• "Flagelul inflaţiei a revenit şi este aici pentru a rămâne", spune banca germană într-un raport • Goldman Sachs: "Recesiunea nu este inevitabilă" • Mark Haefele, UBS: "Inflaţia ar trebui să scadă de la nivelurile actuale şi nu ne aşteptăm la o recesiune cauzată de creşterea ratelor dobânzilor"
După ce, la începutul acestei luni, Deutsche Bank fost prima bancă mare de pe Wall Street care a prognozat o recesiune "uşoară" în Statele Unite, acum instituţia vede o recesiune mai profundă, cauzată de măsurile pe Rezerva Federală le va lua în lupta cu inflaţia ajusă la maximele ultimelor patru decenii, scriu CNN şi Zerohedge.
"Vom avea o recesiune majoră", au spus marţi economiştii Deutsche Bank într-un raport trimis clienţilor.
Conform Deutsche Bank, problema este că, deşi este posibil ca inflaţia să fi atins maximul, va dura "mult timp" până când va ajunge din nou la ţinta Fed-ului de 2%, ceea ce sugerează că banca centrală din Statele Unite va creşte ratele dobânzilor într-un mod atât de agresiv încât va afecta economia.
"Credem că este foarte probabil ca Rezerva Federală să fie nevoită să fie mai fermă cu ridicarea ratei dobânzii, şi că va fi necesară o recesiune profundă pentru a reduce inflaţia", au scris economiştii Deutsche Bank, citaţi de CNN, în raportul cu titlul "De ce viitoarea recesiune va fi mai rea decât se aşteaptă".
• Deutsche Bank: "Fed-ul nu a reuşit niciodată să corecteze chiar şi cele mai mici depăşiri ale inflaţiei faţă de ţintele sale, fără să împingă economia într-o recesiune semnificativă"
Indicele preţurilor de consum a crescut cu 8,5% în martie, cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, în timp ce în piaţa muncii Moody's Analytics estimează că rata şomajului va ajunge în curând la cel mai scăzut nivel de la începutul anilor 1950, scrie publicaţia americană.
Previziunea Deutsche Bank privind intrarea în recesiune a Statelor Unite pleacă de la un indice creat de bancă, ce urmăreşte ecartul dintre dintre inflaţie şi şomaj în ultimii 60 de ani, împreună cu ţintele declarate ale Fed-ului pentru aceşti indicatori economici. Banca a constatat că, în prezent, Rezerva Federală este "mai puternic în spatele curbei" decât era la începutul anilor 1980, o perioadă cu o inflaţie foarte ridicată ce a forţat Fed-ul să ducă ratele dobânzilor la maxime record, strivind economia americană.
De altfel, istoria a arătat că Rezerva Federală "nu a reuşit niciodată să corecteze" chiar şi cele mai mici depăşiri ale inflaţiei şi ocupării forţei de muncă, faţă de ţintele sale, "fără să împingă economia într-o recesiune semnificativă", a spus Deutsche Bank. Având în vedere că piaţa muncii s-a "strâns prea mult", banca crede că "va fi nevoie de ceva mai puternic decât o recesiune uşoară pentru a rezolva treaba", conform CNN.
Vestea bună este că Deutsche Bank vede economia revenindu-şi până la jumătatea anului 2024, pe măsură ce acţiunile Fed-ului se vor inversa, mai scrie publicaţia americană.
• Goldman Sachs: "Nu avem nevoie de o recesiune, dar probabil avem nevoie de o încetinire a creşterii economice până la un ritm oarecum sub potenţial"
Perspectiva sumbră a Deutsche Bank legată de economia Statelor Unite nu este general acceptată pe Wall Street, cel puţin în ceea ce priveşte magnitudinea recesiunii, alte instituţii considerând că prognoza băncii este exagerată, potrivit CNN.
Goldman Sachs admite că va fi "foarte dificil" pentru Fed să reducă inflaţia, dar este de părere că o recesiune "nu este inevitabilă".
"Nu avem nevoie de o recesiune, dar probabil avem nevoie de o încetinire a creşterii economice până la un ritm oarecum sub potenţial, ceea ce creşte riscul apariţiei unei recesiuni", au scris economiştii Goldman Sachs într-un raport de la finele săptămânii trecute.
Banca elveţiană UBS speră că expansiunea economică va continua, în ciuda măsurilor Fed-ului de combatere a inflaţiei.
"Inflaţia ar trebui să scadă de la nivelurile actuale şi nu ne aşteptăm la o recesiune cauzată de creşterea ratelor dobânzilor", a scris Mark Haefele, director de investiţii la UBS Global Wealth Management, într-un raport publicat luni.
• Deutsche Bank: "Credem că inflaţia va rămâne ridicată pentru mai mult timp decât se anticipează în general"
Conform Deutsche Bank, cel mai important factor ce susţine perspectiva sa negativă asupra economiei este probabilitatea ca inflaţia să rămână "ridicată pentru mai mult timp decât se anticipează în general".
Banca spune că sunt mai mulţi factori care contribuie la o inflaţie mai mare decât aşteptările, între care: inversarea globalizării, schimbările climatice, noi întreruperi ale lanţurilor de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina şi de blocajele apărute pe fondul noului val al pandemiei în China, precum şi viitoarele creşteri ale aşteptărilor inflaţioniste care vor sprijini inflaţia reală.
"Flagelul inflaţiei a revenit şi este aici pentru a rămâne", a spus Deutsche Bank.
Dacă inflaţia rămâne ridicată, Fed-ul va fi forţat să ia în considerare creşteri mai agresive ale ratei dobânzii. Banca centrală a SUA a majorat rata dobânzii cu un sfert de punct procentual în martie, iar preşedintele Jerome Powell a recunoscut săptămâna trecută că o creştere de jumătate de punct este "pe masă" la întâlnirea de săptămâna viitoare.
"Este extrem de tentant să se adopte o atitudine prudentă, în speranţa că economia SUA poate avea o aterizare lentă, durabilă. Acest lucru nu se va întâmpla. Părerea noastră este că singurul mod de a minimiza daunele economice, financiare şi sociale ale unei inflaţii prelungite este să se greşească prin a face prea mult (n.r. a înăspri prea agresiv politica monetară)", au spus cei de la Deutsche Bank, conform CNN.
1. Amatori
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 11:37)
DB nu stie ca razboiul e solutia la probleme economice. Ei se uita la ce face Fed dar nu se uitat la ca face US ca sa aiba un razboi sustenabil.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 12:12)
Da, ne-a zis Biden acum cateva zile. Armata americana va avea vehicule "prietenoase cu mediul".... HAHAHAHAHAHAH
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 16:03)
...si un export masiv de gaze si petrol (si arme etc.)care s-o puna pe picioare!