DEŞI ADMINISTRATORUL NU A ÎNDEPLINIT ŢINTA DE 15% PENTRU DISCOUNT, Franklin Templeton speră ca strategia distribuţiilor de cash să-i aducă un nou mandat la FP

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2015

Franklin Templeton speră ca strategia distribuţiilor de cash să-i aducă un nou mandat la FP

(Interviu cu Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea)

"Lupta împotriva corupţiei este ceva ce ar trebui să finalizeze Revoluţia începută în '89 şi să transforme ţara într-un loc mai bun"

Franklin Templeton cere acţionarilor Fondului Proprietatea o prelungire a mandatului cu încă doi ani, subiectul urmând să fie pe ordinea de zi a Adunării Generale din 29 octombrie.

Greg Konieczny, managerul FP, speră ca istoricul administratorului şi promisiunea să menţină strategia de a genera randamente şi de a reduce discountul să îl menţină la cârma Fondului.

"În cei cinci ani, am generat randamente de aproape 70% pentru acţionari, VAN-ul (valoarea activului net) pe acţiune a crescut cu aproape 30%, am distribuit acţionarilor peste 6 miliarde de lei, fie prin distribuţii cash sau prin răscumpărări", ne-a declarat Greg Konieczny, în cadrul unui interviu.

Reporter: Cum aţi caracteriza cei cinci ani de mandat ai Franklin Templeton la administrarea Fondului Proprietatea?

Greg Konieczny: Trebuie să spun că cinci ani este un timp lung. Pentru orice manager de fond, cel mai important este randamentul generat pentru acţionari. În ciuda unei performanţe mai slabe în acest an, care este o reflecţie a evoluţiei pieţei, în cei cinci ani, am generat randamente de aproape 70% pentru acţionari, VAN-ul (valoarea activului net) pe acţiune a crescut cu aproape 30%, am distribuit acţionarilor peste 6 miliarde de lei, fie prin distribuţii cash sau prin răscumpărări.

De asemenea, am reuşit să reducem semnificativ discountul (n.r. dintre preţ şi activul net), de la peste 55%, în primul an, la 30% acum. An de an, discountul a coborât şi sperăm că acest trend va continua şi va accelera.

Am listat Fondul pe Bursa din Londra, ceea ce a creat un efect stimulativ pentru piaţa românescă. Facilitatea GDR (certificate globale de depozit) este aproape complet utilizată, ceea ce înseamnă că era necesară, exista cerere pentru GDR-uri. Prin intermediul acestor instrumente, am deschis Fondul către o bază mai largă de investitori şi vedem că au intrat investitori noi în acţionariatul Fondului.

Totodată, am ajustat portofoliul. Am avut 90 de companii când am început, acum avem sub 50. Vom continua acest proces. Am redus, de asemenea, numărul companiilor nelistate din portofoliu, ponderea lor scăzând de la peste 60%, la 50%, acum. Această reducere a fost obţinută şi în condiţile în care am vândut din companiile listate, aşa că trebuie apreciată cu atât mai mult.

Din punct de vedere al pieţei locale, credem că am ajutat să punem România pe harta investitorilor străini, nu doar a celor dedicaţi pieţelor de frontieră, dar şi a acelora dedicaţi pieţelor emergente şi celor care se uită la fondurile închise, la nivel global.

Am făcut multe şi am dori să facem şi mai multe, de aceea, cerem acţionarilor să ne extindă mandatul.

Reporter: Consideraţi că aceste rezultate sunt suficiente?

Greg Konieczny: Avem un istoric şi promisiunea este să ne menţinem strategia de a genera randamente şi de a reduce discountul.

Reporter: Multe voci din piaţă ridică obiecţia faţă de Franklin Templeton că nu a făcut decât să vândă participaţii. Cum le răspundeţi?

Greg Konieczny: Din perspectiva noastră, interesul acţionarilor este pe primul loc. Ne-ar plăcea să facem noi investiţii, dar trebuie să le putem justifica. Acum, când discountul este de 30%, prin răscumpărarea propriilor acţiuni, generăm imediat un randament de aproximativ 50% raportat la VAN-ul pe acţiune. Este greu de bătut de orice altă investiţie nouă în România sau în altă parte.

Vom putea justifica noi investiţii numai atunci când discountul va coborî la un nivel aliniat cu cel din politica noastră de investiţii, de 15%. Înainte de asta, va fi foarte dificil pentru noi să cheltuim bani pe altceva decât pe propriile acţiuni.

Reporter: Avocatul Remus Borza a spus că sunteţi în negocieri exclusive pentru vânzarea a 25% din Polisano.

Greg Konieczny: Au fost nişte zvonuri în media şi nu comentăm zvonurile. Pot să spun că ne uităm la diverse oportunităţi pe piaţă şi atât. Cum am spus, nu vom face investiţii, până nu scădem discountul.

Reporter: Care sunt criteriile pentru o investiţie?

Greg Konieczny: Având în vedere dimensiunea Fondului, de 3 miliarde de euro, orice nouă investiţie ar trebuie să fie de cel puţin 1% din Fond, adică 30 de milioane de euro sau mai mare. Altfel, nu ar avea nici un impact asupra performanţei NAV-ului total. Privind la companiile listate, avem opţiuni limitate, pentru că suntem deja acţionari semnificativi în multe dintre ele. Aşadar, putem să ne uităm la companii private mari, care pot fi candidate la listare în viitor. Dar, cum am spus, acest lucru este posibil numai în condiţiile reducerii discountului.

Reporter: Cu cât?

Greg Konieczny: Ţinta din politica de investiţii este de 15%. Posibilitatea să reuşim depinde şi de condiţiile de piaţă. Nu avem controlul deplin asupra acestui aspect, dar vrem să continuăm acţiunile corporative.

Reporter: Care consideraţi că este cea mai mare realizare?

Greg Konieczny: Randamentele generate pentru acţionari. Aproape 70% în cinci ani nu este un rezultat rău, având în vedere performanţa pieţei şi dificultăţile cu care ne-am confruntat la început. Nivelul de la care am pornit a fost foarte jos. Acum, cred că am reuşit să demonstrăm că, printr-o abordare proactivă, la nivelul companiilor din portofoliu - dacă ne uităm la primele zece companii din portofoliu - am reuşit îmbunătăţiri semnificative în rezultatele financiare.

Dacă ne uităm doar la companiile de stat din portofoliu, profiturile nete apoape s-au dublat în aceşti cinci ani. Dacă ar fi spus cineva că aceasta va fi situaţia, în urmă cu cinci ani, nimeni nu ar fi crezut, dar am reuşit.

Reporter: Care este cel mai mare regret al dumneavoastră?

Greg Konieczny: Aş fi vrut să ne putem mişca mai repede. Au fost multe întârzieri în diferite acţiuni, precum calendarul de IPO, implementarea Codului de Guvernanţă corporativă, în strategia energetică a ţării. Toate acestea ne-au făcut rău. În acelaşi timp, au avut loc primele IPO-uri în România, după mult timp, Romgaz şi Nuclearelectrica. Există rezultate tangibile şi se vede că lucrurile s-au schimbat. Piaţa de capital locală, cu o continuare a IPO-urilor, are o şansă să îşi crească ponderea în indicele pieţelor de frontieră.

Reporter: Pentru listarea Hidroelectrica, se pare că mai aveţi de aşteptat...

Greg Konieczny: Da. Aceasta este una dintre întârzierile care ne dăunează. Hidroelectrica reprezintă aproape 20% din NAV-ul (valoarea activului net) nostru şi, desigur, IPO-ul ne-ar ajuta să schimbăm semnificativ structura portofoliului. Este păcat că întârzie listarea, dar împingem lucrurile ca procesul IPO-ului să progreseze şi societatea să fie gata de ofertă imediat ce iese din insolvenţă. Depinde de deciziile tribunalelor.

Reporter: Aţi menţionat randamentele pentru investitori. Însă, pentru mulţi păgubiţi ai regimului comunist, Fondul Proprietatea reprezintă o dezamăgire, căci valoarea acţiunii nu a ajuns la 1 leu. Ce mesaj aveţi pentru aceştia?

Greg Konieczny: Cred că am atins-o (n.r. valoarea de 1 leu), dacă însumăm toate distribuţiile de cash (nu vorbim de răscumpărări) cu preţul curent al acţiunii, depăşim un leu. Vreau să amintesc că, atunci când am început, înainte să devenim administratori, acţiunile se tranzacţionau la 0,3-0,4 lei. Aşadar, pentru ei, preţul a crescut de două-trei ori.

Reporter: Dar procesul de despăgubire este acum investigat de procurori. Preşedintele ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) a estimat că jumătate din Fondul Proprietatea a fost oferit unor persoane care nu aveau acest drept.

Greg Konieczny: Noi nu am avut nici o influenţă asupra deciziilor ANRP. Ca manageri, doar ni s-a cerut să înregistrăm acţiunile oferite prin acest proces de restituire. Nu am avut cunoştinţă dacă procesul a fost corect sau nu. Am tratat toţi acţionarii în mod egal. În cei cinci ani, structura acţionariatului s-a schimbat enorm. Am reuşit să atragem mulţi investitori noi, care au investit in Fondul Proprietatea mai mult de 1,2 miliarde de euro. Aceşti investitori au cumpărat acţiunile pe piaţă şi sunt acţionari legitimi.

Reporter: În ce interval de timp vedeţi posibilă listarea Petrom la Londra?

Greg Konieczny: Depinde de Petrom. Salutăm această decizie a acţionarilor Petrom. Pentru noi, deschide o nouă posibilitate să ne reducem deţinerea la Petrom. Însă o vom face atunci când condiţiile de piaţă vor fi favorabile şi acum nu pare să fie momentul potrivit.

Reporter: Deci plănuiţi să folosiţi GDR-urile pentru a vinde din acţiunile Petrom?

Greg Konieczny: Este o opţiune pe care o luăm în considerare.

Reporter: Spre ce tipuri de investiţii v-aţi îndrepta în această perioadă cu dobânzi scăzute?

Greg Konieczny: În timpuri cu dobânzi scăzute, cu siguranţă acţiunile sunt foarte atractive, în special ale companiilor care plătesc dividende. În contextul regional, piaţa românescă oferă cele mai mari randamente ale dividendelor. Este o piaţă atractivă, în acest moment. Vedem că investitorii sunt încă interesaţi de România. Singura problemă este lipsa noilor listări. Considerăm că toţi participanţii la piaţă, inclusiv Guvernul şi Bursa de Valori, ar trebui să adreseze această problemă cât mai rapid.

Desigur, prioritatea noastră sunt listările companiilor din portofoliul nostru, dar sunt binevenite orice companii mari pe piaţă.

Reporter: Credeţi că mai sunt şanse pentru listarea Salrom?

Greg Konieczny: Da, aşa credem, pentru că Ministerul Economiei nu a spus nu, doar a cerut informaţii suplimentare despre costurile listării, pe care le-am oferit. Sperăm să aibă loc o nouă AGA, în curând, care să aprobe listarea, pentru că este în interesul Guvernului să aibă o transparenţă mai bună în această companie, iar valoarea de piaţă ar trebui să fie mai mare decât acum. Este o situaţie win-win pentru companie şi pentru noi, ca acţionari. Şi pentru piaţă, desigur.

Reporter: Se apropie alegeri pentru conducerea BVB. Consideraţi că sunt necesare schimbări?

Greg Konieczny: Cred că BVB a făcut progrese vizibile, dar sunt necesare schimbări suplimentare. Aş vedea BVB ca fiind mult mai activă în impulsionarea IPO-urilor.

Reporter: Intenţionaţi să susţineţi un candidat pentru alegerile BVB?

Greg Konieczny: Vom vedea. Participaţia noastră la BVB este mai mică decât era în trecut, este sub 5%, dar suntem interesaţi să ne asigurăm ca noul board să continue reforma şi să crească dimensiunea BVB.

Reporter: Ce speranţe aveţi în urma întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis? Şi de ce v-aţi întâlnit la New York şi nu aici?

Greg Konieczny: Nu spun că nu ne-am întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi aici. Evenimentul pe care l-am organizat în New York, numit Power Lunch, a fost o întânire cu 20-25 dintre cei mai mari investitori din Statele Unite. Principalele subiecte discutate au fost viitorul programului cu FMI, probleme legate de piaţa de capital, de IPO-uri, guvernanţa corporativă în companiile controlate de stat şi ce ar trebui făcut pentru creşterea pieţei de capital. Unii investitori au întrebat despre posibilitatea creării unui fond de investiţii suveran în România, care să preia toate companiile controlate de stat şi să le administreze într-un mod unitar, similar fondului norvegian Norges. Acest lucru ar trebui să grăbească privatizările.

Reporter: Ce vă place la România, la nivel personal?

Greg Konieczny: Îmi place la ţară. Îmi plac oamenii, cred că sunt deschişi, bine educaţi, vorbesc limbi străine. Ei reprezintă unul dintre cele mai mari avantaje ale ţării, atât din punct de vedere personal, cât şi din perspectiva business.

Din punctul meu de vedere, în prezent, lupta împotriva corupţiei este ceva ce ar trebui să finalizeze Revoluţia începută în '89 şi să transforme ţara într-un loc mai bun, unde politicienii sunt responsabili pentru acţiunile lor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. atunci cand ASF face regulile proprii de implementare a sistemului international de raportare contabil. Cum se face ca initial era aprobata data de 1 ianuarie 2015 pentru implementare si apoi s-a modificat ca fiind 1 ianuarie 2016. La fel ca la domeniul asigurarilor unde firma Astra a cazut de magarus. Oricum domnul Mobius stia dansul ce spunea in 2011 ianuarie cand specifica faptul ca nu este niciun avantaj d.p.d.v al pietei de capital ca Romania se afla in Uniunea Europeana. Cu legislatia data de ASF in aceasta maniera se pare ca domnul Mobius a avut dreptate. Singura intrebare care ramane a fi pusa este aceea cum poate fi posibil ca o firma care este listata pe o piata reglementata sa nu aiba drept sistem contabil cel international. Probabil ca domnul Treichl ar stil , tinand cont cat de invatati suntem cu brutalitea ;-).

    Coruptia de care vorbiti dl Greg. Este cea care v-a instalt si cea care va tine pe functie. Asa ca ar fi bine sa ii fiti recunoscatori!

    Hotii striga hotii :-))

    Cum ati stat voi, ma baieti, pe scaunul de administrator la FP fara hotarari AGA valabile? Prin CORUPTIE, prin mita si santaj. 

    Cum v-a dat voua ma baieti CNVM-ul, si mai apoi ASF-ul, voie sa devalizati compania? Prin CORUPTIE. 

    Cum s-au scris pentru voi mai baieti regulamente si derogari peste derogari? Cuma ati functionat 5 ani cu "se ratifica si se reaproba toate hotarariel si toate actele juridice" din trecut, si CNVM-ul si ASF-ul au inghitit acest KKT? Cum a cedat statul controlul asupra FP, tov Greg? Prin CORUPTIE tov. Greg! Prin CORUPTIE. 

    Voi care va scaldati in ea si va folositi de ea, voi sunteti cei care va plangeti??????

    Ha ha ha 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb