DEŞI UE A ÎNCERCAT SĂ ÎI ÎNDEPĂRTEZE Ruşii, tot mai implicaţi în sistemul financiar cipriot

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iulie 2014

Ruşii, tot mai implicaţi în sistemul financiar cipriot

Una dintre marile bănci ruseşti şi-a deschis birou de reprezentare în Cipru

Încercarea liderilor europeni să îndepărteze banii ruseşti din Cipru pare să se dovedească un veritabil eşec, după cum ne arată un anunţ recent al băncii centrale a acestei ţări, să autorizeze deschiderea unui birou de reprezentare de către Bank Zenit, situată pe poziţia 20, în funcţie de mărime, în clasamentul băncilor din Rusia.

Confiscarea unei părţi a depozitelor de la Bank of Cyprus şi Laiki Bank pentru recapitalizarea primei bănci (care a "înghiţit" partea bună a celei de a doua) ar fi trebuit, printre altele, să determine investitorii ruşi să renunţe să mai folosească micul stat insular pentru realizarea de operaţiuni financiare.

Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, decât pentru puţin timp.

Moscow Times, scria, în urmă cu aproape un an, că cetăţenii ruşi au decis să îşi mute în Insulele Virgine o parte importantă a banilor ţinuţi peste hotare. O altă destinaţie aleasă de bogaţii din Rusia a fost Luxemburg, potrivit publicaţiei.

În luna februarie a acestui an, însă, New York Times (NYT) anunţa că investitorii ruşi au început să se întoarcă în Cipru, însă doar pentru înregistrarea de companii, nu şi pentru plasarea de bani în depozite la băncile locale.

Motivul întoarcerii îl reprezintă nivelul încă redus la taxelor aplicate de autorităţile de la Nicosia, au explicat experţii întrebaţi de NYT. Deşi Troica creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) au impus Ciprului să îşi majoreze impozitul pe profit, acesta a fost crescut cu doar două puncte procentuale, până la 12,5%, unul dintre cele mai reduse la nivel european.

Pentru acest motiv, activitatea de înregistrare de companii noi nu a fost la fel de afectată ca activitatea bancară, de bail-in-ul din primăvara anului trecut, conform experţilor contactaţi de New York Times.

Un alt motiv pentru care cetăţenii ruşi aleg să vină în Cipru este că percep sistemul juridic şi fiscal al ţării ca fiind mai stabil decât cel din ţara de origine, se mai arată în articolul din NYT.

În privinţa plasării de bani în afara Rusiei, directorul unei companii cipriote specializate în înregistrarea de companii arată că majoritatea clienţilor săi ruşi preferă să îşi deschidă conturi în ţări din afara zonei euro, de teama unei noi confiscări a banilor, în cazul unei crize similare celei din Cipru. Băncile preferate de aceştia se află în Canada, Elveţia şi ţări asiatice, potrivit acestuia.

Potrivit publicaţiei Quartz, revenirea ruşilor în Cipru arată că modul în care sunt păstrate informaţiile secrete despre companii este, pentru un paradis fiscal, cel puţin la fel de important ca nivelul taxelor, că investitorii ruşi nu au încredere în sistemul juridic şi fiscal din ţara lor de origine, iar existenţa unui paradis fiscal nu aduce, în mod obligatoriu, beneficii cetăţenilor ţărilor care au un astfel de statut (având în vedere că problemele economice ale Ciprului par să fie departe de a îşi fi găsit rezolvarea).

Implicarea Rusiei în sistemul bancar cipriot rămâne puternică, şi în aceste condiţii.

Şase dintre cei 16 membri ai Consiliului de Administraţie (CA) ai Bank of Cyprus, ales în luna septembrie a anului trecut, sunt cetăţeni ruşi.

Unul dintre aceştia este vicepreşedintele CA, Vladimir Strzhalkovskiy, fost agent KBG, unde ar fi fost coleg cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Fosta bancă de dezvoltare a Ciprului, recapitalizată cu bani ruseşti

De asemenea, luna trecută, publicaţia Cyprus Mail a relatat că un grup de investitori ruşi s-ar fi implicat în recapitalizarea Cyprus Development Bank (fostă bancă de dezvoltare controlată de stat, privatizată în anul 2008).

La începtul acestei luni, Banca Centrală a Ciprului (CBC) a autorizat Bank Zenit să înfiinţeze şi să opereze un birou de reprezentare în statul insular, potrivit unui anunţ al instituţiei.

Biroul de reprezentare deschis de bănci străine pe teritoriul Ciprului permite promovarea intereselor respectivelor instituţii de credit, dar nu şi desfăşurarea de activităţi bancare, explică CBC.

Bank Zenit se situează pe poziţia 20 în rândul băncilor ruseşti, din punct de vedere al mărimii activelor. Instituţia este "părintele" grupului bancar Zenit, care include cinci instituţii de credit înregistrate în Rusia.

Principalul său acţionar este Taneft Oil AG, subsidiara elveţiană a companiei petroliere ruseşti Taneft, a şasea ca dimensiune din această ţară. Acesta deţine 24,56% din capitalul social al băncii

Alţi acţionari importanţi sunt Vladimir Lisin, om de afaceri implicat în industria oţelului, Alexey Sokolov, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, şi Kirill O. Shpigun, directorul general al acesteia, cei trei exercitându-şi controlul în mod indirect, prin intermediul unor vehicule.

Conducerea Bank of Cyprus a decis, la începtul acestei luni, majorarea capitalului băncii cu un miliard euro, prin atragerea de investitori noi, în timp ce investitorii actuali, dintre care mulţi provin din rândul deponenţilor cu economii confiscate, nu vor putea subscrie mai mult de 20%.

Săptămâna trecută, un grup alcătuit din o sută de cetăţeni greci şi firme înregistrate în Grecia au solicitat autorităţilor cipriote, despăgubiri pentru confiscarea depozitelor pe care aceştia le aveau la Bank of Cyprus şi Laiki Bank.

La sfârşitul anului trecut, 51 de deponenţi ciprioţi aflaţi într-o situaţie similară au acţionat în judecată, la Curtea Europeană de Justiţie, Comisia Europeană, Consiliul European, Banca Centrală Europeană, Eurogrupul şi UE, în ansamblul său, cerând despăgubiri pentru confiscarea parţială a economiilor de la cele două bănci.

Săptămâna trecută, avocaţii acestora au anunţat că instituţiile reclamate au primit termen de două luni pentru formularea apărării.

Pe 25 martie 2013, guvernul cipriot a agreat cu Troica creditorilor internaţionali, divizarea Laiki Bak într-o bancă "bună" şi una "rea" (prima fiind absorbită de Bank of Cyprus, iar cea de a doua, închisă), precum şi taxarea cu 47,5% a depozitelor negarantate de la Bank of Cyprus şi reducerea de o sută de ori a valorii obligaţiunilor băncii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu vad ca suntem in plin razboi economico-financiar, intre Aliati/NATO si Rusia, ca o continuare a razboiului rece de dupa razboi. Aliatii/NATO sunt instrumente ale oamenilor ultra-bogati din SUA/Marea Britanie/Germania/etc. si bogatii noi ai Rusiei. Rusia a fost infranta din punct de vedere al evolutiei economice, dar globalizarea i-a ajutat pe rusi sa-si demonstreze capacitatea antreprenoriala. Si unii si altii au aservite serviciile secrete si-si numesc proprii politicieni pentru a-si spori averile. Nu este nici o diferenta, decat poate de abordare a modului in care determina consumul masei mari a populatiei. Consumul care le sporeste averile. Si modul in care mentin sclavia consumatorilor in ajutorul sporii averilor personale. Este evident ca rusii au ramas in urma, ca nu pot duce pasul cu nivelul minim al diversiunii democratice impuse de "capitalisti" sau "social-democrani". Dar pentru noi romanii, pana in 1989, amandoua partile erau privite cam la fel. Adica acest Ceausescu reusise sa se individualizeze si sa devina oarecum independent, chiar reusind sa determine o Romanie independenta, e-adevarat cam mica pentru marile puteri. Dar concuram bine cu ei, pana prin 1977, ba chiar nu le mai eram indatorati. Nu mai puteau sa faca ce vor cu noi, ne respectau puterea de negociere si chiar inventica. Ce pacat ca Ceausescu n-a reusit sa se inconjoare cu oameni mai inteligenti, mai educati si mai umani. De frica sa nu-i ia locul, s-a inconjurat cu niste escroci sociali, niste parveniti insetati de putere si de bani. Acesti conducatori actuali si urmasii lor, pe care-i vedem zilnic pe sticla, in ziare si in mediul virtual. Daca era putin mai educat, poate deschidea Romania si atunci poate romanii erau mai mandri si mai putin orientati catre coruptia occidentala. Ce pacat. Pacat ca actualii sunt niste parveniti ce nu se ridica nici la degetul mic al patriotismului acestui Ceausescu, care si-o fi meritat soarta, dar care ar trebui sa ne dea de gandit.

    Deci, articolul vorbeste de eliminearea banilor rusesti din Cipru, nu? Adica o locatie pentru care Rusia s-a luptat istoric. Deci e o lupta intre bogatii lumii? Cei ai Aliatilor/NATO se lupta cu bogatii rusi, nu? Oare nu acelasi lucru se intampla si in tarile din jurul nostru, poate si la noi? Oare Ucraina nu este un teatru de razboi, al noului tip de razboi? Oare noi nu aflam decat varianta Aliatilor/NATO, neglijjand istoria? Oare nu suntem putin cam ipocriti? Oare ipocrizia nu este a celor care, la ordin, analizeaza economico-politic toate evenimentele pe sticla, in jurnale sau in mediul virtual? Oare nu ar trebui sa fim mai intelepti dupa ce ni s-a intamplat in ultimii 50 de ani? Eu unul cred ca am devenit mai intelept si nu mai "pun botul" la diversiunile acestea comandate de serviciile secrete care mai de care mai aservite. Incep usor-usor sa apreciez ce au construit bunicii si parintii nostri. Incep sa apreciez altfel echilibrul si sa vad altfel neglijentele oamenilor politici din Romania, pentru ca ei demonstreaza lipsa de responsabilitate si un egoism nepermis la nivel de comunitate. Si ma uit putin la educatia lor, la ce-au facut in viata, la ce principii demonstreaza si ma minunez: cum ne-am lipit noi cu ei? Cum de am permis ca unii sau altii sa controleze prin coruptii acesia comunitatea romaneasca din Romania? Noi unde ne mai regasim? De ce nu ne mai respecta nimeni in lume? Nu din cauza conducatorilor pe care-i avem? No de ce nu mai avem investitori romani? De ce ai nostrii investitori romani sunt complet lipsiti de antreprenoriat? Adica de ce nu sunt si ei intelepti? Eu imi raspund: pentru ca sunt niste parveniti care au facut averile prin furt si n-au stiut sa le dezvolte pentru ca nu au stiut cum s-o faca. Sunt niste vechi traind in lumea noua. Au trait bine atunci si traiesc bine si acum, habar n-au ce s-a intamplat in Romania in ultimii 25 de ani. Ei au vazut totul doar prin prisma propriilor lor limite, poate nici nu sunt chiar asa de inteligenti cum ii credem. Sigur nu sunt patrioti. Si ne uitam cu bogatii americani/englezi/germani/elve tieni/francezi/italieni se lupta cu bogatii rusi. Ne uitam ca curca-n lemne. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb