DEVALORIZAREA YUANULUI Pierderi pentru companiile străine cu vânzări majore în China

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 august 2015

Actualizare 15:57 China anunţă că va interveni în anii următori pentru a stabiliza bursele

După ce au achiziţionat masiv acţiuni pentru a susţine bursele locale, autorităţile chineze nu îşi vor retrage sprijinul în următorii ani, scopul fiind de a menţine stabilitatea pieţelor, a dat asigurări, astăzi, agenţia de reglementare a pieţelor de capital, transmite AFP.

"Pentru un număr de ani ce vor veni, China Securities Finance Corp. (agenţie de stat care intervine, din partea Guvernului, pe pieţele de valori, n.r.) nu se va retrage" iar "funcţia să dea stabilitate pieţelor nu se va schimba", arată un comunicat al Comisiei chineze de reglementare a pieţelor financiare.

(A.C.)

--------------

Actualizare 14:45 Bursele chineze au închis în creştere

Bursa din Shanghai a închis şedinţa de tranzacţionare de azi în creştere, cu 0,27%, la 3.965,34 puncte.

Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai a urcat şi el, cu 0,6%, la 2.310,4 puncte.

(S.A.)

---------------

Companiile străine precum gigantul american "Apple" Inc. sau retailer-ul fast-food "Yum! Brands" Inc. (care deţine francizele KFC şi Pizza Hut), ce depind de vânzările de pe piaţa Chinei, vor consemna pierderi importante în urma devalorizării yuanului, întrucât, pentru acestea, o monedă chinezească mai slabă înseamnă venituri mai mici atunci când ele sunt transformate în dolari.

Conform analiştilor citaţi de presa internaţională, "Apple", producătorul american al dispozitivelor iPhone şi iPad, ar putea fi una dintre companiile cu cele mai mari pierderi de pe urma devalorizării surprinzătoare a yuanulului, în timp ce rivalii chinezi ai acestei companii se vor număra printre câştigători.

Astfel, societăţile chineze din sectorul tehnologic, precum "Foxconn" (care asamblează produse pentru "Apple") şi producătorul de PC-uri "Lenovo Group" Ltd., vor avea beneficii de pe urma costurilor mai reduse de producţie, pe plan local. În plus, vânzările acestor companii sunt realizate, în majoritate, în dolari.

"Devalorizarea bruscă din China a confirmat temerile existente pe piaţă cu privire la creşterea economică a ţării", declară, potrivit Wall Street Journal (WSJ), Arthur Liao, analist la banca taiwaneză "Fubon". Acesta adaugă: "Aşteptăm o cerere mai slabă din partea consumatorilor pentru iPhone în China. Apple ar putea creşte preţurile produselor sale dacă Beijing-ul va continua să-şi devalorizeze moneda".

Luna trecută, directorul executiv al "Apple", Tim Cook, declara că aşteaptă ca, la un anumit moment, China să devină cea mai mare piaţă de desfacere a companiei. Acum, oficialii societăţii nu au dorit să facă declaraţii cu privire la eventualele măsuri pe care le vor lua după devalorizarea yuanului.

Autorităţile chineze au devalorizat yuanul şi cu scopul susţinerii redresării economiei naţionale, care încetineşte, respectiv a exporturilor, care scad. Măsura face mai ieftine bunurile chinezeşti pentru cumpărătorii din exterior, astfel că a fost salutată de proprietarii de fabrici, după ce, luna trecută, exporturile Chinei s-au redus cu 8,3%, în ritm anual.

În schimb, măsura afectează alte sectoare, precum cel al transportului aerian, în condiţiile în care companiile din domeniu au majoriotatea datoriilor pentru achiziţiile de avioane în dolari. Analiştii spun că datoriile acestor companii au crescut, în câteva zile, cu sute de milioane de dolari.

Specialiştii mai spun că, pentru companiile străine care fabrică bunuri în China, devalorizarea yuanului va genera costuri reduse de producţie, iar pentru cele care încheie afaceri în dolari cu furnizorii chinezi, impactul va fi redus, poate chiar unul "de neobservat". În schimb, companiile pentru care China este una dintre cele mai mari pieţe de desfacere vor fi nevoite să încaseze venituri mai mici în dolari sau să crească preţurile în ţara asiatică, pentru acoperirea pierderilor.

Contactate de WSJ, multe companii străine au minimalizat impactul măsurii luate de China sau au considerat că este prea devreme ca să facă o evaluare.

Producătorul american de bunuri de larg consum "Procter & Gamble" Co. (P&G) a informat că va urmări cu atenţie evoluţiile din China, dar consideră că "este prea devreme ca să speculeze paşii viitori". China este a doua piaţă majoră pentru P&G, după SUA.

"Coca-Cola" Co., cel mai mare producător mondial de băuturi răcoritoare, pentru care China este a treia piaţă ca importanţă, după SUA şi Mexic, a refuzat să facă vreun comentariu, la fel şi producătorul de scutece "Kimberly-Clark" Corp.

Oficialii companiei de coletărie "FedEx" Corp. au spus că majoritatea tranzacţiilor acesteia sunt denominate în dolari, astfel că nu va avea un impact "substanţial" devalorizarea yuanului.

În schimb, giganţii mondiali ai berii, "Anheuser-Busch InBev" NV şi "SABMiller" Plc, vor avea cheltuieli mai mari cu aproape 2% pentru orzul importat (ingredient cheie la fabricarea berii), potrivit lui Trevor Stirling, analist la "Bernstein Research".

Totodată, exportatorii europeni sunt afectaţi de devalorizarea yuanului, care face bunurile străine mai scumpe pentru consumatori. Companiile europene, de la producătorul francez de cosmetice "L'Oreal" SA la grupul german de inginerie "Siemens" AG, au beneficiat de slăbirea euro, în condiţiile în care produsele lor au fost mai ieftine în exterior, iar valoarea vânzărilor în alte monede a crescut.

Acum, după devalorizarea yuanului, sectoarele cele mai afectate (cu cele mai mari expuneri) sunt cele ale resurselor minerale, bunurilor personale şi pentru locuinţă, tehnologic, chimicalelor şi auto. Cele mai mari pierderi au fost consemnate, la burse, după măsura anunţată de China, de acţiunile producătorilor auto şi de articole de lux.

Analiştii Saxo Bank sunt de părere că, pe termen scurt, Europa va fi cea care pierde din devalorizarea yuanului, însă China încă are nevoie de ceea ce produce Europa. În opinia specialiştilor băncii, pe termen lung, dacă devalorizarea va fi o măsură de succes pentru stimularea exporturilor Chinei şi a cererii interne, ambele părţi (Europa şi China) vor avea de câştigat.

Titlurile "Apple" au scăzut cu 0,3% ieri, la New York, iar cele ale "Procter & Gamble" Co. - cu 0,4%. Acţiunile companiei de coletărie "FedEx" Corp. s-au depreciat cu 0,7%, însă cele ale "Yum! Brands" Inc. au urcat cu 2,2%.

În Europa, acţiunile "Bayerische Motoren Werke" AG, cel mai mare constructor mondial de autoturisme de lux, au coborât cu 0,7%, iar cele ale companiei germane de inginerie "Siemens" AG - cu 0,1%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb