DEZASTRU LA FOC ACCELERAT "Romcab" a pierdut 217 milioane de lei, în ultimele trei luni din 2016

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2017

"Romcab" a pierdut 217 milioane de lei, în ultimele trei luni din 2016

Şase creditori, printre care International Investment Bank şi Unicredit Leasing au cerut insolvenţa companiei, în procesul deja deschis la Tribunalul Mureş

Creditele de la bănci erau gajate cu stocuri, despre care au apărut informaţii că ar fi fost fictive

-----

Actualizare 10:00 Acţiunile "Romcab" au fost suspendate de la tranzacţionare, în această dimineaţă, la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Conform Bursa de Valori Bucureşti, ASF i-a solicitat companiei un raport detaliat cu privire la factorii care au generat modificarea situaţiei financiare de la data 30.09.2016 la 16.02.2017.

-------

Producătorul de cabluri "Romcab", care şi-a cerut insolvenţa pe 10 februarie, a raportat, ieri, o pierdere de 178,23 milioane de lei, pentru 2016, faţă de un profit de 42,13 milioane de lei, în 2015, în condiţiile în care, la 30 septembrie 2016, înregistra un profit net de 39,6 milioane de lei.

Cu alte cuvinte, în numai trei luni, 217 milioane de lei s-au evaporat din companie.

În condiţiile în care veniturile operaţionale au urcat cu numai 20% anul trecut, la 1,01 miliarde de lei, cheltuielile s-au adâncit cu 55%, respectiv cu 429 milioane de lei, faţă de 2015, la 1,2 miliarde de lei. Cheltuielile cu materiile prime şi consumabile au ajuns, la 31 decembrie, la 830,54 milioane de lei, fiind cu 84% mai mari decât în anul anterior, şi cu 357 milioane de lei peste cele raportate, la nouă luni.

Datoriile totale ale companiei au ajuns la 925 milioane de lei, la finalul anului trecut, urcând cu 164 milioane de lei faţă de 2015.

La începutul anului, acţiunile MCAB au luat-o la vale, după ce au apărut informaţii referitoare la înregistrarea unor incidente de plată referitoare la bilete la ordin neonorate de Romcab. În prezent, valoarea acestor sume neonorate a ajuns la 103 milioane de lei.

Iniţial, compania a informat bursa că are o problemă temporară şi că a luat toate măsurile să o depăşească. La finalul lunii ianuarie, acţionarii MCAB au aprobat o emisiune de obligaţiuni de 200 de milioane de euro, însă pe 10 februarie, compania şi-a cerut insolvenţa, procesul urmând să se judece pe 20 februarie.

Între timp, s-au alăturat cererii insolvenţei "Romcab" şi unii creditori, precum: Unicredit Leasing Fleet Management, Unicredit Leasing Corporation IFN, International Investment Bank, Societatea Elbi & Lighting SRL, Societatea Charter Trans Air Agency, Societatea Inotal Aliminiumfeldolgozo Zrt.

Conform unor surse, din documentele depuse la instanţă, administrator special a fost propus RTZ & Partners SPRL.

Ziarul "BURSA" a relatat, ieri, că participaţia majoritară de 69,02% din "Romcab", deţinută de "Sadalbari", a fost gajată către "Stareal Limited" din Cipru, pe 6 februarie 2017, cu patru zile înainte ca producătorul de cabluri din Târgu Mureş să îşi ceară insolvenţa, potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare.

Mai mult, pe 27 ianuarie 2017, Zoltan Prosszer, preşedintele Romcab, i-a cedat Roxanei Târcă (reprezentantul departamentului pentru relaţia cu investitorii de la Romcab) 35 din cele 45 de părţi sociale deţinute la "Sadalbari". Astfel, Roxana Târcă a ajuns la o deţinere de 46,7% din "Sadalbari", în timp ce Zoltan Prosszer a rămas cu numai 9,35%. În acţionariatul "Sadalbari", se mai regăsesc Rodica Dochiţoiu (cu 37,38%) şi Amberyce Limited (cu 6,54%), conform datelor din Monitorul Oficial.

Mai multe bănci sunt expuse pe Romcab, creditele fiind garantate cu stocuri şi utilaje. În piaţă se vorbeşte despre faptul că EximBank ar fi acceptat stocurile drept gaj, în baza unei evaluări făcute de o firmă independentă. Surse din piaţă vorbesc despre faptul că atunci când oficialii băncii au dorit să verifice stocurile, acestea nu existau, ceea ce a condus chiar la o plângere penală împotriva evaluatorului.

În 2015, International Investment Bank (IIB) - o bancă de dezvoltare multilaterală a acordat producătorului de cabluri un împrumut de 15 milioane de euro, pe trei ani, pentru finanţarea principalelor activităţi, în special, pentru achiziţia de materie primă de la diferiţi producători, inclusiv din alte state membre ale băncii.

Printre creditorii Romcab, se mai numără Banca Transilvania, CEC Bank, Banca Feroviara şi BCR.

Titlurile MCAB s-au depreciat şi ieri, cu 15%, ajungând la 2,21 lei/unitate, marcând o scădere cu -66,5%, în ultima lună.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Este mai mult decât clar că s-au făcut tot felul de matrapazlâcuri acolo. Peste 200 mil lei care s-au evaporat în trimestrul 4 nu cumva se regasesc in Cipru?

    Nu as cumpără MCAB nici dacă ar ajunge la 0,01 acțiunea! 

    1. Romcab of course....

      nu scade la 0.01

      sunt alte interese acolo  

      Dupa acest nefericit caz, nu vim mai crede total un bilant la trim...asa ceva? Cum sa dispara in 3 luni?a fost tsunami la acatari?e clar ca trebuie sa intre codruta peste ei, iar vladescu e o pata neagra, cred ca din motiv de ms nu vom sti never nada mas

      200 mil lei sigur nu s-au evaporat in trim IV, in acel trimestru s-au lasat iesite la iveala dupa incercarea esuata cu obligatiunile de 200 mil euro!

      Daca in raportul preliminar decembrie 2016 publicat pe bvb si siteul romcab existau 2.5 mil lei in numerar si echivalent, de ce nu au platit salariile angajatilor si i-au lasat fara bani de sarbatori?

      Nu va ajunge la 0,01 imediat ci scăzând 15% in fiecare zi. Poate ca a trebui oprita de la tranzactonare pana sa face putina lumina acolo.

      Procuratura sa caute in detaliu toate facturile de achizitii si vanzari ale Romcab si sa verifice cum s-au scos bani din firma. Miroase de la o posta

      Crezi ca te pune sa mai vii cu bani de acasa ?

    poate il sunati pe Vladescu sa ne spuna inca odata de ce si-a dat demisia de la Romcab

    1. Ii doresc tot binele la Jilava, sa primeasca zilnic carnati la vorbitor.

      Trebuie sesizat Dicor si DNA !

    daca stocurile au fost fictive cineva trebuie sa intre la inchisoare, sa plateasca pentru frauda

    poate este si DELAPIDARE  

    1. cablurilii e acolo, probabil, da in loc sa faca 100 EUR face 100 RON.Se numeste depeciere morala. Ca la Telefon. Cine mai foloseste cupru, daca toate merge pe fibra?

    O fo sa fie o mare vijelie, stocurile fu mutate si agatat in cabluri la Acatari e toate !

    Intortocheate mai sint cablurile domnului PZ. 

    Dar cel mai rau e ca IIB si-a luat-o, si acolo e niste bani di la Putin si alti "golani" rusi... 

    Cum o sa rezolve asta managerul Romcab este de urmarit cu atentie, sau poate are un accident....

    1. veni sefu de raion si intreba de ce nu gura date salariile. Apoi il chema pe Oleg si l puse da iscali ca in ziua respectiva face Plata la salariati. Si pleca dupa ce semna si cu pixu. Da sefu atent ca oligarhu disparu cu pixu zise: Azi plecat cu pixul meu. Va rog aduceti l. Numai pentru fraza aceasta merita da inveti limba rusa...

    SUNT REZULTATELE LA DECEMBRIE 2016. LA 31 MARTIE NU VA MAI EXISTA MAI NIMIC ÎN ROMCAB.

    Mizerii romanesti, raportari false, lipsa de transparenta pentru informatii financiara, escroci in functii de decidenti!!!

    1. daca vreti eleganta si anduranta , inainte de a cumpara tiglele Bilka rasfoiti raportul Este ca sa intelegeti cum pleaca cinci miliarde de la Est si se duc la Vest. Probabil asa au venit si hunii. ca au lasat banii sa vina mai tarziu cu George...

    faliment, sau mai poate sa o salveze cineva ?

    1. si nu se teme sa-l ceara inapoi.

    E simplu de ce MCAB a avut pierdere anuala: Diferenta aceea la stocuri a fost incarcata la cheltuieli (conform cu realitatea din teren),altfel ar fi avut profit,conform Bugetului de venituri si cheltuieli.

    Multe controale ar trebui facute in cazul Romcab. La societate in primul rand, la actionari, la bancile care i-au creditat, la ASF care a dormit, si cine mai stie pe unde...

    1. ASF a primit multe sesizari de la investitori in ultimii ani cu privire la prejudicierea acestora.Sa fie verificate de institutii toate sesizarile din ultimii ani si sa se comunice daca a fost luata vreo masura in urma sesizarilor, punctual pe fiecare societate in parte.

    ASF face mai mult rau decat bine cu suspendarea pentru ca actiunea nu se mai tranzactioneaza iar investotorii nu isi mai pot marca pierderile sa le fie de ajutor la fisc, raman captivi ani de zile cu sprijinul ASF

    1. asf o va delista abuziv cum a facut cu rasdacele ! Ce supraveghere face asf ? Atatea fraude harinvest, rasdace, opc nefacucte, sifuri fraudate de conduceri, flamingo, armax, dafora etc si nimeni nu raspunde la asf !

      La ASF e impostorul de ursache care tt timpul arunca mata moarta la colegii de la asigurari,in timp ce la el in ograda zice ca lucrurile merg perfect!iti vine sa vomiti cand corelezi realitatea bursei de la noi cu ce spune el.

      Investitorii vomita pierderi reale de cand este pensionarul asta escroc la asf !

    Doamna Ardeleanu si Redactia BURSA,pentru a face si ceva constructiv in urma acestui dezastru pentru piata de capital numit Romcab,va rog sa solicitati ASF&BVB,pentru toate companiile listate,indiferent de piata si categorie:

    1)Publicarea obligatorie a unui BVC defalcat trimestrial la AGA de Bilant(sanctiuni drastice in caz contrar) 

    2)Daca obligativitatea raportarilor trimestriale a fost considerata inoportuna pentru piata AERO(in secolul 21!) ar trebui ca sa se ceara declaratie pe propria raspundere a administratorilor ca vor raporta in piata Urgent orice abatere majora fata de BVC,conditiile care intervin pe parcurs in viata companiei si o afecteaza financiar(incapacitate temporara de plata,cresteri considerabile de pret la unele categorii de cheltuieli,modificari substantiale la preturile de desfacere,contracte castigate/pierdute cu impact notabil,litigii cu implicatii in finantele companiei,vanzari/achizitii mari de active etc). 

    Numai in felul asta putem spune ca evoluam,altfel dormim linistiti la toate FNI-urile si Caritasurile de pe BVB! 

    ASF este complice pentru acceptarea nepublicarii BVC-urilor(desi scrie in lege),a necomunicarii evenimentelor cu impact finaciar major(desi scrie in lege).ASF nu sanctioneaza drastic companiile care publica Hotarari AGA de tipul ''1.S-a aprobat Bilantul pe anul cutare,CPP,repartizarea profitului 2.S-a aprobat BVC 3,etc 

    Nu sunt acceptabile pentru societatile listate astfel de comunicari.Actionarii trebuie sa stie in sinteza ce valori bilantiere s-au aprobat in AGA,ce BVC,cum s-a repartizat profitul,ce indemnizatii au fost aprobate pentru administratori.Nu este tolerabil sa citim'conform propunerii'...care propunere nu este de gasit nicaieri. 

    Cazurile precum Romcab de la asa ceva pleaca,de la faptul ca raportarile nu sunt cenzurate. 

    Daca era sanctiunea de mai sus,nu putea Romcab sa spuna la sfarsit de ianjuarie ca dorm mai mult furnizorii si clientii dupa sarmale,erau obligati sa spuna ca sunt evenimente financiare grave si sa anunte rectificare masiva de BVC! 

    Haideti sa face ceva!Noua ASF ne raspunde la plangeri punctuale ca 'dar compania a publicat Hot AGA ca a aprobat BVC,a publicat raportul anual'.Pai ASF,in raport nu e BVC-ul aprobat!.Raportul se publica la sfarsit de aprilie si in cazul AERO noi nu mai stim nimic de la terminarea semestrului 1 al anului anterior...sunt deja 10 luni scurse din viata societatii fara informatii financiare,cum sa mai investesti,in orb?!S-a zis ca trimestrial ar dobora companiile daca ar publica,dar la ANAF totusi raporteaza si platesc impozit pe profit de cateva ori in alea 10 luni.De aia e necesar ca macar sanctiuni drastice sa existe pentru neraportarea evenimentelor majore care impuneau rectificarea BVC. 

    1. cum este posibil sa iti faci un calcul despre un titlu, daca tu nu ai date contabile in ultimii cel putin 5ani.se spune ca piata mai grseste cateodata si unele titluri au o valoare subevaluata. cum poti sa calculezi care este valoarea corecta de piata fara sa ai aceste date contabile. este un motiv pentru care foarte multi nu investesc in Romania, la bursa.

      Cred ca e timpul sa fie dati in judecata. Despagubiri de la ASF e cel mai bine !!!

    Si Patriciu a majorat la Petromidia capitalul aducand aport stocuri fictive de pa Rompetrol-Vega si Tariceanu ia dat OK ca si-a indeplinit astfel obligatiile asumate prin contractul asa zis de privatizare ! La Romcab este mana lui Vladescu ala de spunea ca minte cand era ministru la finante.

    Curtea de Conturi si BNR ar trebui sa verifice modul în care Eximbank a acordat și monitorizat creditul. Conducerea Exim are salarii mai mari ca la băncile private, declarațiile de avere arata averi imense, se pare însă ca le lipsește profesionalismul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb