Desecretizarea dosarului de Securitate nu-l înspăimîntă pe Radu Berceanu

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 8 august 2006

Perspectiva desecretizării dosarului de Securitate al ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, nu îl sperie pe demnitarul democrat, care, referindu-se la acest aspect, declară: "Nu am nicio emoţie". Democratul a ţinut să precizeze, ieri, că, dimpotrivă, a fost persecutat de către securişti, i-a fost percheziţionată casa şi a fost chemat zilnic la Securitate timp de o săptămînă. Ministrul "a pozat" şi în revoluţionar, afirmînd că în decembrie 1989 s-a remarcat ca fiind unul dintre "şefii Revoluţiei de la Craiova". Berceanu a recunoscut că a epuizat "două paste de pix" pe declaraţiile date Securităţii, dar că acestea nu au adus prejudicii nimănui, întrucît ele conţineau răspunsuri la întrebările lipsite de sens pe care un anume colonel Vlad i le adresa. Potrivit politicianului democrat, securiştii doreau să ştie cu cine şi ce a vorbit domnia sa în ultimii cinci ani sau ce documente a sustras de la fabrica de avioane la care lucra la vremea respectivă. "Am scris topuri întregi de hîrtie" ca răspuns la întrebările lipsite de sens ale Securităţii, a completat ministrul Transporturilor, adăugînd că la acea vreme se gîndea chiar să fugă din ţară.

Radu Berceanu s-a mai arătat nedumerit de faptul că dosarul său a fost secret. Democratul crede că documentul în discuţie nu conţine informaţii care să pună în pericol siguranţa naţională şi că invocarea acestui motiv ca pretext este de neînţeles în condiţiile în care documentele similare referitoare la soţia sa pot fi cercetate liber.

Înţepături în alianţă

Febra descretizării dosarelor continuă după ce liberalii au cerut Colegiului CNSAS verficarea unor membri marcanţi ai acestui partid. Acţiunea PNL nu i-a impresionat însă pe democraţi. Demersul liberalilor este unul de imagine, crede edilul capitalei, Adriean Videanu. Domnia sa spune că el este inutil deoarece legea prevede verificarea unor categorii foarte largi de demnitari atît din administraţia locală, cît şi centrală. În opinia liderilor PD, demersul este şi dăunător întrucît numărul mare de cereri de prioritate în cercetarea anumitor dosare va crea blocaje în activitatea CNSAS.

În replică, purtătorul de cuvînt al liberalior, Varujan Vosganian, a declarat ziarului BURSA că acţiunea PNL ar fi într-adevăr una de imagine dacă nu vor fi luate măsuri împotriva celor ce se vor dovedi vinovaţi de colaborare cu Securitatea. Vosganian a mai precizat că reglementările privind verificarea politicienilor nu cuprind, de exemplu, şefii de filiale locale ale partidelor, pe care liberalii i-au inclus pe lista de verificări.

Democraţii cer o descentralizare mai profundă

Liderii PD se arată nemulţumiţi de restructurările pe care Executivul urmează să le opereze. Actuala restructurare este doar "o picătură într-un pahar cu apă", a declarat preşedintele democrat Emil Boc. PD-iştii consideră că această acţiune nu trebuie să se limiteze la nivelul secretarilor de stat, fiind necesar să se extindă la ministere şi agenţii guvernamentale. De aceea, Boc "solicită colegilor de coaliţie şi de alianţă ca restructurarea să fie continuată şi mai sus şi mai jos". Miniştrii democraţi au anunţat că, în ministerele lor, s-a realizat deja un plan de restructurare cu cel puţin 30%.

Liberalii sunt şi ei de acord cu ideea unor restructurări mai profunde. Senatorul PNL Varujan Vosganian ne-a declarat că liberalii sunt dispuşi să înceapă discuţii în acest sens din toamnă, urmînd ca măsuri concrete să fie luate la timpul potrivit. Domnia sa nu a precizat exact ce înseamnă sintagma "la timpul potrivit", dar este de presupus că toţi miniştrii şi directorii de agenţii guvernamentale vor rămîne în funcţii cel puţin pînă la integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.

PD laudă Ministerul Justiţiei

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, are de ce să fie mulţumit. Ministerul pe care domnia sa îl conduce "a reuşit performanţe foarte bune pînă acum", crede liderul PD Emil Boc. Democraţii au anunţat că vor sprijini Jus-tiţia în luarea unor măsuri privind reducerea duratei proceselor civile şi penale. "Sunt procese care durează pînă la zece ani, ceea ce este inacceptabil", a mai declarat preşedintele PD.

Democraţii o susţin pe Monica Macovei şi în acţiunea de întărire a responsabilităţii magistraţilor faţă de actul de justiţie. Dacă se dovedesc a fi neglijenţi sau de rea-credinţă, judecătorii trebuie să răspundă "pentru aplicarea discreţionară şi subiectivă a legii", sunt de părere liderii PD. "Magistraţii sunt independenţi faţă de politicieni, nu faţă de lege", a explicat Emil Boc poziţia partidului său.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb