Dezbaterea CONFIDEX: În pragul unei crize economice globale

F.D.
Miscellanea / 14 noiembrie 2022

Dezbaterea CONFIDEX: În pragul unei crize economice globale

Impetum Group a organizat o nouă dezbatere din demersul CONFIDEX, un studiu pro-business din România creat de Impetum Group, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Ceea ce e clar în momentul de faţă este că trebuie să ne aşteptăm la o încetinire. Spre exemplu, proiecţiile Fondului Monetar, făcute în octombrie, luna trecută, indică intrarea în recesiune, mild recession, pentru Germania şi Italia. E o contracţie de 0,2-0,3%. Dacă Italia nu ar trebui neapărat să sperie, Germania este motor în ceea ce priveşte economia Uniunii Europene. Deci o încetinire este vizibilă, este clară. Problemele majore pe care eu le văd, şi pe care le-am mai menţionat, ţin de dinamica preţurilor şi de dinamica datoriilor. Dinamica preţurilor este o problemă nu atât pentru că e mare, cât pentru că este un fenomen determinat nu atât de abordarea politicilor monetare, ci de orice alte elemente, care nu ţin de politica monetară. Şi atunci când problema este creată într-o altă zonă, - nu contează care - şi vii cu politica monetară încercând să corectezi problema, rişti, dacă eşti prea agresiv, să faci mai mult rău decât bine", a declarat Florian Libocor, Economist sef BRD, precizând că aceasta este opinia sa personală.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group, vorbeşte de trei tipuri de recesiuni, cu cauze diverse: în China, SUA şi o posibilă recesiune în Europa. Pentru o înţelegere mai bună a economiei româneşti, se lansează un indicator de tipul Leading Economic Indicator (LEI) în premieră şi în Romania. Acesta indică însă începutul unei recesiuni.

"Indicatorul US Leading Economic Indicator (LEI) a arătat că sunt semnalele declanşării unei noi recesiuni, semnale au apărut din luna august a acestui an", a spus el. Ne-am uitat la ce se întâmplă afară şi am găsit acest indicator care funcţionează foarte bine în Asia, în Japonia şi în America. Ne-am uitat din ce este compus şi am văzut că avem majoritatea componentelor şi noi în Romania. Am văzut şi evoluţia lui din 1967, de când funcţionează, şi ştim toate discuţiile de acolo, de la fiecare criză, ei ajustează, pentru că, de multe ori, el acţionează prea târziu şi îşi dau seama că în economie a apărut ceva nou la care nu se gândiseră şi de fapt sunt alţi factori care influenţează economia pe care noi nu i-am văzut în momentul respectiv. Atunci ne-am gândit că am putea să ne inspirăm de la ei, să îl implementăm şi în Romania. De doi ani de zile facem acest lucru. Am testat şi ne-am dus până în momentul în care am avut date în Romania, respectiv 2005, în faza de pre-aderare la Uniunea Europeană. Nu am putut face nişte teste mai profunde, deoarece nu există date. Noi îl lansăm astăzi, deoarece credem că este momentul oportun în care îl putem lansa, pentru că el indică începutul unei recesiuni. Pare că este exact în momentul de declanşare a crizei, în iunie 2022.", a spus Andrei Cionca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb