DEŞI ACTIVEAZĂ PE PIAŢA LIBERĂ, InterAgro cere, din nou, sprijinul autorităţilor

A.Z.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 septembrie 2014

InterAgro cere, din nou, sprijinul autorităţilor

Nici nu a apucat bine să înceapă dezbaterea publică privind amânarea scumpirii gazelor gazelor pentru populaţie, că au început şi marii consumatori să se plângă de faptul că plătesc prea mult, deşi ei activează demult pe piaţa liberă (n.r. preţul nu este stabilit de autorităţi, ci între companii şi furnizori).

Conducerea InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, şi-a reiterat, ieri, cererea către autorităţi de a reduce tarifele de transport a gazului, de instituire a unui mecanism de aplicare a unor discount-uri comerciale la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii întreruptibili şi de creare a unei pieţe funcţionale a gazelor naturale.

Potrivit sursei citate, producătorii de gaze nu vor să acorde discount-uri mai mari consumatorilor mari, menţinând preţul apropiat de cel reglementat, plătit de populaţie - nivel care este considerat ridicat în industrie.

Oficialii InterAgro au explicat: "Două dintre cele şase combinate membre sau afiliate Grupului InterAgro au fost redeschise, datorită unei conjuncturi favorabile pe piaţa externă.

Din păcate, alte patru sunt încă închise, iar şansele să fie repornite sunt destul de mici. Situaţia combinatelor de îngrăşăminte chimice este, în continuare, critică, pe fondul unei politici haotice în domeniul gazelor naturale.

În acest moment, preţul gazelor naturale pe bursele spot internaţionale este de circa 17 euro/MWh. În România, unde nu există o bursă propriu-zisă, cel mai mic preţ de tranzacţionare al gazelor naturale a fost de aproximativ 85 lei/MWh (circa 19 euro/MWh)".

Potrivit sursei citate, a devenit imperios necesar ca autorităţile să ia măsuri urgente în sprijinul marilor consumatori de gaze naturale, care sunt, în acelaşi timp, şi mari angajatori şi contributori la bugetele statului.

Grupul InterAgro este, în primul rând, angajat în cultivarea pământului, arată un comunicat remis redacţiei, care mai precizează: " Pentru a avea o agricultură modernă, la nivel internaţional, am căutat să integrăm, pe verticală, input-urile, dar şi să adăugăm o cât mai mare valoare produselor noastre finale. Astfel, în Grup, pe lângă producţie agricolă, avem companii de produse alimentare, combinate de îngrăşăminte chimice, producători de energie electrică, termică şi combustibili bio. Combinatele furnizează îngrăşăminte nu numai pentru companiile agricole din Grupul nostru, ci şi pentru întreaga agricultură românească. Ca dovadă, în anul 2012, an de secetă cumplită, când toate combinatele din ţară au livrat 1,1 milioane tone de îngrăşăminte, producţia totală de cereale a ajuns la aproape 13 milioane de tone".

Agricultura românească a început să se dezvolte, iar cantitatea de îngrăşăminte livrată de combinatele din România a început să se stabilizeze, la circa 1,1 - 1,2 milioane de tone anual, mai spune documentul. Fără combinatele interne, aceste cantităţi de îngrăşăminte vor trebui importate. Dar, fără o contrapondere internă, preţul de import al îngrăşămintelor s-ar putea majora la cifre astronomice, mai afirmă reprezentanţii InterAgro.

Surse din piaţa de energie au explicat, în repetate rânduri, pentru ziarul BURSA, că atât timp cât există un preţ reglementat pentru populaţie şi micile companii, marii producători nu fac discounturi generoase. Astfel, după cum spun sursele citate, dacă autorităţile îngheaţă preţul gazelor pentru populaţie timp de doi ani, este posibil ca acest trend să fie şi pe piaţa liberă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb