Dezbaterea noului proiect al legii pieţei de capital, în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES), s-a prelungit pentru o dată ulterioară, situată la sfîrşitul săptămînii viitoare, după cum s-au înţeles participanţii la discuţiile de ieri, de la Ministerul Finanţelor.
Hotărîrea repetării întîlnirii de ieri a survenit datorită multitudinii de observaţii de principiu, dar şi de detaliu formulate asupra proiectului, observaţii care nicidecum nu ar fi putut fi rezolvate în cuprinsul de o zi al reuniunii.
"Niciodată nu mi s-a întîmplat ca o lege să fie întîmpinată de oamenii din domeniu cu atîta ostilitate, cum s-a petrecut astăzi cu proiectul legii pieţei de capital", s-a destăinuit ziarului "BURSA" unul dintre participanţii la dezbatere.
Obiecţiile au privit puterile CNVM, apreciate drept prea sporite, dar au ţintit şi clarificarea Statutului CNVM, despre care s-a spus că ar fi exceptată de la legea funcţionarului public. Brokerii au solicitat reformulări care să le permită accesul pe piaţa monetară. Apărătorii drepturilor acţionarilor minoritari au acuzat că proiectul de lege ar fi o simplă traducere a legii europene (motivul acestui nou proiect de lege este armonizarea cu legislaţia europeană) şi că, din cauza aceasta, ar fi fost uitată protecţia "cuponarilor" (întrucît nu se găsesc "cuponari" altundeva în Europa).
Majoritatea participanţilor la dezbaterea de ieri au acuzat frecventele schimbări ale proiectului legii pieţei de capital şi lipsa de transparenţă în elaborarea ei, faptul că nu a fost supusă dezbaterii publice. Cu toţii au agreat ca, pînă la întîlnirea următoare, să aibă loc una intermediară - numai a actorilor pieţei de capital, ca să-şi clarifice poziţiile faţă de acest proiect. Ministerul Finanţelor a agreat şi o dezbatere publică.
Ca iniţiator al proiectului, Ministerul Finanţelor urmăreşte ca, pînă la 30 iunie 2004, noua Lege să fie aprobată.