Dexia îşi păstrează biroul din Bucureşti, care va deservi în continuare clienţii existenţi, în ciuda modificării strategiei pentru Europa de Est a grupului, în sensul încetinirii activităţii, a declarat, directorul comercial al Dexia Kommunalkredit Româ-nia, Marian Sîrbu, citat de NewsIn.
"Au existat schimbări în privinţa strategiei în Europa de Est, care au fost anunţate încă din ianuarie anul trecut, respectiv de încetinire a activităţii. Ca rezultat, noi nu am mai acordat niciun credit nou în 2009, însă au continuat să fie trase sume din cele deja aprobate. Astfel, anul trecut, din contractele semnate, s-au tras circa 100 milioane euro", a spus Sîrbu.
Totodată, el a precizat că, în total, creditele trase ajung în prezent la circa 720 milioane euro, iar totalul împrumuturilor aprobate de Dexia în Româ-nia se ridică la 850 milioane euro.
"Birourile din Europa de Est vor continua să funcţioneze. Este adevărat că ne-am încetinit activitatea, însă până la urmă şi celelalte bănci au acţionat similar", a adăugat Sîrbu.
Ziarul belgian L"Echo a scris recent că Dexia va vinde sau închide filialele din şapte ţări est-europene, printre care şi România, după ce Moody"s a pus presiune pe grupul financiar prin scăderea severă a ratingului atribuit Dexia Kommunalkredit Bank, informaţie dezminţită ulterior de grup.
DKB este prezentă, în regiune, în Slovacia, Polonia, Cehia, România, Ungaria, Bulgaria şi Croaţia.
În Romania, Dexia Kommunalkredit Bank a deschis în iulie 2005 un birou, concentrat pe finanţarea sectorului public. În anii trecuţi, DKB s-a poziţionat ca lider pe piaţa creditelor pentru autorităţile publice locale din România.
În continuare, banca se va ocupa de o emisiune de obligaţiuni pentru municipiul Iaşi, după ce, în 2007, Dexia a acordat municipalităţii un credit-punte, cu posibilitatea de a achiziţiona titlurile ulterior emise pentru acoperirea acestuia.
"Este vorba despre un produs combinat, a cărui valoare totală este de 200 milioane lei. Iniţial, noi am acordat un credit-punte municipalităţii, în cadrul unei licitaţii câştigate de noi şi BT Securities, urmând să aranjăm şi emisiunea de obligaţiuni împreună cu ei. Structura produsului este aparte, în sensul că, dacă obligaţiunile nu se vând pe piaţa des-chisă, le cumpărăm noi. În decembrie am finalizat o procedură similară cu municipalitatea din Alba Iulia", a precizat directorul comercial al Dexia.