Deutsche Bank: Pierderile Băncii Angliei din obligaţiunile cumpărate după criza financiară vor fi majore

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2023

Sursa foto: facebook / Bank of England

Sursa foto: facebook / Bank of England

English Version

Pierderile pe care le va înregistra Banca Angliei (BoE) din obligaţiunile cumpărate pentru susţinerea economiei Regatului Unit după criza financiară vor fi "mult mai mari decât se prevedea, până la jumătatea deceniului", estimează Deutsche Bank, potrivit CNBC.

La sfârşitul lunii iulie, banca centrală a Marii Britanii a estimat că îi va solicita Trezoreriei să blocheze pierderile de 150 de miliarde de lire sterline (189 de miliarde de dolari) din facilitatea de cumpărare de active (APF).

Programul s-a derulat din 2009 până în 2022 şi a fost conceput pentru îmbunătăţirea condiţiilor de finanţare pentru companiile afectate de criza financiară din 2008.

Banca Angliei a acumulat obligaţiuni în valoare de 895 de miliarde de lire sterline, în timp ce ratele dobânzilor au fost la niveluri minime istorice.

Însă, banca centrală a început să retragă această poziţie la sfârşitul anului trecut, iniţial prin oprirea reinvestirii în activele aflate la scadenţă şi apoi prin vânzarea activă a obligaţiunilor, într-un ritm estimat de 80 de miliarde de lire sterline pe an, începând cu octombrie 2022.

Atât Trezoreria, cât şi Banca Angliei ştiau atunci când a fost implementat APF că profiturile sale timpurii (123,8 miliarde de lire sterline în septembrie anul trecut) vor deveni pierderi odată cu creşterea dobânzilor.

Totuşi, ritmul în care banca centrală a fost nevoită să înăsprească politica monetară în încercarea de a tempera inflaţia indică faptul că au crescut peste aşteptări costurile.

Dobânzile mai mari au dus la scăderea valorii obligaţiunilor guvernamentale achiziţionate - cunoscute sub denumirea de "gilts", exact când BoE a început să le vândă în pierdere.

Datele privind finanţele publice britanice au arătat că Trezoreria a transferat 14,3 miliarde de lire sterline în cursul lunii iulie către Banca Angliei pentru acoperirea pierderilor din programul său de relaxare cantitativă, cu 5,4 miliarde de lire sterline peste cifra estimată de Biroul independent pentru responsabilitatea bugetară în martie.

Sanjay Raja, economist senior la Deutsche Bank, a remarcat că până acum s-au transferat un total de 30 de miliarde de lire sterline de la Trezorerie la banca centrală, din septembrie 2022, iar sumele sunt aşteptate să continue să depăşească previziunile guvernului din două motive.

"În primul rând, ratele dobânzilor au crescut cu mult peste nivelurile presupuse în previziunile de primăvară ale organului de supraveghere fiscală. În al doilea rând, preţul obligaţiunilor guvernamentale a scăzut şi mai mult, ceea ce a dus la pierderi suplimentare", a explicat Sanjay Raja.

Banca Angliei a majorat dobânzile în 14 reuniuni consecutive de politică monetară, ducând rata de referinţă de la 0,1% la sfârşitul lui 2021 la un maxim al ultimilor 15 ani de 5,25%. Piaţa se aşteaptă la o a 15-a creştere, până la 5,5%, la următoarea reuniune a Comitetului de politică monetară.

Londra amână introducerea controalelor frontaliere integrale asupra importurilor de bunuri din UE

Guvernul britanic va amâna cu încă trei luni, până la 31 ianuarie 2024, impunerea unor controale integrale post-Brexit asupra importurilor de bunuri din Uniunea Europeană, transmite Euractiv.

Anunţul în acest sens a fost făcut marţi de executivul de la Londra.

Regatul Unit a părăsit piaţa unică europeană în ianuarie 2021 şi a amânat succesiv implementarea deplină a a controalelor frontaliere pe fondul temerilor că vor apărea perturbări în porturi şi că se va înregistra o creştere a costului vieţii.

În schimb, Bruxellesul a introdus imediat controale frontaliere pentru bunurile venite din Regatul Unit în Uniunea Europeană, ceea ce condus la creşterea costurilor şi a adus noi provocări pentru unele companii, notează Agerpres.

Guvernul britanic a anunţat în luna aprilie că începând cu 31 octombrie va solicita certificate sanitare pentru unele produse animale, plante şi alimente venite din Europa.

Cerinţe suplimentare, precum controale fizice şi declaraţii privind siguranţa, urmează să fie aplicate gradual pe parcursul anului 2024. Data introducerii unora dintre aceste cerinţe, precum controale asupra riscurilor medii ale produselor animale şi plantelor, este amânată de asemenea cu trei luni pentru a oferi răgaz suplimentar companiilor.

La finalul lunii februarie a acestui an, Londra şi UE au anunţat că au ajuns la un nou acord (Acordul-cadru de la Windsor) ce abordează principalele probleme pe care ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană le-a creat în provincia Irlanda de Nord.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a demisionat oficial, printr-o scrisoare adresată premierului Rishi Sunak, informează Reuters. Guvernul de la Londra l-a desemnat ca succesor al lui Wallace pe Grant Shapps, fost ministru al Energiei, notează Agerpres.

Wallace, care a jucat un rol important în susţinerea Ucrainei în faţa invaziei ruse, şi-a oferit în continuare sprijinul pentru guvern, dar l-a avertizat pe Sunak să nu considere Apărarea o "cheltuială discreţionară" şi să nu reducă bugetul alocat acestui sector. Acesta anunţase din iulie că intenţionează să îşi depună demisia şi că nu va mai candida pentru un loc în Parlament la următoarele alegeri.

În vârstă de 53 de ani, Wallace a făcut parte din guvernul Regatului Unit timp de opt ani, dintre care patru la Ministerul Apărării.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. demisia unui cap mare din alianta anti-rusia =ar trebui sa fie o stire de prima pagina

    stirea cu demisia ministrului apararii din marea britanie este scrisa cu litere mici la sfarsitul unui articol despre banca angliei

    de ce ?  

    1. La fel si cea cu scaderea profitului Gazprom de 8 ori dar asta nici macar nu se mentioneaza!

      Profitul Gazprom a scazut cu 40 % si nu 800 %,

      din cauza investitiilor in conductele de gaz si petrol, 

      spre tarile Asiatice,de unde Europa cumpara in veslie mare, 

      gaz si petrol "rebotezat si SCUMP ",asa ca Rusia sta binisor, 

      comparativ cu Europa "santiunilor economice destepte"

       

      Profit attributable to Gazprom shareholders under IFRS for the first half of 2023 fell 8.5 times to RUB 296.2 billion fr om RUB 2.5 trillion a year earlier. This is stated in the company's report.

      Analfabeții economic ar spune că o scădere de 8 ori este o scădere de 800%. Dar numai ei. : 

      profit ce poate fi distribuit actionarilor.... e o diferenta, nu tot profitul merge la actionari.

      Acționarii Gazprom fiind Putler. :

      O, NU am si eu cv actiuni dar sunt blocate. am luat exact dupa invazie cand a picat pretul de la 5 la 1 dolar si le-au blocat americanii. cred ca sunt listati si la londra si la moskova normal.

      putin e sarac oficial, ca ai nostri. 

    Traiul guvernelor din "datorii" se apropie incet-incet de sfarsit,

    si atunci vom traii "veselia cea mare" a finantelor publice 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb