Dezacorduri între miniştrii de Finanţe din G20, în privinţa Ucrainei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2022

Dezacorduri între miniştrii de Finanţe din G20, în privinţa Ucrainei

O reuniune a miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, în lipsa unui consens între statele membre după dezacordurile asupra ofensivei ruse în Ucraina, relatează agenţiile AFP şi EFE.

În cele două zile ale reuniunii desfăşurate pe insula indoneziană Bali, participanţii au încercat să găsească soluţii pentru crizele alimentară şi energetică mondiale, precum şi pentru stoparea creşterii inflaţiei. Însă, o nouă confruntare între statele occidentale, care denunţă impactul războiului din Ucraina asupra economiei, şi Rusia, care acuză că sancţiunile occidentale sunt la originea deteriorării conjuncturii economiei mondiale, a făcut imposibil consensul necesar redactării unui comunicat comun, notează Agerpres.

În locul acestuia, Indonezia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a emis o declaraţie în numele preşedinţiei, în care evidenţiază punctele asupra cărora statele participante au fost de acord.

Astfel, G20 s-a angajat să creeze un forum în cadrul căruia miniştrii Agriculturii şi de Finanţe să caute soluţii pentru nevoile de alimente şi îngrăşăminte, după modelul unui forum al miniştrilor sănătăţii dedicat pandemiei Covid-19.

"Am făcut de asemenea progrese asupra creşterii rolului sectorului privat şi celui al instituţiilor financiare în combaterea schimbărilor climatice", mai menţionează preşedinţia indoneziană a G20, subliniind că membrii acestui grup au fost de acord asupra necesităţii reglementării criptomonedelor şi a colaborării lor în chestiuni fiscale, cu obiectivul aplicării din 2024 a unui impozit minim de 15% pe profitul multinaţionalelor.

La rândul său, directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, le-a cerut statelor G20 să "facă tot ce le stă în putere pentru a diminua creşterea inflaţiei", să-şi adapteze politicile bugetare şi să coopereze. "Perspectivele s-au deteriorat semnificativ şi incertitudinile sunt foarte mari", a atenţionat Georgieva.

Războiul din Ucraina a fost omniprezent în discuţiile de la această reuniune, din perspectiva implicaţiilor sale asupra pieţelor şi accentuării crizelor alimentară şi energetică.

Indonezia nu a cedat presiunilor statelor occidentale care i-au cerut să excludă Rusia de la întâlnire. Doi responsabili ruşi au fost prezenţi, în timp ce ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a intervenit prin legătură video, la fel şi omologul său ucrainean Serghei Marcenko.

În acest timp, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avut discuţii bilaterale cu miniştrii de Finanţe saudit, indonezian şi turc, faţă de care a pledat pentru plafonarea preţului petrolului rusesc, mod în care Washingtonul doreşte să reducă din veniturile Rusiei în speranţa că aceasta va întâmpina şi mai multe dificultăţi în finanţarea armatei sale.

Reuters: Joe Biden a plecat "cu mâna goală" din Arabia Saudită

Preşedintele american Joe Biden şi-a încheiat sâmbătă vizita în Arabia Saudită, informează Reuters, menţionând că liderul de la Casa Albă a plecat din regat cu "mâna goală".

Biden s-a întâlnit cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, intenţionând să îl determine să livreze mai mult ţiţei pieţei.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de petrol, care până în prezent a respins cererile SUA, ale Marii Britanii şi Uniunii Europene de a-şi creşte producţia în vederea temperării creşterii preţului petrolului, şi-a arătat acum disponibilitatea de a-şi creşte capacitatea de extracţie cu un milion de barili pe zi, atrăgând însă atenţia că aceasta nu va însemna în mod necesar o creştere similară a producţiei.

Promisiunea de creştere a capacităţi de extracţie, de la 12 la 13 milioane de barili pe zi, a fost făcută de Mohammed bin Salman, dar acesta a avertizat că Arabia Saudită nu-şi va mai putea spori capacitatea de extracţie dincolo de acest prag.

Potivit Reuters, Joe Biden a plecat din Arabia Saudită "cu mâna goală", dar speră că grupul OPEC+ va decide la reuniunea sa din 3 august o majorare a producţiei de petrol, care să ajute SUA să-şi tempereze creşterea inflaţiei.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 173 de euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut până la 157 de euro pe parcursul sesiunii, iar la încheierea zilei atingea 160,8 euro.

---------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a urcat cu 2,1% vineri, la ICE Futures Europe, atingând 101,16 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a crescut cu 1,9%, la 97,59 dolari barilul.

Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Ungariei, care impune preţuri diferite la combustibil pentru vehiculele cu numere de înmatriculare străine şi vehiculele cu numere maghiare, încălcând regulile pieţei unice, informează AFP.

"Vehiculele cu numere de înmatriculare maghiare, inclusiv tractoarele şi utilajele agricole cu acte maghiare, au dreptul la preţuri oficiale la combustibil mai mici cu 60% până la 70%. În schimb, toate celelalte vehicule cu număr de înmatriculare străin nu pot beneficia de aceste preţuri reduse", subliniază Executivul comunitar.

---------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a scăzut cu 0,1%, la 1.703,60 dolari uncia vineri, la Comex New York, cea spot - tot cu 0,1%, la 1.708,17 dolari/uncie.

---------------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 1,5% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,76 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,5%, la 6,03 dolari/buşel.

Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au crescut până la 2,5 milioane de tone în luna iunie, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în mai, ca urmare a majorării exporturilor realizate prin porturile de la Dunăre, a declarat vineri ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, potrivit Reuters.

---------------------------------

Guvernul rus a decis, ieri, să majoreze cotele la exporturile de ulei şi şrot de floarea soarelui, ca urmare a faptului că piaţa internă este suficient de bine aprovizionată, transmite Reuters.

Anterior, Rusia a interzis exporturile de seminţe de floarea soarelui, de la finele lunii martie şi până la finele lunii august, şi de asemenea a introdus cote la exporturile de ulei de floarea soarelui, pentru a evita penuria şi a reduce presiunile asupra preţurilor de pe piaţa locală, conform Agerpres.

Ieri, guvernul de la Moscova a anunţat că a majorat cu 400.000 de tone cota la exporturile de ulei de floarea soarelui, faţă de plafonul anterior de 1,5 milioane de tone, în timp ce restricţiile la exporturile de şrot de floarea soarelui au fost majorare cu 150.000 de tone, de la limita anterioară de 700.000 de tone. Noile restricţii sunt în vigoare până la 31 august.

---------------------------------

Rusia va bloca vânzarea subsidiarelor locale ale băncilor străine câtă vreme băncile ruseşti din străinătate nu pot funcţiona normal, a anunţat, citat de Interfax, viceministrul rus de Finanţe, Alexei Moiseev, informează Reuters. "Nu ne vom da permisiunea pentru vânzarea subsidiarelor băncilor străine şi a activelor lor în Rusia, până când situaţia nu se va îmbunătăţi", a spus Alexei Moiseev, fără să excludă posibilitatea ca, în viitor, Ministerul de Finanţe să sprijine ideea plasării subsidiarelor ruseşti ale băncilor străine sub controlul băncilor ruseşti de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb