DEZBATEREA "VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP" Mircea Ursache, ASF: "Acţionarii trebuie să decidă nivelul de deţinere în SIF-uri"

Piaţa de Capital / 11 iunie 2015

Mircea Ursache, ASF: "Acţionarii trebuie să decidă nivelul de deţinere în SIF-uri"

Actualizare 13:26 Sebastian Tcaciuc, Private Equity Consultant: "SIF-urile mai pot lucra la capitolul costuri"

Nivelul costurilor la SIF-uri a ajuns la un nivel "peste acceptabil", dar mai e loc de evoluţie, a declarat Sebastian Tcaciuc, Private Equity Consultant.

Potrivit domniei sale, SIF-urile nu trebuie să mai investească în companiile "blue chip" din piaţa de capital, deoarece necesită costuri de operare şi administrare mari, ci ele trebuie să se orienteze către companii mici, lichide.

Sebastian Tcaciuc consideră că o politică de dividend echilibrată, combinată cu o campanie de dezvoltare a portofoliului, ar fi benefică pentru management. Potrivit domniei sale, trebuie totuşi să existe o preocupare asupra oportunităţilor de continuare a acţionariatului şi sub ce formă, deoarece o industrie urmărită deţine deja specialişti, iar la nivelul managementului SIF-urilor trebuie să existe capabilitate şi capacitate pentru a se diferenţia.

(E.D.)

--------------

Actualizare 13:08 Avocatul Cristian Duţescu: "Pragul la SIF-uri trebuie eliminat"

În contextul în care pe piaţa noastră de capital se vorbeşte despre o lege specială pentru SIF-uri şi FP, avocatul Cristian Duţescu a declarat că singurul articol pe care trebuie să îl conţină este eliminarea pragului de deţinere.

Domnia sa a subliniat că numai acţionarii pot decide forma de administrare, iar dacă legiuitorul intervine şi instituie o limitare atunci contravine normativelor UE.

Cristian Duţescu a apreciat ca binevenită micşorarea cvorumului pentru AGEA SIF-urilor.

(A.T.)

--------------

Actualizare 13:00 Cristian Agalopol, Citibank: "Problemele pieţei de capital sunt şi ale SIF-urilor, şi viceversa"

Pentru funcţionarea pieţei de capital, avem nevoie de infrastructură, a subliniat Cristian Agalopol, vicepreşedintele Citibank, apreciind că riscurile din acest segment trebuie reduse.

În prezent, nu avem o viziune care să indice unde ar trebui să ne aflăm peste cinci ani şi, atâta vreme cât nu există o astfel de perspectivă, ne va fi greu să înaintăm, a precizat Cristian Agalopol, adăugând: "În momentul în care vom avea o viziune clară şi coerentă asupra a ccea ce ne dorim să facem, vom putea veni şi cu o strategie".

Vicepreşedintele Citibank a arătat că Societăţile de Investiţii Financiare se numără, prin deţinerile lor cumulate, printre cei mai importanţi acţionari ai pieţei de capital.

"Cu o astfel de poziţie, problemele pieţei de capital sunt şi ale SIF-urilor, iar problemele SIF-urilor sunt şi ale pieţei de capital", a spus domnia sa.

În acest context, SIF-urile ar trebui să se implice mai mult în ceea ce se întâmplă pe piaţa de capital, consideră Cristian Agalopol.

Referitor la problema pragurilor la SIF-uri, domnul Agalopol apreciază că aceste praguri au condus la riscuri importante pe piaţa de capital, menţionând că sunt foarte puţine companii în Europa care au astfel de praguri şi opinând că acestea ar trebui eliminate, întrucât ele reprezintă bariere în dezvoltarea pieţei de capital din ţara noastră.

(E.O.)

-------------

Actualizare 12:51 Florin Pogonaru, Central European Financial Services: "Investitorii activişti trebuie momiţi să intre în SIF-uri"

Investitorii activişti trebuie atraşi în acţionariatul SIF-urilor, în vederea schimbării mentalităţii, a percepţiei referitoare la aceste societăţii de investiţii, potrivit căreia ele reprezintă un risc pentru piaţa de capital, este de părere domnul Florin Pogonaru, preşedintele Central European Financial Services.

"Nu vom schimba mentalitatea fără să momim investitorii activişti să intre în SIF-uri. Desigur, nu orice investitor activist poate fi momit, însă pot fi atrase instituţii financiare internaţionale de genul IFC sau BERD. Cred că avem o şansă cu SIF-urile", spune Florin Pogonaru.

În opinia domniei sale, o astfel de instituţie ar avea rol de catalizator, de monitorizare a transformării venind dinspre acţionariat.

Florin Pogonaru mai arată că, în privinţa SIF-urilor, există şi o problemă la nivel legislativ, care priveşte reglementatorul.

"Avem o problemă - o anumită slăbiciune a ASF (n.r. - Autoritatea de Supraveghere Financiară). Cât nu ai un reglementator ferm, există o problemă. Nu trebuie să ne facem iluzii că legislaţia de va schimba în mod idealist", spune domnul Pogonaru, adăugând că trebuie avută în vedere "repersonalizarea" ASF.

(V.R.)

--------------

Actualizare 11:24 Greg Konieczny, Fondul Proprietatea: "Piaţa de capital are nevoie de mai multe listări şi reducerea birocraţiei"

Piaţa noastră de capital trebuie să treacă printr-un proces de reformă, care să includă mai multe IPO-uri, reducerea birocraţiei şi a costurilor, a declarat Greg Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea (FP).

Domnia sa a subliniat că bursa noastră trebuie să-şi sporească lichiditatea prin atragerea mai multor companii care să se listeze, dar şi a marilor investitori instituţionali: "FP s-a listat şi la Londra şi a reuşit să atragă acolo mulţi investitori. BVB are şansa acum să-i atragă mult mai uşor. FP a făcut 80% din treabă. După listarea fondului la BVB am constatat că investitorii care au plasat bani în FP au intrat şi la alte IPO-uri la Bucureşti".

Managerul FP apreciază că statul trebuie în continuare să listeze companiile pe care le controlează şi a menţionat că Hidroelectrica este foarte aşteptată pe piaţă. "Sperăm ca justiţia să dea termene mai rapide şi să se încheie insolvenţa pentru ca societatea să fie listată", a menţionat Greg Konieczny.

(A.T.)

---------------

Actualizare 11:15 Claudiu Doroş, Vicepreşedinte SIF Moldova: "Nu mâncăm din averea acţionarilor"

Totalul cheltuielilor de administrare ale SIF Moldova a fost de 22 milioane lei, sub nivelul dividendelor primite (de la societăţile din portofoliu), a declarat Claudiu Doroş, Vicepreşedinte al SIF2, subliniind că societatea "nu mănâncă din averea acţionarilor".

Potrivit domniei sale, cheltuielile societăţii au descrescut mereu, sub 1,77% din active fiind cheltuieli operaţionale, nu 5-6%, cum s-a speculat.

Claudiu Doroş a adăugat că SIF2 caută noi oportunităţi de business, precum real estate sau agribusiness, însă nu îşi propune să aloce din active în mod iresponsabil, ci doar după o analiză temeinică.

Domnia sa a mai spus că investiţiile realizate de societate în piaţă în ultimii 5 ani s-au ridicat la 900 milioane de lei, portofoliul de titluri listate ale companiei însumând 1.241 milioane lei, însă compania plăteşte, în acelaşi timp, dividende, pe lângă investiţiile masive realizate. Aceste investiţii au putut fi făcute confortabil, după cum a declarat oficialul SIF2, datorită guvernanţei corporative, prin care acţionarii au control total asupra executivului.

(E.D.)

------------

Actualizare 11:07 Iulian Stan, SIF Transilvania: "Voinţa acţionarilor - prioritară pentru dezvoltarea SIF-urilor"

Voinţa acţionarilor rămâne prioritară în dezvoltarea Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), este de părere Iulian Stan, vicepreşedinte executiv şi director general adjunct al SIF Transilvania.

Domnia sa susţine că dezvoltarea SIF-urilor constituie adevărata problemă a Societăţilor de Investiţii Financiare, epuizarea potenţialului de business şi desfiinţarea SIF-urilor reprezentând "problema falsă, sau mai bine zis discutabilă" a acestor societăţi.

Iulian Stan a menţionat că SIF-urile sunt importante atât pentru acţionarii lor, cât şi pentru potenţialii investitori, pentru piaţa de capital şi pentru economia reală, existând perspectivă de creştere a performanţelor portofoliilor lor.

"Societăţile de Investiţii Financiare sunt principalii finanţatori şi susţinători ai pieţei de capital", a adăugat domnia sa, menţionând, printre altele, că acţiunile SIF-urilor au un important potenţial "speculativ" şi de "portofoliu" pentru toate clasele de investitori.

"Societăţile de Investiţii Financiare reprezintă una dintre construcţiile valoroase şi perene ale pieţei de capital", a conchis reprezentantul SIF Transilvania.

Acesta a arătat că SIF-urile sunt implicate în finanţarea investiţiilor economiei reale, prin societăţile din portofoliu, opinând: "Nu credem că putem accepta ideea că s-a epuizat potenţialul de business al SIF-urilor, nu credem că se poate pune problema desfiinţării SIF-urilor şi problema deţinerii la SIF-uri".

Potrivit domnului Stan, Societăţile de Investiţii Financiare trebuie să satisfacă interesele şi exigenţele în creştere ale acţionarilor şi investitorilor, prin identificarea şi susţinerea investiţiilor şi a noilor proiecte din economie, prin păstrarea standardelor de lichiditate etc.

Printre alte provocări cu care se confruntă SIF-uri se numără şi încorporarea managementului acestor societăţi în cultura organizaţională, a mai spus Iulian Stan, subliniind că este încrezător în rolul activ pe care îl au SIF-urile în reglementarea cadrului legislativ.

(E.O.)

-----------------

Actualizare 10:47 Bogdan Drăgoi, SIF Banat-Crişana: "Piaţa noastră de capital nu are un viitor strălucit"

Piaţa de capital din ţara noastră nu are un viitor strălucit, dacă nu se va dezvolta şi dacă nu îşi va creşte volumul tranzacţiilor, este de părere domnul Bogdan Drăgoi, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, care atrage atenţia că este crucial să fie aduse pe piaţă întreprinderile mici, medii şi mari, pentru finanţare şi dezvoltare.

Bogdan Drăgoi afirmă: "Piaţa noastră de capital nu are un viitor strălucit, din punctul meu de vedere. N-ai cum să faci nimic dacă nu dezvolţi, dacă nu creşti volumul. BVB are un rol crucial în acest context. Bursa trebuie să se asigure că avem investitori, rezidenţi sau nerezidenţi. Doar statul face IPO-uri, iar în jurul acestor listări, BVB nu a mai adus nimic. Trebuie să listăm companii mari, medii şi mici, ca să existe diversitate. Dacă nu există diversitate, nu ai cum să dezvolţi piaţa".

În opinia domnului Drăgoi, "dacă mergem în ritmul actual, ne trezim că în 2019 nu mai avem bursă".

Totuşi, reprezentantul SIF Banat-Crişana declară că piaţa noastră de capital are potenţial să devină un jucător regional, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară atragerea investitorilor şi asta nu doar pe pieţele principale.

"Contextul economic actual ajută, există foarte multă lichiditate, dobânzile sunt mici. Haideţi să captăm momentul!", a conchis Bogdan Drăgoi.

(A.V.)

---------------

Acţionarii şi nu politicul trebuie să decidă pragul de deţinere în SIF-uri sau fonduri de investiţii, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Trebuia demult să discutăm viitorul SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea în piaţa noastră de capital", a continuat domnia sa, amintind că există multe opinii în piaţă că nu sunt constituţionale prevederile legislative privind limitarea pragului de deţinere la SIF-uri sau la Bursa de Valori Bucureşti.

Mircea Ursache a subliniat: "Trebuie să discutăm problema spinoasă a deţinerilor cu legiuitorul. Piaţa trebuie să-şi spună cuvântul în viitoarea lege care va reglementa SIF-urile şi Fondul Proprietatea".

(A.T.)

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Dl.Drăgoi de la SIF Banat-Crişana are perfecta dreptate: "Piața noastră de capital nu are un viitor strălucit". Niciodata nu veti reusi sa atrageti mai multi investitori de retail, oricat de mult vorbeste dl. Ursache despre componenta sociala a investititiei la bursa.

    As fi fost curios sa aud de la dl. Dragoi ce a mai rezolvat SIF1 cu investitia de la Azuga Turism. Este mare pacat ca asa un hotel sa stea in conservare. 

    1. Peste tot unde sobolanii din SIFuri controleaza CAuri e dezastru. Desfintarea SIFurilor e primul pas spre normalitate in piata.

      exact

    Mircea Ursache, ASF: "Acţionarii trebuie să decidă nivelul de deţinere în SIF-uri". Abia astept sa vad ce hotareste actionarul majoritar de la SIF1.

    1. De la ursache fercala ciurezu chis filimon bilteanu asteptam noi bursa? Sa asteptam atunci.

      Actionariatul la SIF-urilor e o masa amorfa,care voteaza cum indica conducerea,care organizeaza AGEA.Pragul nu trebuie votat ci pur si s a simplu eliminat, ca sa avem pretul real la actiuni si posibilitatea de a schimba conducerea. Trebuie ca salariile incasate de conducatorii SIF-urilor sa fie publice, exprimate in RON si nu in procente si in slarii medii pe SIF-uri. Surprizele ar fi mari!

    Va fi greu in piata romaneasca cu oamenii vechi. Cei proaspeti au o sansa daca merg drept si fara vesnicele minciuni si promisiuni neonorate. In general acesti oameni confunda politica cu afacerile.

    Ei nu au onoare si cred ca prin minciuna si mancatorie sunt strategi. Lupii batrani isi schimba greu blana. Speranta ramane la lupii tineri. 

    pentru ce ar intra BERD intrun fond de investitii domnule Pogonaru. Cu ce ar ajuta asta piata de capital din Romania. Povesti si obsesii vechi, toata lumea vorbeste de aceste sife pentru ca nu exista nicio viziune. Depozitarul vorbeste despre dividende dar are pe caciula furturi de milioane de actiuni, BVB vorbeste despre dividendele pe care le platesc altii dar NU a adus niciun emitent nou, pogonaru nici el nu stie cu ce se ocupa nu are saracu nicio meserie alta decat sa faca strategii si sa incaseze comisioane. As putea sa spun ca practic omul e experimentat in trafic de..ovule dar ma tem ca e prea mult. Deci, piata ar merge foarte bine daca fiecare s-ar ocupa de treburile lui. Dar nestiind foarte bine atunci face programul aluilalt si cu totii se aduna la cafele si fursecuri platite de... oare cine?

    Dar cine a platit simpozionul lor ? Se pare ca dau cu fum si ne scuipa de sus toti mincatorii astia de bani ai investitorilor. Am un singur mesaj: La Munca, bah hotilor !!!!!!!!!

    1. ar fi primii hoti din istori care se lasa de furat si se apuca de munca.

      So nu ar mai intelepti. Concluzia: Sa votam imbecilii. Eu sunt un imbecil:-)

      ce munca fratioare, astia nu au muncit o zi in viata lor. tara arde si mandra se piaptana.

    citatele sunt partial incorecte. de exemplu s-a spus ca, desi s-au facut progrese, SIFurile au costuri foarte mari de operare, asa ca mai e mult loc de taiat. in plus, sa nu investeasca in blue chips (nu merita la costurile operationale ale SIF-urilor), ci in actiuni private sau ilichide.

    1. pasiunea SIFoanelor , actiunile mici si ilichide, cumparate daca se poate la suprapret. Ce randamente au adus zecile de milioane de euro investite in SIFImobiliare si in Azuga Turism? Mai bine tineau banii la banca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb