DEZBATERI PE LEGEA ORGANIZĂRII JUDICIARE:  PNL-USR reclamă forţarea legii, iar PSD-UDMR susţin că modificările duc la independenţă

.
Ziarul BURSA #Politică / 14 decembrie 2017

Deputaţii PNL şi USR au criticat, ieri, modificările aduse legii organizării judiciare, cei ai PMP s-au retras de la dezbateri, în timp ce reprezentanţii PSD şi UDMR au susţinut că modificările duc la o justiţie independentă.

Deputatul liberal Cătălin Predoiu a afirmat că dezbaterea modificărilor la legea organizării judiciare se desfăşoară "într-o procedură accelerată, care forţează toate normele de procedură legislativă".

"Acest proiect a început prost, neasumat de ministrul Justiţiei şi transformat în iniţiativă legislativă. Este de neconceput, fără precedent, ca un astfel de proiect care vizează organizarea justiţiei să nu fie condus de ministrul Justiţiei chiar dacă Parlamentul are ultimul cuvânt. Ministrul este obligat să îşi exprime viziunea asupra Justiţiei. Angajamentul ministrului Justiţiei asupra acestui proiect a lipsit de la bun început", a adăugat Predoiu.

El a menţionat că este un pas greşit al majorităţii că nu l-a chemat pe ministrul Justiţiei la ordine, adăugând că spune foarte multe faptul că acesta refuză să îşi asume proiectul.

Predoiu a criticat faptul că nu a existat un studiu al efectelor acestor modificări şi a spus că unul dintre aceste efecte se va vedea în raportul MCV. El a menţionat că prin acest proiect s-a înfiinţat o secţie care să investigheze magistraţii, subliniind că este o instituţie "paralelă". "Constatăm că brusc v-a lovit febra legiferării. V-a lovit brusc când a apărut dosarul Belina", a declarat Predoiu, adăugând că majoritatea parlamentară nu va putea modifica spiritul de independenţă a magistraţilor.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la rândul său, procedura de dezbatere a proiectului.

"Este o ruşine naţională ceea ce se întâmplă în aceste zile prin forţarea legii, a instituţiilor, a Parlamentului. Aţi observat că dorinţa cea mai aprigă pe care aţi avut-o nu s-a putut realiza pe calea unei OUG şi aţi vrut să daţi aparenţa unei dezbateri parlamentare şi iată că ne refuzaţi şi această dezbatere. Dacă vă imaginaţi că o lege ca statutul poate fi dezbătută doar în 30 de minute, vă înşelaţi amarnic", a afirmat Stelian Ion, citat de Agerpres.

Deputatul USR a susţinut că majoritatea are grijă să subordoneze justiţia prin înfiinţarea unei secţii care va ancheta magistraţii.

"6.000 de magistraţi spun «nu» acestui proiect, CSM spune «nu», Comisia Europeană spune că trebuie avută grijă cu acest proiect, GRECO a spus că vrea să vadă proiectul că sunt îngrijoraţi", a reamintit Stelian Ion.

La rândul său, deputatul Robert Turcescu a anunţat că grupul PMP se retrage de la "acest simulacru de vot" asupra legilor Justiţiei. "Nu e în regulă ceea ce se întâmplă de luni bune în Parlamentul României. (...) Nu avem cum să credem că într-adevăr ce se întâmplă în acest moment în Parlamentul României reprezintă o încercare de a progresa, de a schimba în bine legile Justiţiei. S-au întâmplat prea multe nenorociri în aceste luni. (...) Grupul PMP se va retrage de la simulacrul de vot în legătură cu aceste legi ale Justiţiei", a precizat Turcescu.

În replică, social-democratul Florin Iordache a susţinut că PSD doreşte o justiţie independentă, iar opoziţia a spus multe neadevăruri: "Ne dorim o justiţie independentă şi pentru aceea am făcut această comisie specială ca, printr-o dezbatere în Parlament, să vedem problemele şi tarele cu care se confruntă justiţia şi, în urma ascultării tuturor celor interesaţi, să putem decide. Acum 13 ani modificările la cele trei legi s-au făcut cu asumarea răspunderii într-un Guvern în care ministrul Justiţiei la acel moment era Monica Macovei, fără o dezbatere".

El a subliniat că PSD doreşte o reală depolitizare a justiţiei:

"Ne dorim o reală depolitizare, o independenţă reală a justiţiei, fără niciun fel de intervenţie a factorului politic. (...) Acum, printr-o dezbatere reală, prin ascultarea tuturor asociaţiilor procurorilor, judecătorilor, CSM, Parchet General, mediul academic, Ministerul Justiţiei, pe toţi i-am ascultat şi am luat cea mai bună decizie. (...) Am înfiinţat această secţie în subordinea procurorului general pentru a nu mai exista o presiune pe judecători", a afirmat Iordache. "De astăzi încolo, odată ce vom adopta aceste legi, repunem judecătorul acolo unde îi este locul. (...) Dorim o justiţie normală, o justiţie în care să nu mai stăm la cheremul şefului. De aici încolo, fără nicio ingerinţă politică, judecătorii vor putea judeca potrivit propriei conştiinţe şi potrivit legilor în vigoare".

Deputatul UDMR Maron Arpad a afirmat că modificările la această lege sunt benefice pentru întărirea independenţei justiţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai chemați pe cioica de Macovei și posibil se rezolva prin asumarea răspunderii ăștia din PNL că voi va pricepeți la democrație naesimtiti de neam și țară

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb