DEŞI A PRIMIT AVIZ PENTRU POSTUL DE COMISAR Corina Creţu, criticată de PPE în Parlamentul European

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Politică / 2 octombrie 2014

Corina Creţu, criticată de PPE în Parlamentul European

Conform PPE, Corina Creţu nu a explicat cum va rezolva întârzierile de plăţi din fondul de coeziune

Lambert van Nistelrooij, Olanda: "Restanţa uriaşă creează multe probleme"

Grupul PPE din Parlamentul European consideră că, în timpul audierilor de ieri, Corina Creţu, care a fost desemnată pentru postul de comisar pentru Politică Regională, nu a reuşit să explice cum va rezolva întârzierile de plăţi la programele finanţate prin politica de coeziune, ci doar a promis că va aduce în discuţie problema cu colegii din Comisia Europeană.

Olandezul Lambert van Nistelrooij, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pe probleme de dezvoltare regională, a declarat, în cadrul audierilor, că, la sfârşitul anului trecut, sumele neplătite din fondul de coeziune se ridicau deja la 23 miliarde de euro, motiv pentru care a întrebat-o pe Corina Creţu ce va face pentru rezolvarea întârzierii plăţilor care afectează statele membre şi beneficiarii.

"Această restanţă uriaşă creează multe probleme, mai ales în statele membre care au suferit deja din cauza crizei economice", a spus eurodeputatul olandez.

Potrivit PPE, comisarul desemnat "nu a putut decât să promită că va discuta problema cu colegii din Comisia Europeană".

Criticile PPE mai privesc faptul că doamna Creţu nu a oferit un răspuns clar privind accelerarea procesului de adoptare a programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020. "Prin răspunsurile sale, Creţu a arătat că este la curent cu dosarele, dar a oferit prea puţine idei concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei", potrivit PPE.

Corina Creţu a afirmat, ieri, în cadrul audierilor, că datoria Comisiei Europene este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă, întrucât cele mai multe erori în absorbţia fondurilor vin din slaba dezvoltare administrativă.

Întrebată despre problema statelor cu absorbţie redusă, Corina Creţu a precizat că în unele state membre care nu au ajuns la o absorbţie de 50% au existat "multe dificultăţi" în perioada 2007-2012, dar în ultimii ani situaţia s-a îmbunăţit. Doamna Creţu a spus: "Cred că datoria Comisiei este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă. Cred că acest lucru este mult mai important inclusiv decât ajutorul şi fondurile pe care le oferim. Pentru că cele mai multe erori vin din această slabă dezvoltare administrativă. Cred că simplificările pe care noi le-am adus în acest regulament vor aduce rezultate concrete prin concentrarea fondurilor pe priorităţi importante".

Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Creţu a declarat că o consideră "o măsură excepţională". În opinia sa, statele membre trebuie ajutate să cheltuiască banii, nu să fie penalizate.

Întrebată dacă pledează pentru o schimbare a criteriilor de acordare a fondurilor de coeziune, doamna Creţu a menţionat că există această dezbatere în legătură cu criteriul cel mai important în alocarea fondurilor, dar până acum singurul criteriu care a fost unanim acceptat este cel al PIB pe cap de locuitor.

Corina Creţu a subliniat că principala sa prioritate în funcţia de comisar este "să se asigure că va fi maximizată contribuţia politicii regionale la crearea de locuri de muncă şi creştere economică". Totodată, comisarul european desemnat pentru politică regională a menţionat că această politică va fi foarte importantă pentru priorităţile Comisiei Europene în domeniul inovării, al IMM-urilor, al pieţei unice digitale, al obiectivelor de mediu şi de incluziune socială.

Corina Creţu a primit, ieri, aviz pozitiv din partea Comisiei REGI pentru postul de comisar pentru Politică Regională, în urma audierilor care au durat aproape trei ore şi jumătate. Avizul are forma unei scrisori cu recomandări, care va fi transmisă preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Audierile comisarilor desemnaţi se încheie pe 7 octombrie şi, dacă toţi primesc aviz pozitiv, votul în plen pentru viitoarea Comisie va avea loc în 22 octombrie.

Corina Creţu a declarat, după audieri, că a fost o dezbatere "foarte constructivă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A mai inghitit cateva.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb