Despre sondaje şi extreme

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 8 aprilie 2024

Cristian Pîrvulescu

Un sondaj exclusiv Euronews realizat de IPSOS arată că europenii au o opinie mai degrabă pozitivă despre impactul politicilor UE asupra pandemiei Covid-19. Sondajul IPSOS a fost realizat în 18 ţări, online şi telefonic, între 23 februarie şi 5 martie, pe aproape 26.000 de participanţi. Dar dacă privim atent datele, vedem o corelaţie între insatisfacţia faţă de politicile anti-covid ale UE şi votul pentru extrema dreaptă. Într-un alt sondaj, de data aceasta românesc, realizat de IRES, tinerii din România par atraşi de extremism. Sondajul IRES a fost efectuat pro-bono pentru proiectul "Tinerii votează" al Centrului Agora pentru Democraţie, fiind realizat prin telefon pe 800 de respondenţi între 18 şi 35 de ani, între 9 şi 14 martie. Între cele două sondaje nu sunt prea multe lucruri comune, dar apare ca o evidenţă faptul că există o anumită disponibilitate psihologică şi ideologică a unei părţi a publicului, mai ales cel de pe platformele online şi reţele sociale, spre teoriile conspiraţiei care au o influenţă directă asupra predispoziţiei de a vota spre extrema dreaptă.

În ceea ce priveşte sondajul IPSOS pentru Euronews, aproximativ 40% dintre europeni spun că au o opinie pozitivă privind răspunsul UE la pandemia Cavid-19. Dar există mari diferenţe între ţările din UE: de la 74% dintre portughezi care au o opinie pozitivă cu privire la impactul politicilor Uniunii asupra luptei împotriva pandemiei, la doar 24% în Republica Cehă şi 28% în România distanţa este imensă. Dacă în Portugalia, Finlanda, Spania, Belgia şi Danemarca mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi au o opinie pozitivă asupra impactului politicilor UE asupra luptei împotriva pandemiei de Covid-19, în România, Slovacia, Austria, Ungaria şi Cehia găsim cele mai negative opinii cu privire la rolul Uniunii Europene în rezolvarea crizei Covid-19. În această privinţă românii sunt primii, cu 42% dintre cei chestionaţi în România care consideră impactul politicilor UE ca unul negativ, în timp ce 41% dintre slovaci, 40% dintre austrieci, 38% dintre cei chestionaţi în Ungaria şi 36% dintre cei chestionaţi în Republica Cehă sunt din această opinie. Or, ceea ce este comun acestor state este gradul lor de expunere la propaganda rusă în cadrul războiului hibrid. Majoritatea sunt foste state din blocul comunist, dar ceea ce le caracterizează pe toate, inclusiv Austria, este penetrarea sferei lor virtuale de teoriile conspiraţiei, astfel pregătite încât să se adapteze contextului naţional.

Pe de altă parte, sondajul IRES nu duce la concluzia că automat tinerii sunt dispuşi să voteze extrema dreaptă, ci arată că, la alegerile europarlamentare, alianţa PSD-PNL ar ocupa primul loc, cu 18% din totalul eşantionului, şi 30% din opţiunile exprimate, pe locul al doilea aflându-se AUR, cu 15% din totalul eşantionului şi 25% din intenţiile de vot, la fel ca Alianţa Dreapta Unită, care însă la proporţia voturilor din totalul eşantionului ar aduna 14% din voturile tinerilor. Dar la parlamentare, la o întrebare pusă puţin mai departe, unde, de altfel, alianţa dintre cele două partide ale coaliţiei nu este luată în calcul, situaţia pare diferită: AUR ar obţine 16% din totalul eşantionului şi 23% din voturile exprimate şi, împreună cu SOS - 5% din voturile din totalul eşantionului şi 7% din voturile exprimate -, ar ajunge la aproape o treime (30%) din voturile exprimate. Dar restul de două treimi (70%) ar merge spre celelalte partide. PNL şi USR ar obţine 14% din voturile exprimate din totalul eşantionului şi 20% din voturile exprimate, pe când PSD ar obţine 12% din prima categorie şi 17% din a doua.

Deci, cu rezervele de rigoare, am putea spune că o treime dintre tinerii de până în 35 de ani sunt tentaţi să voteze extremist. Nici măcar nu este o surpriză! Pe de o parte, tinerii, în general, sunt tentaţi să folosească votul de protest, pe de altă parte, atât în Europa cât şi în alte părţi ale lumii (vezi Argentina), tinerii par gata să orienteze votul de protest spre extrema dreaptă. Pe de altă parte, în România, ţară aflată la coada clasamentului european privind vaccinarea anti-covid, ba chiar la coada clasamentului mondial privind vaccinarea în general, teoriile conspiraţiei prosperă. Clasamentul realizat de IPSOS poate fi corelat cu vaccinarea, unde românii s-au situat pe penultimul loc din UE, cu 42,5% din populaţie care s-a vaccinat cu cel puţin o doză, faţă de portughezii care sunt campioni mondiali, cu 96,6% din populaţie vaccinată cel puţin cu o doză.

Or, creşterea simpatiei pentru extrema dreaptă a fost direct influenţată de teoriile conspiraţiei care au proliferat în timpul pandemiei de Covid-19. Sondajul IPSOS arată că votanţii pentru alegerile europene din 6-9 iunie ai partidelor afiliate la Grupul Identitate şi Democraţie, de extremă dreaptă, din care face parte şi AUR, sunt cei care cred în proporţia cea mai mare, 49%, că impactul politicilor UE a fost negativ, urmaţi de cei care votează Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor, apoi cu 35%, Grupul Stângii (GUE-NGL), clasat la extrema stângă, cu 27%, pentru ca votanţii Partidului Popular European care cred acelaşi lucru să fie doar 20%, cei ai liberalilor de la Renew 16%, 15% pentru Grupul Socialiştilor şi Democraţilor şi 14% pentru grupul Verzilor. De aici putem trage concluzia că votul pentru extrema dreaptă nu este doar un vot de protest, ci un vot ideologic puternic orientat contra democraţiei liberale. Şi nu în România este cea mai gravă situaţie.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Era inevitabil un astfel de studiu.

    Numai că vaccinul nu a fost vaccin, ci doar un ser genic experimental pe care majoritatea a fost obligată să-l primească prin diverse tertipuri. 

    A fost un experiment la scară mondială ca antidot la un pericol exacerbat, experiment impus cu extremism. Un atentat la libertatea individuală. 

    A se vedea câți mai au curajul să se înțepe după devoalarea efectelor adverse. Curată teorie a conspirației. 

    Cât despre partidele extremiste, extremiste la ce? 

    Este doar vorba de o contrareactie la partidele neomarxiste. Și bolșevicii spuneau că toți cei care sunt politic la dreapta lor sunt fasciști. 

    Aceeași Mărie cu altă pălărie.

    1. corect spus

      :)) bolsevicii erau tot extremisti, doar ca de stanga(acelasi lucru dupa parerea mea, ce mai conteaza ca ai dictatura/extremism ca e de stanga sau de dreapta?). si da pt extremisti , tot ceea ce e diferit de ideile si grupul lor e "rau" iata pt haur toti restul suntem neomarxisti :)) , la fel cum pt bolsevici toti restul erau fascisti.

    Ati auzit de „Duminica orbului ” ? Cam asta se intimpla si acum .Tinerii (un procent relativ mic ) nu inteleg realitatea .Acesti tineri cred ca totul li se cuvine si ca democratia trebuie sa le ofere lor ceea ce imaginativ inteleg sau pricep .Acesti tineri nu cunosc Istoria lumii si nu inteleg ce pericol imens reprezinta razboiul . 80 de ani Europa nu a avut razboi .Trezirea la realitate va deveni pentru multi insuportabila . Curind vor afla adevarul si nu propriul lor imaginativ .Partidele de tip AUR nu pot pacali umanitatea .aceste partide nu au forta reala de a pune in aplicare tot ceea ce inutiul ne prezinta ca realitate personala .Aflat in fata urnei cetateanul va vota realitatea .

    Politica ue si a guvernelor nationale privitoare la pandemie a fost catastrofala,din toate punctele de vedere.cei responsabili trebuie sa raspunda penal pentru ce au facut.doar ursula si autorul sunt de alta parere.

    1. Ionut, mergi la shcoala, invatza o meserie. Lasa tiktokul shi conspiratziile.

      Scrisul tau imi spune ca esti utilizator de tik tok.eu nu sunt.imi mai spune ca esti adolescent sau intarziat in dezvoltare.daca intr-o zi o sa incep sa scriu cu sh si tz,cu siguranta o sa ma intorc la scoala,in clasa intai.

    In vremuri normale, batranii sunt conservatori, iar tinerii, progresisti. De ce? Pai logic ma gandesc, dc esti optimist in ceea ce priveste viitorul, n-o sa doresti sa te intorci la ceea ce a fost in trecut. Invers, dc esti pesimist in ceea ce priveste viitorul(viitorul personal), ti-e teama de viitor, si de schimbari, atunci nu vei fi progresist.

    Pentru prima data in istorie, generatia tanara din US, nu mai spera ca va trai mai bine decat parintii lor. Cred ca si in Romania /Europa e la fel. Deci au ajuns cei in varsta sa fie mai optimisti cu privire la viitor, decat cei tineri. Explicatia, cred ca e : scumpirea masiva a activelor(case , pamant, teren constructii, bursa etc), astfel incat cei ce detin aceste asset-uri, si mai au si job-uri bune (de obicei cei mai in varsta) sunt mai optimisti decat tinerii care vad ca, achizitia unei case , a unei masini noi, cresterea unui copil , deschiderea unei afaceri, investitii la bursa , toate costa extrem de mult /salariul venitul pe care il pot obtine ca incepatori in cariera, afecere, ce o fi.

    De la ora de istorie(pe care am urat-o), am retinut pana azi un lucru: inainte de toate rascoalele, revolutiile , schimbari de regim, a fost cate o criza/recesiune. Acolo e buba, la nivelul de trai al tinerilor, nu la lucruri mai abstracte , managerizarea crizei covid. Nimeni nu e asa de civic. Sa voteze cu aur pt covid. Dar voteaza cu aur dc ii chioraie matele, si altii nu stiu cum sa dea jos burta de satui ce sunt. 

    bunul samaritean . 08/04/2024 La 13:34

    Comentariul dvs. așteaptă să fie moderat 

    Doua pe fata doua pe dos handralesc de zor romanii . Neos sau mai putin neaos romanismul nu dispare .Dispare doar puterea cetateanului de a intelege faptele si reapare flacara iluziei perfecte sau a „ Dumincii Orbului ” .Natiunea romana nu mai poate diferentia adevarul de minciuna .Nimic nu poate fi mai trist pe aceasta lume .Incrincenarea ,folosita ca aducere aminte sau ca minciuna aruncata in patologia neamului ,ne impiedica a observa adevarata fata a lucrurilor .Ne mintim singuri de dimineata pina seara .Faptele sunt cele care ne arata adevarul si nu iluziile personale .A contrazice faptele devine modelul de viata al multora dintre noi .Simplitatea adevarului si a evidentei acestuia nu ne mai place .Ne inconjuram de propria iluziei careia ii atribuim nuante de adevar .Minciuna sta cu regele la masa dar si cu noi toti .Ne distrugem singuri viitorul atunci cind nu vrem a observa binefacerile politicilor actuale europene .Oare mai exista alta entitate planetara care poate face ceea ce chiar acum face UE pentru noi toti ?Poate altcineva să ofere natiunii romane extraordinara bunastare materiala , spirituala ce ne insoteste peste tot in lume ? Nu poate nimeni face asta .Avem norocul „chior ” sa traim aceste vremuri .Sa multumim intimplarii si sa ii lasam pe cei care nu intelg ceea ce se intimpla in lumea lor plina de sentimetne potrivnice .Drumul nostru este European .Drumul nostru este cel legat de bunastare si de curatenie planetara de modernitate si de acceptabilitate a tot ceea ce ne inconjoara .Sa lasam „saua calului ”in urma si ne ne concentram viata asupra realitatii .Iohannis este de departe cel mai roman dintre toti romanii chiar daca balacareala romaneasca nu il caracterizeaza .

    -inflatie reala 40%

    -masuri covid aleatorii fara impact real in afara de cel negativ psihologic 

    -un partid gigant fara opozitie (din 1990 nu a mai existat asa ceva)  

    -masuri fiscale crancene  

    -frig in apartamente  

    -stiri despre epidemii de cancer si scoli 'rele' unde elevii sunt principalii vinovati 

    -un examen (BAC) fara niciun sens real  

    -preturi la case si utilitati enorme 

    - un razboi in care suntem desi nu vrem si nu ne reprezinta 

    -retorica jurnalistilor ca "cei care nu sunt ca noi sunt impotriva noastra" 

    dar tinerii sunt de vina :) daca nu sunt tinerii e rusia si daca nu e rusia e soarta 

    1. drept dovada

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb