DEŞI SEMNĂM ÎMPREUNĂ CU BULGARIA TRATATUL DE ADERARE LA UE Trecerea podului peste Dunăre costă, în continuare, 100 de euro

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 25 aprilie 2005

Miniştrii integrării din România şi Bulgaria fac demersuri pentru eliminarea taxei

La Bruxelles are loc astăzi un eveniment de o importanţă deosebită pentru România şi Bulgaria. Cele două ţări semnează tratatele de aderare la Uniunea Europeană. Acest moment aduce după sine 20 de luni în decursul cărora trebuie să demonstrăm că sîntem pregătiţi pentru a elimina graniţele dintre noi şi celelalte ţări membre. Dacă ne vom îndeplini promisiunile făcute, frontierele dintre ţara noastră, Ungaria şi Bulgaria vor deveni unele interne. Ministerul Integrării Europene şi cel al Afacerilor Europene din Bulgaria serbează momentul chiar pe podul dintre Giurgiu şi Ruse, acelaşi pod pentru care trebuie să achităm nişte taxe destul de mari, dacă dorim să-l trecem.

Ministrul bulgar al afacerilor europene, Meglena Kuneva, aflat într-o vizită de lucru în ţara noastră, a declarat presei că taxele percepute conducătorilor auto de Consiliile Judeţean şi Local Giurgiu, pentru trecerea acestui pod, valorează 100 de euro. Meglena Kuneva s-a arătat nemulţumită de obligativitatea de a plăti atîţia bani: "Toţi pierdem din aceste taxe". Astfel, ministrul român al integrării europene, Ene Dinga, împreună cu omologul său bulgar fac demersuri pentru eliminarea, în perioada care urmează, a taxei de trecere a podului. Numai că, în primă fază, acest lucru se va efectua doar pentru studenţii şi profesorii de la Universitatea Internaţională BRIE.

Problemele legate de unele taxe au fost pe agenda discuţiilor care au avut loc între cei doi miniştri, la finele săptămînii trecute. Ene Dinga a scos în evidenţă că pentru cîteva instituţii publice şi ONG-uri din Ruse şi Giurgiu au fost eliminate taxele ecologice şi cele de tranzit (pentru unele autovehicule). "Vom face eforturi comune pentru o relaxare cît mai rapidă, inclusiv pentru mediul de afaceri", a adăugat domnia sa. Cei doi oficiali şi-au exprimat opinia că anularea acestor taxe "se în-scrie în măsurile luate în legă-tură cu faptul că graniţa dintre România şi Bulgaria va fi în curînd o graniţă internă." Minis-trul român este de părere că există un semnal foarte bun pentru cooperarea şi colaborarea strînsă dintre cele două ţări, în drumul către Uniunea Europeană (UE), iar reprezentantul Bulgariei subliniază necesitatea existenţei unui semnal clar că între ţările noastre integrarea a avut loc deja.

Cei doi au avut un schimb de opinii legate de ceea ce se va întîmpla de azi înainte în ceea ce priveşte ratificarea tratatului de aderare. "Am discutat despre iniţiativele pe care guvernele şi parlamentele celor două ţări ar putea să le întreprindă, în sensul procurării de informaţii şi al prezentării programelor pe care acestea le înregistrează în procesul de pregătire pentru aderare", a mai afirmat ministrul Dinga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb