul trimestru al anului 2016 până la un nivel de 2,92 miliarde lei. Pentru piaţa reglementată de acţiuni, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost de 43,41 milioane lei. Cea mai semnificativă tranzacţie din segmentul ofertelor a fost oferta publică de cumpărare a Fondului Proprietatea, în valoare de 337,3 milioane lei. Perioada ianuarie martie 2017 a fost una de creşteri semnificative atât pentru numărul de tranzacţii, cât şi pentru valorile tranzacţionate.

S-a înregistrat, astfel, cel mai bun prim trimestru din ultimii 7 ani în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii (212 mii)".

Piaţa instrumentelor cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat) a înregistrat o scădere faţă de perioada similară a anului trecut, până la o valoare de 55 milioane lei. În primul trimestru al anului 2017 a avut loc oferta de vânzare a obligaţiunilor Vrancart în valoare de 38,25 milioane lei, conform BVB.

În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, acestea au cumulat 6,23 milioane lei pentru Grupul BVB, similare cu cele înregistrate în primele trei luni ale anului trecut.

Profitul net al perioadei s-a situat la un nivel de 2,83 milioane lei, profitul atribuibil acţionarilor societăţii mamă fiind de 2,78 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb