Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Colegiul Comisarilor europeni se află, astăzi şi mâine, la Bucureşti, unde vor participa la festivităţile dedicate preluării, în mod oficial, de către ţara noastră, preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Şeful CE se va întâlni, vineri, la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis şi la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă, unde îi vor fi prezentate obiectivele României la preşedinţia Consiliului UE.
Preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE va fi marcată de un concert care va avea loc, în această seară, la Ateneul Român, şi la care vor asista toţi oficialii europeni şi români.
După cum a menţionat George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, principalele obiective ale ţării noastre sunt finalizarea negocierilor pentru cadrul financiar multianual 2021-2027 şi încheierea procesului Brexit.
Ţara noastră are de gestionat, până la 1 iulie 2019, 260 de dosare, cele mai multe dintre ele având legătură cu viitorul buget al Uniunii Europene. Pe lângă aceste dosare, sub preşedinţia României, Consiliul UE poate activa şi alte dosare care au fost depuse la instituţiile europene, dar care se află în procedură stand-by.
În toată această perioadă, rolul jucat de reprezentanţii ţării noastre va fi unul de mediere, pentru punerea în acord a cerinţelor formulate de reprezentanţii tuturor statelor membre ale UE, obiectivele naţionale ale autorităţilor de la Bucureşti fiind nevoite să aştepte a fi ridicate abia după încheierea mandatului nostru în fruntea Consiliului UE, adică după 1 iulie 2019.
Aşa cum a declarat, în urmă cu două zile, Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene şi ministru interimar al Transporturilor, un obiectiv important îl va constitui negocierea privind politica de coeziune şi fondurile alocate acesteia în perioada 2021-2027, fonduri de care va beneficia şi ţara noastră, care, în proiectul propus de Comisia Europeană, ar trebui să primească 31 miliarde euro, conform declaraţiei Comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu.
Tot în perioada în care preşedinţia Consiliului UE va fi deţinută de ţara noastră, vor avea loc, în luna mai, alegerile pentru Parlamentul European. Conform lui George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, obiectivul principal pentru aceste alegeri este securizarea lor, în sensul neinfluenţării lor de niciun factor extern: dezinformare în mass-media, prin intermediul paginilor web sau al reţelelor de socializare, atacuri cibernetice, etc.
Autorităţile române consideră că modul în care va arăta componenţa viitoare a Parlamentului European îşi va pune amprenta asupra negocierilor finale privind bugetul UE pentru perioada 2021-2027. De aceea, în perioada următoare se va pune accent pe comunicarea către cetăţenii UE a tuturor măsurilor luate de instituţiile de la Bruxelles şi a impactului pe care acestea le vor avea asupra fiecărui cetăţean.
Siegfried Mureşan, deputat european din partea PNL, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, a declarat, referitor la preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE, că ingredientul principal de care un guvern are nevoie pentru a avea succes în această funcţie este credibilitatea. Conform declaraţiilor făcute de Mureşan pentru agenţia Hotnews, celelalte state membre trebuie sa aibă încredere în modul în care reprezentanţii ţării noastre vor conduce şedinţele, trebuie să aibă încredere că la momentul la care ceva se agreează, când va fi prezentat rezultatul opiniei publice sau când se va negocia cu Parlamentul European şi Comisia Europeană, va fi apărată exact poziţia stabilită în şedinţele respective.
Siegfried Mureşan a precizat: "În momentul de faţă, încrederea liderilor europeni în guvernul Dăncilă este zero; aşa trebuie înţeleasă şi declaraţia lui Jean-Claude Juncker de acum două săptămâni. Motivele sunt atacurile la justiţie, gestionarea economiei - toţi indicatorii economici ai CE privind România sunt pe roşu - şi modul în care se raportează la propriul popor. Semnalul principal pe care premierul Dăncilă îl dă în toate întrevederile cu parteneri străini este acela că este un premier controlat, care nu ia decizii de una singură. Mai mulţi lideri europeni cu care s-a întâlnit premierul Dăncilă mi-au spus acest lucru după discuţiile avute: < < simţim din primele 10 minute că ne întâlnim cu un prim-ministru care nu ia decizii cu propria minte > >, iar acest semnal este unul îngrijorător".