DEŞI ESTE SECETĂ HIDROLOGICĂ, Preţul energiei are o tendinţă de scădere

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 noiembrie 2012

Preţul energiei are o tendinţă de scădere

Lunile septembrie şi octombrie au adus preţuri considerabil mai mici la energia electrică tranzacţionată pe piaţa spot PZU, administrată de OPCOM, deşi seceta hidrologică s-a acutizat. Media lunii octombrie (201,9 lei/MWh) este cu 26% mai mică decât cea din luna august (274,59 lei/MWh) din cauza faptului că toamna a venit cu o vreme caldă şi din cauza faptului că a scăzut consumul din sectorul industrial.

Furnizorii susţin că un alt factor care a ieftinit energia pe piaţa spot a fost intrarea în funcţiune la capacitate maximă a centralei Petrom de la Brazi şi sporirea capacităţilor eoliene.

Autorităţile pun majorarea cantităţilor şi scăderea preţului energiei tranzacţionate pe piaţa spot pe seama debutului, de la 15 septembrie, a procesului de liberalizare a pieţei de electricitate. La data respectivă, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a decis ca 15% din energia consumată de agenţii economici care beneficiau de preţ reglementat să fie scoasă pe piaţa liberă. Cantitatea aceasta disponibilă la tranzacţionare nu a fost, însă, suficient de mare pentru a justifica scăderea preţului.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), susţine că tendinţa de scădere a preţului va continua şi în noiembrie şi în decembrie, mai ales că debitul Dunării şi-a revenit şi Hidroelectrica poate scoate în piaţă cantităţi suplimentare de energie.

În iulie, a intrat în vigoare noua Lege a energiei, care a instituit obligativitatea tranzacţionării pe pieţele OPCOM, chiar dacă părţile contractante sunt entităţi private şi nu de stat. Domnul Lungu susţine că legea nu a adus o lichiditate substanţial mai mare pe pieţele OPCOM în septembrie şi în octombrie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb