Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins, săptămâna trecută, prospectul transmis de "Confecţii Vaslui", în vederea consolidării valorii nominale a acţiunilor de la 0,1 lei, la 1.000 lei/unitate, potrivit unui raport al Autorităţii.
În aprilie, ASF transmisese că operaţiunea consolidării valorii nominale la "Confecţii Vaslui" (listată pe piaţa Sibex) este de natură să prejudicieze interesele acţionarilor.
Autoritatea nu s-a pronunţat, până acum, asupra intenţiei SIF2 Modova de consolidare a valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei/ unitate la 2,5 lei.
În aprilie, acţionarii SIF2 Moldova au revalidat decizia din ianuarie privind consolidarea şi au aprobat noi amendamente pentru această operaţiune. Acţionarii SIF2 au decis asupra derulării operaţiunii de consolidare, în baza unui Prospect aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Data de înregistrare propusă pentru operaţiune este 17 octombrie 2016, iar data plăţii este 8 noiembrie 2016.
Proiectul de prospect a fost deja înaintat ASF.
Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, ne-a declarat că discuţiile pe care le poartă cu ASF sunt în grafic, pentru ca operaţiunea de consolidare să poată fi derulată la termen.
Domnia sa ne-a declarat: "Suntem în contact cu echipa de lucru de la ASF. Am reactualizat mandatul acordat casei de avocatură, intermediarului şi reprezentantului de la control intern în relaţia cu ASF. Se discută detaliile tehnice din prospect.
Se are în vedere şi o evaluare asupra litigiilor pe care le avem.
Noi credem că suntem în calendar (n.r. conform termenelor stabilite pentru consolidare)".
Autoritatea a motivat respingerea prospectului de la "Confecţii Vaslui" prin faptul că nu respecta deciziile AGA şi prevederile legale.
Autoritatea precizează că Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor "Confecţii Vaslui" a aprobat o valoare de restituire a aportului diferită (număr de acţiuni 0,12) faţă de cea propusă pe ordinea de zi a AGEA (număr de acţiuni 0,1) pentru acţionarii care îşi vor exprima formal sau tacit opţiunea de a primi contravaloarea acţiunilor anulate ce nu intră în sfera consolidării (valoarea sumelor fiind cuprinsă între 0,12 lei şi 1.119,88 lei) astfel că, pentru acelaşi bun (acţiunile societăţi), AGEA a hotărât două valori: o sumă plătită de acţionari (0,1 lei) şi una plătită de societate (0,12 lei), emitentul şi acţionarii neafectaţi de operaţiunea de consolidare putând fi astfel prejudiciaţi, iar Consiliul de Administraţie al Confecţii Vaslui a decis prin Hotărârea nr.68/13.06.2016 ca a doua dată de înregistrare prevăzută în hotărârea AGEA pentru data de 17.06.2016, să fie prorogată pentru data de 25.07.2016, iar data plăţii pentru acţionarii care optează pentru restituirea de aport la capitalul social să fie 08.08.2016.
În opinia ASF, Consiliul de Administraţie nu avea competenţa legală de a modifica data de înregistrare, data plăţii care a fost aprobate de AGEA.
ASF mai adaugă că operaţiunea de consolidare a valorii nominale a acţiunilor "Confecţii Vaslui" nu se poate finaliza cu respectarea termenelor stabilite de acţionari (perioada de exercitare a opţiunilor de aport în numerar/restituire de aport este de 30 de zile, proiectul de prospect a fost depus la ASF în data de 24.05.2016, cea de-a doua dată de înregistrare pentru identificarea acţionarilor asupra cărora se resfrâng efectele hotărârilor adoptate de către AGEA, inclusiv a acţionarilor care şi-au exercitat opţiunile de Aport în Numerar/Restituire Aport, pe baza cărora se determină rezultatul operaţiunii de consolidare, este 17.06.2016, data plăţii este 08.07.2016).
De asemenea, autoritatea menţionează că procedura de subscriere descrisă în cadrul prospectului arată: "- acţiunile persoanelor care nu erau acţionari la prima dată de înregistrare (06.05.2016) se vor răscumpăra de societate, considerându-se că respectivii acţionari nu respectă procedura aprobată de AGEA şi au optat tacit pentru restituire aport; - acţionarii care vor cumpăra acţiuni după data de 06.05.2016 nu vor avea dreptul să îşi exercite opţiunile de aport/restituire aport, fiind prejudiciaţi; - acţionarii care şi-au modificat deţinerile avute la prima dată de înregistrare vor putea subscrie în baza deţinerilor de la data exercitării opţiunii şi nu în baza deţinerilor existente la data de înregistrare aşa cum a fost aprobat de AGEA".
În aceste condiţii, procedura de exercitare a opţiunilor de aport/restituire aport nu este în concordanţă cu hotărârea AGEA şi nu respectă prevederile legale în vigoare, consideră ASF.
Astfel, prospectul depus spre aprobare nu respectă prevederile legale şi hotărârea AGEA a societăţii Confecţii Vaslui din data de 16.04.2016 în ceea ce priveşte drepturile acţionarilor, data de înregistrare, data plăţii, aşa cum s-a descris anterior, precum şi, conform ASF, procedura de exercitare a opţiunilor astfel cum a fost aprobată de AGEA.
1. consolidare
(mesaj trimis de costel în data de 12.07.2016, 08:48)
Ala bala portocala =))))))))))