DEŞI COMPANIA A ANUNŢAT CĂ SE VINDE PE BUCĂŢI, ÎN AUGUST Tribunalul decide modificarea planului de reorganizare Oltchim, abia pe 23 noiembrie

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2016

Tribunalul decide modificarea planului de reorganizare Oltchim, abia pe 23 noiembrie

Wojciech Zaremba, PCC: "Luăm în considerare să participăm la privatizarea Oltchim"

Banca Transilvania a solicitat informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active, cu menţionarea creditorilor garantaţi

Creditorii "Oltchim" au fost convocaţi, la Tribunalul Vâlcea, pe 23 noiembrie, ca să discute confirmarea modificării planului de reorganizare, după ce, la Adunarea creditorilor din 19 octombrie, le-a fost prezentată evoluţia demersurilor întreprinse în legătură cu proiectul de modificare a strategiei de vânzare a societăţii debitoare.

Aceste demersuri sunt făcute abia acum, deşi societatea a anunţat, încă din august, că schimbă metoda de privatizare şi că se vinde pe bucăţi, sub binecuvântarea Ministerului Economiei.

La Adunarea creditorilor, Banca Transilvania a solicitat prezentarea unui material care să cuprindă informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active (implicit cu menţionarea creditorilor garantaţi cu fiecare în parte dintre acestea) pe care consultantul le-a identificat şi demersurile efectuate în vederea valorificării acestora.

Astfel, procesul de vânzare este posibil să fie întârziat, cu toate că Ministerul Economiei se aştepta ca acesta să fie finaliazat până la finalul anului.

Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Deşi noua metodă de privatizare anunţată presupune vânzarea pe bucăţi, ministrul Economiei Costin Borc a vorbit, într-o întâlnire de la finalul lunii septembrie la Râmnicu Vâlcea, despre găsirea unui investitor pentru combinatul chimic.

"Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim", a spus Borc, care a precizat că, până la finalul anului, crede că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român.

Investitorii pentru "Oltchim" par să fie aceiaşi dintotdeauna.

Preşedintele CA de la Chimcomplex, Virgiliu Băncilă a declarat, la finalul lunii august, că societatea este interesată de vânzarea activelor de la Oltchim, dar tranzacţia trebuie făcută atât în interesul Oltchim, cât şi în interesul vânzătorului şi al cumpărătorului.

"În ultimii trei ani Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare şi a purtat mai multe corespondenţe la autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister) în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât a vânzătorului cât şi a cumpărătorului, dar şi a societăţii Oltchim", au informat, atunci, reprezentanţii societăţii prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), ne-a declarat că ia în considerare să participe la privatizarea Oltchim, după ce autorităţile vor demara oficial procesul de vânzare.

PCC este cel mai important acţionar minoritar al Oltchim, deţinând 32,34% din acţiunile combinatului.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat în luna august că există deja trei investitori serioşi interesaţi să achiziţioneze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorităţi, însă a refuzat să precizeze despre ce investitori ar fi vorba, potrivit News.ro.

Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa speram ca vor misca ceva din moartea clinica.

    1. Din cand in cand mai dau cate un mesaj despre OLT ca sa ma linisteasca miile de oameni care nu mai au nici incredere si nici speranta in decidentii de astazi...

    E greu de crezut ca statul va fi capabil sa faca o treaba cu OLTCHIM!

    De la vanzarea Petrom si implicit a rafinariei Arpechim sursa de propilena disparand Oltchim va fi greu sa mai fie refacut!

    Niciodata nu va mai fi ce a fost! 

    1. un imbecil din alt secol pe nume Heine a spus odata ca "DINTRE TOATE LUMILE, PE CARE OMUL A AJUNS A LE CREA, CEA A CARTILOR ESTE CEA MAI VIOLENTA". Opinologii, a caror analiza este bazata pe cititul in stele si darea in bobi sau contemplarea zatzului de pe fundul cestii de cafea par a fi de o naivitate dezarmanta ce se citeste in frica prin care de 7 ani se invart in jurul cozii dand impresia ca este cea a unui leu, bineinteles amplficata de lupa bine tinuta in mana de Comisia Europeana si atent pozitionata la ochiul politicianului mioritic. Nume cu rezonanta istorica milenara in saga Oltchim incepand cu onor domnii Vosganian, Tariceanu, Georgescu, Ponta, Chitoiu, Chiritoiu si din epoca de bronz actuala a domnului Borc au evidentiat cele mai acaparante scenarii de privatizare care ar fi echivalat cu vanzarea casutei iepurasilor domnului Heffner inclusiv a mangaierii dragutelor mamifere. De la folosirea unor paragrafe ale unor tratate expirate cu o luna inainte de a incepe procedura C28 per 2009 a UE in cazul Oltchim, trecand prin marirea cu 980 milioane de RON a pierderilor acumulate in anul 2008, bineinteles doar in versiunea engleza a raportului financiar auditat de catre mirifica doamna Elena Andreea Manole de la KPMG, trecand prin socul de teenager pe care domnul Ponta l-a avut atunci cand nu reusea sa chiuleasca la cinematografele de pe 6 martie si astfel razbunandu-se prin modificarea datei rezolutiei UE din 7 martie 2012 in 6, ajungem la fenomenala decizie a Tribunalului VRANCEA, cea care a decis micsorarea capitalului social cu 300 milioane de RON. Si care capital social, aceasta hidra cu cel putin atatea capete cate SPV uri vor fi create, desi micsorat a ajuns la ora actuala la 1 miliard de RON. Spuneti-mi cine ar cumpara o asemenea companie, unde in cazul in care ai dori sa strabati cu piciorul perimetrul intreprinderii ar trebui sa iei in calcul cateva zile. Daramite aprofundarea situatiilor financiare pe care onor auditori, actionari, politicieni si alti factori decizionali au considerat ca nu se merita sa se dea jos din pat. Rugati-i pe politicieni, de stanga , dreapta, centru sau chiar si martieni sa-si dea proba indemanarii lor rezolvand aceasta problema numita Oltchim. Acestia sunt insa prea lasi ca sa accepte provocarea. Diurna de parlamentar, limuzina clasa S precum si domnisoara secretara demna de un cover Playboy sunt mai relevante decat rezolvarea doleantelor unor imbecili. In fond cautam intelepti. Imbecilii ii cunoastem deja...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb