DEZBATERE "ECONOMIA DE TIP SHARING": Active globale în valoare de 5,35 trilioane dolari, sub-utilizate sau neutilizate

Andrei Stan
Macroeconomie / 29 octombrie 2015

Universitatea Româno Americană a organizat o masă rotundă cu tema Economia de tip "sharing", în care experţi în economie, cadre didactice şi studenţi ai universităţii au dezbătut potenţialul pe care un nou sistem socio-economic pe cale să se nască îl poate avea în contextul economiei globale, transmite un comunicat de presă.

Iniţiată de profesorul Florin Bonciu, dezbaterea s-a axat pe ideea de inovaţie şi adaptabilitate a sistemelor economice într-o lume din ce în ce mai multipolară. Potrivit estimărilor specialiştilor, în lume există active în valoare de 5,35 trilioane dolari care sunt sub-utilizate sau neutilizate şi care pot fi comercializate, schimbate sau partajate prin intermediul acestei noi paradigme economice.

Sharing Economy este un nou model economic bazat pe "accesul la" în loc de "posesia" resurselor materiale sau a celor umane, cum ar fi timpul, spaţiul sau abilităţile. Sistemele moderne de comunicaţii şi inovaţia tehnologică permit partajarea acestor resurse, în cadrul unui "sat global" de producători şi consumatori, în care încrederea este asigurată prin evaluări postate pe internet (peer reviews).

"Potenţialul de creştere al acestui nou tip de economie, comparativ cu activităţile clasice de închiriere, este imens, variind de la un raport de 15 la 240 de miliarde dolari în 2013 (în favoarea ultimelor), la un raport de paritate în 2025, când se estimeză că ambele sectoare de activităţi economice vor atinge fiecare un nivel de 335 miliarde dolari (potrivit unor analize PwC). Creşterile cele mai rapide sunt aşteptate în zona de finanţare peer-to-peer şi crowdsourcing, însă există şi o serie de provocări care trebuie depăşite, printre care aspecte legate de reglementare şi fiscalitate, precum şi menţinerea unicităţii şi autenticităţii în situaţia creşterii dimensiunii şi a volumului de activitate", a declarat profesorul Florin Bonciu.

Potrivit sursei citate, printre pionierii globali ai economiei de tip "sharing" se numără: Uber Technologies Inc., care permite utilizatorilor aplicaţiei mobile Uber să solicite o călătorie de la persoane care îşi folosesc propria maşină; SnapGoods - utilizat pentru partajarea de bunuri de consum high-end, cum ar fi aparate foto, aparate de bucătărie, instrumente muzicale; Airbnb, care intermediază închirierea unei proprietăţi imobiliare private (apartament, casă sau chiar a unui castel) în regim hotelier; DogVacay - pentru servicii de "dog-sitting", etc.

"Servicile de tip «sharing economy», între care se remarcă Uber, au apărut ca un răspuns direct şi creativ la o serie de aşteptari ale consumatorilor, rămase nesatisfăcute de sistemele economice clasice, de oferta şi de raporturile economice pe care acestea le propuneau. Uber a generat beneficii clare pentru soferii parteneri creând oportunităţi financiare pentru milioane de cetăţeni, la nivel global, în cele 61 de ţări unde activează. Este cazul şi în România, unde încercăm să abilităm soluţii economice inovative şi benefice pentru cât mai mulţi actori sociali," a declarat Nicoleta Schroeder, general manager Uber România, invitat special în cadrul mesei rotunde.

Dezbaterea a concluzionat că asistăm, la nivelul economiei mondiale, la o schimbare de paradigmă bazată pe Sharing Economy, care poate redefini fundamental valori, ierarhii şi comportamente. Promotoarea acestei schimbări este aşa-numita Generaţie C (de la "conectată"), definită nu atât prin apartenenţa la o perioadă de timp (sfârşitul anilor 1990 - mijlocul anilor 2000), cât prin comportament.

"Generaţia C include persoanele native digital (digital natives), care prezintă caracteristici precum tendinţa de a forma comunităţi active, de a nu fi pasivi, utilizarea paginilor de social media pentru dezbaterea unei varietăţi de subiecte, dorinţa de a-şi controla viaţa şi acceptarea complexităţii, predispoziţia spre activităţi creative precum şi plăcerea de a genera conţinut", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb