Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), iniţiativă legislativă care vinerea trecută a primit aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii, deşi procurorii din cadrul CSM au criticat garanţiile acordate prin propunerea de act normativ magistraţilor, la începerea urmăririi penale.
Este un proiect foarte important, care este trecut ca obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Aş vrea să mulţumesc celor care au fost implicaţi în elaborarea acestui proiect de lege, Ministerului Justiţiei şi CSM pentru că au colaborat pentru acest proiect, care astăzi va fi analizat şi adoptat pentru a fi trimis Parlamentului, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern.
Conform iniţiativei de act normativ, competenţele SIIJ vor fi preluate după desfiinţarea acesteia, de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 14 procurori la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General şi 45 de procurori în teritoriu, adică maximum câte trei pentru fiecare Curte de apel.
Practic, conform proiectului aprobat ieri de guvern, în total 59 de procurori vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa SIIJ. Cei 14 procurori din cadrul Parchetului General vor fi selectaţi de plenul CSM şi desemnaţi de Procurorul General, iar cei din teritoriu vor fi selectaţi şi desemnaţi de CSM. Toţi procurorii care vor instrumenta dosare privind magistraţii vor fi evaluaţi o dată la şase luni de Procurorul General al României.
În termen de 30 de zile de la data primirii propunerilor de la CSM pentru cei 14 procurori care vor lucra în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul general se va pronunţa asupra acestora. Refuzul desemnării se motivează, conform proiectului de act normativ.
Desemnarea procurorilor se face pentru o perioadă de patru ani, care poate fi reînnoită. Procurorii care vor prelua dosarele SIIJ vor fi selectaţi şi numiţi în maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2022, 22:10)
In fine, cineva de la Bursa spune adevarul, desi titlul nu este corect.
Nu se desfiinteaza nimic. Se muta in aceeasi forma, doar numele se schimba.
"Conform iniţiativei de act normativ, competenţele SIIJ vor fi preluate după desfiinţarea acesteia, de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 14 procurori la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General şi 45 de procurori în teritoriu, adică maximum câte trei pentru fiecare Curte de apel."