DEŞI NEMULŢUMITĂ DE PREŢ, "Electrica" SA continuă negocierile cu "E.ON" pentru vânzarea acţiunilor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 ianuarie 2011

"Electrica" SA continuă negocierile cu "E.ON" pentru vânzarea acţiunilor

"Electrica" SA continuă negocierile cu "E.ON România" pentru vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni pe care le mai deţine la filialele privatizate - Moldova, Dobrogea şi Banat. Negocierile cu "E.ON", care a preluat "Electrica Moldova", au început la finele anului trecut, fără ca părţile să ajungă, până acum, la vreun rezultat din cauza preţului oferit de grupul german.

"E.ON România" a notificat "Electrica", în noiembrie, că îşi exercită opţiunea de a cumpăra acţiunile minoritare deţinute de compania de stat în societăţile E.ON Moldova de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice. "E.ON România" a optat pentru achiziţionarea pachetelor de acţiuni minoritare ale "Electrica" la preţul stabilit conform formulei de calcul stipulată în Contractul de Privatizare a "Electrica Moldova".

Ioan Folescu, directorul general al "Electrica", ne-a declarat: "Chiar dacă recomandarea consultanţilor noştri a fost să nu vindem acţiunile în această perioadă de criză, noi am negociat, dar condiţionat, vânzarea către E.ON şi Enel a pachetelor minoritare în 2010. Enel nu şi-a exprimat disponibilitatea să preia aceste pachete, iar cu E.ON nu am căzut la o înţelegere. E.ON ne-a oferit un preţ sub cel plătit la momentul privatizării. Înţelegem condiţiile de criză, dar nici nu putem vinde sub preţul privatizării pentru că investitorii au câştigat bani frumoşi de pe urma acestor companii. Astfel că vom continua negocierile cu E.ON în acest an".

Domnia sa ne-a menţionat că "Electrica" va relua discuţiile cu investitorii strategici cel mai probabil după publicarea situaţiilor financiare auditate ale societăţilor privatizate.

"Electrica" nu a încasat dividende de la filialele privatizate

Ioan Folescu susţine că "Electrica" nu a încasat, în ultimii doi ani, dividende de la societăţile privatizate pentru că acţionarii majoritari au declarat că profitul va fi reinvestit în întregime.

În prezent, "E.ON România" deţine 51% din acţiunile "E.ON Moldova Furnizare" şi "E.ON Moldova Distribuţie", "Electrica" are 27%, iar Fondul Proprietatea - 22%. Din pachetele de acţiuni de 27% deţinute de "Electrica" la cele două societăţi, câte 10% sunt rezervate salariaţilor "Electrica".

În 2005, "E.ON" a plătit 32,2 milioane euro, pentru 24,62% din titlurile "Electrica Moldova" şi a realizat o majorare de capital, prin aportul a 68,6 milioane euro.

Compania câştigă 2 milioane de lei lunar din controversatul contract de export

Ioan Folescu respinge acuzaţiile potrivit cărora "Electrica" nu se comportă corect pe piaţă pentru că nu a licitat exportul în Serbia a 500 MWh: "Electrica, din punct de vedere al furnizării de electricitate, ca societate licenţiată, are aceleaşi drepturi şi obligaţii ca toţi ceilalţi furnizori. Compania nu este obligată să liciteze ce energie vinde sau cumpără. Nici ceilalţi furnizori privaţi nu organizează licitaţii".

Domnia sa afirmă că preţul de export este avantajos pentru toate părţile implicate şi că s-a făcut o selecţie a furnizorilor: "Cu o energie scumpă nu ai cum să faci export, pentru că sunt mari taxele de transit şi transport. Ca să poată fi competitivă, energia din ţara noastră trebuie să ajungă la graniţă la 40-42 de euro/MWh. Ca să ajungem la acest preţ, s-a făcut un mix, în care s-au obţinut cele mai mari preţuri pentru producătorii implicaţi. Din acest contract, "Electrica" SA, în calitate de furnizor, câştigă circa două milioane de lei pe lună".

Directorul "Electrica" ne-a mai declarat că, în prezent, preţul de export din mixul rezultat de la producători este de mult peste 155 de lei/MWh. Anul trecut, exportul a început în septembrie cu 200 MWh bandă. De la 1 ianuarie şi până în iulie 2011, exportul continuă cu 300 MWh bandă şi un preţ mai mare decât cel practicat anul trecut. "Hidroelectrica" a decis majorarea de la 120 la 130 de lei/MWh a energiei livrate în cadrul acestui contract.

Negocierile pentru export s-au purtat, în vara anului trecut, cu furnizorii "Rif Internaţional" şi "Gefco". Acestea au eşuat şi, într-un final, autorităţile au încheiat contractul cu "Rudnap". Ioan Folescu ne-a mai spus că energia contractată este în totalitate exportată şi nu este revândută în ţară.

"Electrica" SA a donat, către bugetul de stat, 150 de milioane de lei, conform unei hotărâri a Guvernului adoptată anul trecut. Ioan Folescu, directorul companiei ne-a declarat: "Nu am virat în bugetul de stat 400 milioane de lei, aşa cum era stipulat în hotărâre, pentru că acest nivel este indicat ca sumă maximală, iar donaţia este un act unilateral. Nu am donat mai mult pentru că avem de făcut 150 de milioane de euro investiţii în centrale eoliene în următorii doi ani, filialele noastre trebuie capitalizate cu zeci de milioane de euro, iar CFR ne datorează 170 de milioane de euro".

La "Electrica" SA, statul este acţionar în proporţie de 100%, aşa că această donaţie nu va fi atacată în instanţă de Fondul Proprietatea, mai spune domnul Folescu. În 2009, "Electrica" SA a plătit statului dividende de circa 100 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb