DEŞI DEOCAMDATĂ SUNT INCOMPATIBILI, Sobolewski şi trei administratori BVB, printre candidaţii la conducerea Depozitarului Central

Adina Ardeleanu
Piaţa de Capital / 27 aprilie 2014

Sobolewski şi trei administratori BVB, printre candidaţii la conducerea Depozitarului Central

Achiziţia unui nou soft la Depozitar, respinsă

Dividend de 1,1777 lei pe acţiune

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, şi administratorii Stere Farmache, Robert Pană şi Adrian Lupşan, au fost aleşi printre candidaţii Bursei de Valori Bucureşi pentru conducerea Depozitarului Central, după Adunarea Generală a BVB de vineri. Cei patru sunt, deocamdată, incompatibili, întrucât cumulul de funcţii este interzis ptrintr-o dispunere a CNVM, actualmente Autoritatea de Supraveghere Financiară. Totuşi, Autoritatea are pe masă un proiect care ar putea elimina interdicţiile.

Ceilalţi cinci candidaţi ai BVB pentru Depozitar sunt patru dintre actualii administratori - Cecilia Manta, Adrian Simionescu, Dana Mirela Ionescu şi Carmen Dumitrescu, dar şi Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Pentru conducerea Casei de Compensare Bucureşti, acţionarii BVB au ales următorii candidaţi: Alin Duhnea (preşedinte CA al Casei de Compensare Bucureşti), Marcel Murgoci (director de operaţiuni la Estinvest), Mihai Mureşian (director de tranzacţionare la Intercapital Invest), Cristian Solom (director administrare risc la BCR Pensii) şi Lucian Fulea (director de tranzacţionare la casa de brokeraj Vienna Investment Trust).

Candidaţii Bursei au fost aleşi după procedura clasică de vot, după ce acţionarii au respins propunerea conducerii BVB de vot pe liste.

Dan Paul, vicepreşedintele BVB şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi Lucian Anghel, preşedintele BVB, s-au contrat, în şedinţă, pe problema procedurii de vot pentru conducerile societăţilor din grupul BVB. Anghel a spus că actul constitutiv permite votul pe liste, în timp ce Dan Paul a susţinut contrariul. Potrivit lui Dan Paul, actul constitutiv nu permite decât votul individual, iar "dacă Florin Pogonaru vrea să aibă 2-3 reprezentanţi, este o altă discuţie".

Lucian Anghel a precizat, vineri, că, într-adevăr, sunt câţiva candidaţi care sunt incompatibili, în prezent, pentru Consiliul de Administraţie a Depozitarului, dar că lucrurile nu vor rămâne aşa. Şi Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, s-a exprimat împotriva votului pe liste. Domnia sa a întrebat de ce este nevoit să voteze acum candidaţii pentru Casa de Compensare, în condiţiile în care mandatele expiră peste doi ani.

De altfel, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a considerat că procedura de vot pe liste propusă de BVB pentru conducerea Depozitarului Central este neclară, şi a transmis Bursei o scrisoare, spre lămurirea acţionarilor, care a fost citită în şedinţa AGA de vineri. ASF preciza că BVB ar trebui să fie un exemplu de transparenţă şi guvernanţă corporativă. Autoritatea arată că este neclar modul cum se aleg administatorii din listele propuse, având în vedere că listele conţin mai mulţi candidaţi decât locuri în consilii. Totodată, ASF arată că mandatele conducerilor Depozitarului şi CCB nu au expirat încă. ASF a precizat că acţionarii sunt singurii îndreptătiţi să decidă asupra procedurii de vot.

Anterior AGA, şi Asociaţia Brokerilor atrăgea atenţia că Adunarea Generală a Bursei de Valori Bucureşti putea fi contestată, în cazul utilizării acestei metode de vot. Asociaţia Brokerilor considera că supunerea la vot a unei liste de candidaţi, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor principalului operator de piaţă, şi nu a fiecărui candidat, în mod individual, conduce la vicierea rezultatului votului şi încalcă principiile de guvernanţă corporativă şi transparenţă, la care BVB ar trebui să exceleze. "Acţionarii sunt obligaţi fie să voteze şi candidaţii de pe listă pe care nu îi agreează, fie să nu voteze lista în totalitate, cu toate că aceasta poate cuprinde şi candidaţii pentru care acţionarii şi-ar exprima votul în mod favorabil", se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

Fără soft nou la Depozitar

Acţionarii BVB au respins achiziţia de către Depozitarul Central a unui nou sistem IT, în limita sumei de 3,86 milioane de euro şi mandatarea DC pentru alegerea furnizorului, punct solicitat de un grup de acţionari, cu o majoritate de 67,4%. Această decizie a ajuns în AGA Bursei, după ce acţionarii Depozitarului nu au luat o decizie pe subiect, la finalul lunii martie, pe fondul unui conflict între CEO-ul BVB şi conducerea DC.

În piaţă, s-a vorbit că după ce Depozitarul ar fi derulat selecţia pentru un provider de sistem IT, Ludwik Sobolewski ar fi solicitat includerea pe listă a unei alte oferte, respectiv a Nasdaq OMX.

După întreg scandalul, însă, BVB a recomandat acţionarilor dezvoltarea unei soluţii "in-house", pentru aderarea la platforma paneuropeană "Target 2-Securities".

În AGA, Ludwik Sobolewski a susţinut dezvoltarea unui soft in-house, după cum arată şi o prezentare a BVB.

Adrian Simionescu, administrator al Depozitarului Central, a precizat, în şedinţa de vineri, că este pregătit să răspundă la eventuale întrebări din sală, având în vedere că executivului şi preşedintelui DC le-a fost transmis de către boardul BVB că prezenţa lor în AGA nu este oportună. Adrian Simionescu a precizat că suma propusă în AGA pentru achiziţionarea softului Depozitarului a fost stabilită ca să cuprindă toate ofertele din procesul de selecţie, inclusiv a providerului luat în calcul la rugămintea BVB, prin Directorul General Ludwik Sobolewski.

Ulterior anunţării rezultatului votului la acest punct, Adrian Simionescu a cerut punerea la dispoziţia AGA şi renumărarea voturilor, având suspiciuni cu privire la corectitudinea rezultatului votului. După renumărare, s-a constatat că votul fusese corect.

AGA BVB a mai aprobat situaţiile financiare pe 2013 şi distribuirea unui dividend de 1,1777 lei pe acţiune, aferent profitului de 9,48 milioane lei de anul trecut. Astfel, BVB va repartiza 95% din câştigul de 9.484.404 lei, înregistrat anul trecut. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat anul 2013 cu un profit net cu 11% mai mare faţă de 2012, pe fondul unei cifre de afaceri de 24,3 milioane lei, cu 40% peste nivelul înregistrat în anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de companie.

Totodată, acţionarii BVB au aprobat descărcarea de gestiune a administratorilor şi remuneraţiile administratorilor pentru 2014. Aceştia vor primi în acest an câte un bonus de 7.400 de lei/membru (cuantumul a două indemnizaţii lunare), iar pentru anul viitor cuantumul este prevăzut la 6 indemnizaţii, respectiv 22.200 de lei/membru. Membrii CA primesc banii cu condiţia să cumpere acţiuni BVB şi să le păstreze pe o perioadă de minim doi ani.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an aprobat în AGA, BVB mizează pe un profit net în urcare cu 5%, la 10 milioane lei, şi pe creşterea transferurilor cu acţiuni pe piaţa reglementată, inclusiv oferte publice, cu 17,6%, la 13,326 miliarde lei.

Acţionarii au întrebat în AGA care este salariul lui Sobolewski şi ce prime a primit. Conducerea bursei a invocat clauze de confidenţialitate. De asemenea, acţionarii au întrebat ce mandat a avut Directorul General BVB la AGA Depozitarului, de la finalul lunii martie.

Totodată, conducerea BVB a fost întrebată de ce cheltuielile salariale au crescut, în condiţiile reducerii personalului. La această întrebare, Sobolewski a răspuns că reducerea numărului de angajaţi a presupus creşterea cheltuielilor cu salarii compensatorii. O întrebare inedită a venit din partea lui Marius Plugaru. Acesta a întrebat dacă directorul BVB mai rămâne în funcţie, având în vedere că este candidat favorit pentru conducerea televiziunii de stat poloneze. La întrebarea domnului Plugaru, Sobolewski a răspuns că a fost propus candidat în Consiliul de Supraveghere al companiei care administrează radioul şi televiziunea publică. Potrivit domniei sale, procesul de alegere este în derulare. CEO-ul a spus că eventuala sa alegere nu va avea niciun impact asupra activităţii sale la BVB, care e intensă, precizând că munceşte şi în weekend.

La începutul şedinţei AGA BVB au fost prezenţi acţionari cu deţineri de 42,3% din capitalul bursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb