DEŞI COMISARUL EUROPEAN CORINA CREŢU ESTE NEMULŢUMITĂ,  Ministrul Fondurilor Europene raportează realizări "măreţe"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 9 ianuarie 2019

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi ministru interimar al Transporturilor, a prezentat, ieri, situaţia proiectelor derulate cu finanţare de la bugetul UE. Ministrul de resort s-a declarat mulţumit de gradul de absorb-ţie a acestor fonduri, de gradul de contractare, de valoarea plăţilor efectuate şi de proiectele depuse pe noi linii de finanţare.

Rovana Plumb a precizat că ţara noastră a ajuns la un grad de absorbţie de 26%, aproape 8 miliarde de euro, în condiţiile în care media Uniunii Europene este de 27%, iar în ianuarie 2017 era la un nivel de 0%. Pe lângă această sumă, la finele lunii decembrie, mai erau depuse solicitări pentru 355 de milioane de euro.

Conform datelor prezentate de Rovana Plumb, ţara noastră deţine pe actualul exerciţiu financiar multianual, o rată de contractare de 71% - 20,2 miliarde euro, a efectuat plăţi în valoare de peste 4,4 miliarde euro şi a depus proiecte în valoare de 25 miliarde euro, pe noile linii de finanţare, ceea ce reprezintă 90% din suma totală alocată pe aceste direcţii de la bugetul Uniunii Europene.

Rovana Plumb a declarat: "Româ-nia nu a pierdut niciun euro din sumele pe care le-a avut la dispoziţie în acest exerciţiu financiar, ba chiar accesăm mai repede fondurile alocate. (...) În privinţa infrastructurii rutiere avem alocat 5,8 miliarde euro, dar noi am contracta 5,9 miliarde euro şi putem contractat chiar 300% din suma alocată. De aceea, în perioada următoare, vom trimite la Comisia Europeană proiecte importante privind infrastructura din ţara noastră".

Declaraţia ministrului pentru fondurile europene contrazice poziţia comisarului european pentru politica regională, Corina Creţu, care a declarat la începutul acestui an că premierul Viorica Dăncilă este informată greşit de miniştrii din subordine cu privire la fondurile europene accesate şi că nu au fost depuse la Comisia de la Bruxelles proiectele privind infrastructura mare din ţara noastră.

Mai mult, Corina Creţu a afirmat, ieri, pe pagina sa de Facebook, că România are prevăzută, în propunerea Comisiei Europene, o alocare pe politica de coeziune, pentru perioada 2021 - 2027, de 31 miliarde de euro, cu 8% mai mult faţă de intervalul 2014 - 2020.

În contradicţie cu afirmaţiile Corinei Creţu privind lipsa proiectelor, Rovana Plumb a menţionat că pentru metrou au fost semnate patru contracte în valoare de 400 milioane euro, pentru drumuri s-au semnat contracte de 3,2 miliarde euro la care se adaugă trei proiecte în valoare totală de 1,2 miliarde euro, pentru infrastructura feroviară sunt alocate 3,2 miliarde euro, iar sistemele de apă şi canalizare au fost finanţate de la Bruxelles cu 4,7 miliarde euro.

Conform ministrului de resort, banii europeni au ajutat 12.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, au dus la crearea de 24.700 de noi locuri de muncă, la sprijinirea a 110.000 de şomeri şi 200.000 de tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Referitor la situaţia celor trei spitale regionale ce ar trebui să fie construite din fonduri europene la Cluj Napoca, Craiova şi Iaşi, Rovana Plumb a menţionat că obiectivele respective vor fi realizate pe bani europeni, în viitorul cadrul financiar multianual, conform discuţiilor pe care oficialii de la Bucureşti le-au avut cu cei de la Bruxelles, din cadrul Comisiei Europene.

Ministrul pentru Fondurile Europene a precizat că în această perioadă, în care ţara noastră deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, angajaţii ministerului vor gestiona pachetul de coeziune, care este alcătuit din cinci regulamente, care, dacă vor fi adoptate de instituţiile UE, vor atrage o dezvoltare durabilă, pe termen lung, a statelor membre şi creşterea nivelului de trai pentru toţi cetăţenii Uniunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb