Despre votul preferenţial (din nou)

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 26 martie 2013

Cătălin Avramescu

Zilele trecute, doamna Alina Mungiu-Pippidi a acordat un lung interviu unui cotidian central. De regulă, eu nu comentez afirmaţiile altora, prefer să mă concentrez asupra problemelor în sine. Acum am să fac însă o excepţie, pentru că un pasaj din interviu mi-a atras atenţia:

"Ce propuneri de reformă să facem cu vot preferenţial, că noi am făcut un experiment în circumscripţiile noastre. Pui de la A la Z, ăla cu A o să se aleagă, nu stă nimeni să se uite că ăla de la M e mai bun".

Cum subsemnatul a susţinut cu deosebire sistemele de vot preferenţial, trebuie să mărturisesc că paragraful acesta din interviul d-nei Mungiu-Pippidi m-a intrigat. Nu ştiu la ce "experiment" se referă, dar mă bucură să ştiu că cineva experimentează la noi sistemele de vot. Nu ştiu nici care sunt "circumscripţiile noas­tre" - sper că e vorba despre secţii de votare adunate într-un eşantion reprezentativ. Dar ce ştiu sigur este că votul preferenţial rămâne o idee solidă.

Mai întâi, să lămurim ce este acest vot, preferenţial. Atunci când mergem la alegeri - locale, naţionale etc. - noi selectăm un candidat. Punem o ştampilă în dreptul numelui acestuia (sau al partidului, când votul este pe listă blocată).

Sistemele de vot preferenţiale extrag mai multă informaţie de la alegător. Votul preferenţial presupune că exprimăm o ordine a preferinţelor. Spre exemplu: 1-Popescu, 2-Geor­gescu, 3-Vasilescu.

Există mai multe formule prin care este decis câştigătorul (sau câştigătorii, în cazul alegerilor "de listă"). Nu este nevoie să intrăm acum în detalii. Important este că alegătorii pot exprima mai "fin" gradul de sus­ţinere pentru fiecare dintre candidaţi. De aceea, mulţi teoretici­eni recomandă sis­teme­le de vot preferenţiale.

Înţeleg din pasajul din interviu că d-na Mungiu-Pippidi nu este de aceeaşi părere. Mai înţeleg că acest scepticism este bazat pe "experimentul" desfăşurat în "circumscripţiile noas­tre".

Cum stau lucrurile? Sistemele preferenţiale au, într-adevăr, o mică problemă. În Australia, unde este folosit doar votul preferenţial, fenomenul se numeşte "votul măgarului". Un alegător intră în cabina de vot. Posibil fără chef, pentru că în Aus­tralia votul e obligatoriu. Şi atunci ce face? Marchează la rând, în ordine, buletul de vot, aşa cum îl găseşte. Dacă John este primul pe buletin, atunci îl pune pe John pe primul lor. Dacă urmează Mary, atunci o votează pe Mary pe locul 2. Ş.a.m.d.

Spun că problema e minoră pentru că doar circa 1% din buletinele de vot sunt astfel afectate. Aş fi mirat dacă d-na Mungiu-Pippidi ar fi des­coperit procente mult mai mari, eventual o majoritate, în "experimentul" la care se referă.

Dar încă şi mai mirat sunt să constat că d-na Mungiu-Pippidi nu menţionează că "votul măgarului" are o soluţie. Foarte simplă. Tot australiană. Se numeşte "rotaţia Robson". Buletinele de vot sunt tipărite în seturi diferite. Pe unele John este pe primul loc, pe altele Mary etc. Prin urmare, alegătorii care votează "măgăreşte" nu pot influenţa notabil câştigătorul.

Pasajul despre votul preferenţial - dacă îl înţeleg bine - mai semnalează o a doua problemă, reală, a sistemelor preferenţiale. Este vorba de "trunchierea" buletinelor de vot. Pentru a înţelege despre ce este vorba, să examinăm un asemenea buletin. Avem numele candidaţilor: Anton, Bogdan, Cristian. Cum votăm? Indicăm ordinea preferinţelor. Spre exemplu: 2-Anton, 3-Bogdan, 1-Cristian.

Până acum e simplu. Dar dacă eu, alegătorul, vreau să maximizez şansele favoritului meu, Cristian? Atunci depun un buletin de vot trunchiat. Scriu cifra 1 în dreptul lui Cristian şi las celelalte nume (Anton şi Barbu, în ex. nostru) nemarcate.

Înţelegeţi trucul. Nemarcând res­tul numelor, evit să produc opţiuni care apoi vor fi transferate, la numărătoare, asupra oricărui alt candidat. Bănuiesc că şi la acest fenomen se referea d-na Mungiu-Pippidi.

Dacă este aşa, atunci am o veste bună. Există soluţii. Tot foarte simple. Una, practică, din Australia: doar buletinele complet marcate sunt valabile. Alta vine din lumea teoriei: MBC (Modified Borda Count) - un sistem prin care punctele candidaţilor sunt numărate pornind de la zero, astfel încât buletinele contează cu atât mai puţin cu cât sunt mai trunchiate. În paranteză fie spus, am susţinut, cu alte ocazii, avantajele MBC.

Nu aş vrea ca intervenţia aceasta să fie considerată drept o critică generală a interviului d-nei Mungiu-Pippidi, care de altfel merită citit. Semnalez şi aprecierea pozitivă din interviu la adresa Estoniei. Am opiniile mele cu privire la unele afirmaţii, dar acum am, vorba francezului, "d'autres chats à fouetter".

Pe de-o parte, salut aducerea în discuţie a votului preferenţial. Este un sistem (sau mai precis un set de sisteme) susţinut de imensa majoritate a teoreticienilor alegerilor. Însă dacă tot o facem, atunci să propunem argumente corecte. Şi să avem încredere că atât teoria, cât şi practica bine temperată, chiar dacă vin din Australia, ne oferă soluţii eficiente.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnule Avramescu,ce spuneti dumneavoastra este pentru generatiile viitoare.

    Deocamdata,cei putini care se mai duc sa voteze ,calcandu-si pe inima,ierarhizeaza,mental,cand idatii,dupa criteriul"cine fura mai putin". 

    Apoi urmeaza criteriul "cine minte mai putin".

    Cand vom vedea liste de candidati cinstiti si care spun ceea ce gandesc,selectionati dupa performantele lor profesionale si civice,nu dupa averea ascunsa de fisc,probabil ca vom avea si alegatori care sa voteze preferential. 

    Adica, d-le Avramescu, recunosc faptul ca ceea ce ati scris de data asta este foarte folositor si va multumesc pentru descrierea tehnica a votului preferential. Este bine ca gasiti de cuviinta sa faceti comentarii punctuale si la ceea ce se pare ca va pricepeti. Nu de alta, insa am citit niste articole mai neglijente ale d-voastra, privind niste aspecte despre care se pare ca nu aveati calificarea necesara. Insa va felicit pentru acest articol, chiar daca el a fost generat de o critica privind alt articol, care dupa cum ziceati si d-voastra, a fost deasemenea cam neglijent scris (sau poate descrisa bine neglijenta intervievatului d-na M-P).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb