Statele Unite au anunţat luni un nou set de sancţiuni care îi vizează pe oficialii georgieni acuzaţi de reprimarea manifestaţiilor contra unei legi controversate referitoare la ''influenţa străină'', pe modelul unei legi ruse represive, informează France Presse.
Aceste sancţiuni vizează mai ales doi înalţi funcţionari din Ministerul de Interne de la Tbilisi ''asociaţi cu reprimarea brutală a manifestanţilor paşnici şi a opozanţilor politici'', precum şi contra altor doi georgieni, indică un comunicat al Departamentului Trezoreriei american.
Este vorba despre Zviad Karazişvili şi unul dintre adjuncţii săi, Mileri Lagazauri.
De asemenea, vor fi supuşi sancţiunilor doi lideri ai unei grupări extremiste.
''Rămânem îngrijoraţi de încălcările drepturilor omului şi de acţiunile antidemocratice din Georgia şi vom continua să avem în vedere acţiuni suplimentare ca răspuns la aceste încălcări'', a indicat secretarul de stat american Antony Blinken, într-un comunicat separat.
Departamentul de Stat american impune, printre altele, restricţii de viză pentru peste 60 de oficiali georgieni şi membrii familiilor lor, ceea ce le interzice intrarea în SUA, conform France Presse.
Sancţiunile americane au drept efect îngheţarea eventualelor active ale acestor persoane în SUA şi orice tranzacţie financiară cu ele.
Statele Unite au suspendat un ajutor de peste 95 de milioane de dolari pentru Georgia ca urmare a ''acţiunilor antidemocratice'' după adoptarea, în luna mai, a acestei legi controversate.
Conform acesteia, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca ''organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine''.
SUA, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au criticat la rândul lor legea, pe care opoziţia georgiană o numeşte ''legea rusă'', afirmând că a fost elaborată după modelul legii similare din Rusia care îi vizează pe opozanţii preşedintelui Vladimir Putin.
Partidul de guvernământ Visul Georgian susţine că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi pentru a persecuta forţele prooccidentale, scrie France Presse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2024, 09:18)
iarasi cu legea ”controversata ” ! legea controversata este si in SUA si peste tot . nu poti baga bani fara sa se stie sa rastorni guverne !