"Dexia", lovită de pierderi record

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 februarie 2012

Pierderile "Dexia" reprezintă un record în istoria băncilor franceze.

Pierderile "Dexia" reprezintă un record în istoria băncilor franceze.

Grupul bancar franco-belgian "Dexia" SA a raportat, ieri, pierderi de 11,6 miliarde euro (15,4 miliarde dolari) pentru 2011, ca urmare a dezmembrării sale în luna octombrie a anului trecut, dar şi din cauza expunerii pe Grecia. Cifra pierderilor este un record în istoria băncilor franceze şi vine după un profit de 723 de milioa-ne de euro obţinut în ultimele trei luni din 2010.

Potrivit "Dexia", vânzarea "Dexia Banque Belgique", divizia belgiană de retail, a provocat pierderi de 4 miliarde euro, la care s-a adăugat un deficit de 3,4 miliarde euro, generat de expunerea pe obligaţiunile guvernamentale elene. Alte pierderi în valoare de 984 milioane de euro au fost determinate de vânzarea diviziei franceze "Dexia Municipal Agency" ("Dexma").

În aceste condiţii, "Dexia" a decis să nu acorde dividende şi nici cupoane pentru obligaţiunile sale hibrid.

Amintim că, în octombrie anul trecut, Belgia, Franţa şi Luxemburg au salvat "Dexia" de la faliment prin dezmembrarea grupului şi oferirea de garanţii de stat de 90 de miliarde euro pentru acoperirea necesităţilor sale de finanţare. În cadrul procesului de dezmembrare, statul belgian a acceptat să preia 100% din "Dexia Banque Belgique", entitatea belgiană a grupului, pentru patru miliarde euro. În decembrie 2011, "Dexia" a decis să vândă 90% din divizia sa din Luxemburg - "Dexia Banque Internationale B Luxembourg" SA - către fondul de investiţii Precision Capital din Qatar, pentru 730 de milioane de euro. Restul de 10% a fost achiziţionat de Luxemburg, pentru 73 de milioane de euro.

La începutul lunii februarie 2012, "Dexia" a vândut pachetul majoritar de acţiuni de la divizia sa franceză de finanţare a municipalităţilor, "Dexma", pentru 380 milioane de euro. "Caisse des Depots" şi "Banque Pos-tale" au preluat, fiecare, o participaţie de 31,7% din "Dexma".

În plus, "Dexia" renunţă la divizia sa din Turcia, "Denizbank". Recent, unele surse citate de presa internaţională declarau că negocierile dintre "Dexia" şi "Qatar National Bank" SAQ (QNB) pentru vânzarea "Denizbank" nu avansează din cauza preţului şi, astfel, ar putea fi abandonate. Sursele afirmă ca "Dexia" vrea un preţ de aproape 1,5 ori mai mare decât valoarea contabilă a "Denizbank", de 2,1 miliarde dolari, iar QNB este dispusă să ofere numai de 1,2 ori mai mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb