DEŞI SIF1 A MĂRIT PREŢUL, ACŢIONARII AU GĂSIT COTAŢII MAI BUNE ÎN PIAŢĂ Oferta de răscumpărare a SIF Banat Crişana, subscrisă numai 2,6%

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2017

Oferta de răscumpărare a SIF Banat Crişana, subscrisă numai 2,6%

Acţionarii SIF1 Banat Crişana au subscris numai 539.276 acţiuni, în oferta de răscumpărare a companiei, adică 2,6% din ofertă, la preţul de 2,5 lei/unitate, mărit de la 2,3 lei, iniţial.

Subscrierea mică se explică prin faptul că, în ultima perioadă, titlurile SIF1 au crescut spectaculos, la BVB, astfel că acţionarii au avut în piaţă cotaţii mai bune decât oferta.

Astfel, SIF1 scoate din buzunar numai 1,3 milioane de lei, faţă de 50 de milioane de lei preconizaţi, obţinând, în acelaşi timp, o apreciere de 13,64% a cotaţiei, numai în ultima lună, conform datelor de la BVB.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, pe 23 august, oferta publică de răscumpărare a 3,64% din SIF Banat Crişana, la 2,3 lei/unitate. Atunci, în piaţă, acţiunea SIF1 era 2,2 lei/unitate, în condiţiile în care cu două săptămâni mai înainte fusese 2,14 lei/unitate.

Oferta s-a desfăşurat în perioada 30 august - 19 septembrie, iar pe 18 septembrie, ASF a aprobat majorarea preţului din ofertă la 2,5 lei. Imediat, însă, cotaţia din piaţă a depăşit şi acest nivel, maximul zilei fiind de 2,505 lei.

În aceste condiţii, unele voci din piaţă apreciază că ASF ar trebui să analizeze aceste salturi ale cotaţiei SIF1 pe perioada ofertei şi anterior avizării documentaţiei de către Autoritate.

Anul trecut, SIF1 Banat Crişana a reuşit să performeze cel mai bine, marcând o creştere de 9,47% a cotaţiei, depăşind randamentul adus, anul trecut, de SIF-urile care au dat dividende, după ce compania a derulat o ofertă de răscumpărare a 5,62% din acţiunile proprii şi nu a mai făcut vânzări din portofoliu. Oferta publică prin care SIF1 Banat Crişana a răscumpărat 5,62% din acţiunile proprii, la un preţ de 1,7 lei/titlu, a fost suprasubscrisă de 4,59 ori.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. SIF1 care administreaza SIF4, care la randu-i detine incrucisat 5% din SIF1, nu a subscris nici la prima si nici la cea de-a doua oferta de rascumparare.

    FII ACTIVE PLUS si mai nou FII OPTIM INVEST in care SIF1 detine peste 70% din titluri, la fel, nu au raspuns la nici una din cele oferte lansate de SIF1. 

    Si, uite asa toate vehiculele prin care SIF1 isi controleaza peste 10% din capital pot creste linistit peste limita de detinere impus de lege, iar „trupa libanezo-romana” administreaza „performant” SIF1 pe banii lui SIF1. Apropo ati observat ca SIF1 nu a investit in 2017 numai in SIFI IMOBILIARE, VRANCART si fondurile inchise ale lui SAI SWISS CAPITAL?  

    Cred ca ASF ar trebui sa analizeze mai atent FII –urile in care SIF1 arunca cu zeci de milioame de lei?. Ce stie SAI SWISS CAPITAL sa faca mai bine si nu stiu sa faca performerii de la SIF1?

     

    1. Foarte bun comentariul.

      Te felicit. 

      In mare parte adevarat. Dar procedează bine. Asta e acțiune de 1 euro cel puțin. Ar putea fi chiar mai agresivi. Acum 10 ani era 4.4 ron si parea ieftina.

      Corect.....dar atunci cand ASF va realiza ca SIF1 detine direct si indirecy circa 15% din propriul capital, atunci sa le impuna sa anuleze aceste actiuni...cam asa ar fi corect. Si inca ceva daca din 01.01.2013 n-ar mai fi facut absolut nimic cu portofoliul de actiuni lichide pe care le-au avut, doar hold, astazi valoarea VUAN-ului ar fi fost cel putin 5 lei.

      Nu o mai dati cu VUAN-ul de 4.40 lei ca capitalizarea este de 1.372.123.170 lei restul este can can.

      Cand vor fi platiti si CA la valoarea de capitalizare atunci mai vorbim.Ei isi iau calculeaza la valoarea activelor totale contractele de administrare cu SIF-ul 1.

      Asadar sunt multe nereguli. 

      Si explica te rog de ce se tranzactioneaza la cel mai mare discount in piata dintre cele 5 sif-uri daca are cel mai mare VUAN?

      Concluzia este ca au cea mai proasta administratie.

      Pe actionari nu ii incalzaste cu nimic. 

    In legatura cu SIF-ul asta se intampla multe lucruri ciudate:

    Toata piata le observa, mai putin Ursache si ASF-ul (Ursache fiind chiar parintele cartelizarii SIFs 1, 2 si 4)! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb