Lunile septembrie şi octombrie au adus preţuri considerabil mai mici la energia electrică tranzacţionată pe piaţa spot PZU, administrată de OPCOM, deşi seceta hidrologică s-a acutizat. Media lunii octombrie (201,9 lei/MWh) este cu 26% mai mică decât cea din luna august (274,59 lei/MWh) din cauza faptului că toamna a venit cu o vreme caldă şi din cauza faptului că a scăzut consumul din sectorul industrial.
Furnizorii susţin că un alt factor care a ieftinit energia pe piaţa spot a fost intrarea în funcţiune la capacitate maximă a centralei Petrom de la Brazi şi sporirea capacităţilor eoliene.
Autorităţile pun majorarea cantităţilor şi scăderea preţului energiei tranzacţionate pe piaţa spot pe seama debutului, de la 15 septembrie, a procesului de liberalizare a pieţei de electricitate. La data respectivă, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a decis ca 15% din energia consumată de agenţii economici care beneficiau de preţ reglementat să fie scoasă pe piaţa liberă. Cantitatea aceasta disponibilă la tranzacţionare nu a fost, însă, suficient de mare pentru a justifica scăderea preţului.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), susţine că tendinţa de scădere a preţului va continua şi în noiembrie şi în decembrie, mai ales că debitul Dunării şi-a revenit şi Hidroelectrica poate scoate în piaţă cantităţi suplimentare de energie.
În iulie, a intrat în vigoare noua Lege a energiei, care a instituit obligativitatea tranzacţionării pe pieţele OPCOM, chiar dacă părţile contractante sunt entităţi private şi nu de stat. Domnul Lungu susţine că legea nu a adus o lichiditate substanţial mai mare pe pieţele OPCOM în septembrie şi în octombrie.