Dezrădăcinarea, drama anului 2022

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 mai 2022

Dezrădăcinarea, drama anului 2022

Numărul oamenilor nevoiţi să fugă din propriile locuinţe, regiuni, ţări creşte la cote alarmante. Dezastrele naturale, crizele de tot felul sau războaiele contribuie la atingerea unor recorduri nedorite de nimeni. Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut pentru prima dată numărul persoanelor dezrădăcinate în întreaga lume la peste 100 de milioane, a avertizat ONU.

"'Numărul persoanelor forţate să fugă din cauza conflictelor, violenţei, încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane, sub efectul războiului din Ucraina şi a altor conflicte mortale'', potrivit unui comunicat al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). "'Cifra de 100 de milioane este uluitoare, îngrijorătoare. Este o cifră care nu ar fi trebuit niciodată atinsă'', a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, care a adăugat: "'Acest lucru trebuie să servească drept semnal de alarmă pentru ca noi să rezolvăm şi să prevenim conflictele distructive, să punem capăt persecuţiilor şi să luptăm împotriva cauzelor profunde care îi obligă pe oameni nevinovaţi să-şi părăsească locuinţele''. Situaţia era deja gravă, după cum relevă statisticile UNHCR. La sfârşitul anului 2021, numărul persoanelor strămutate în întreaga lume ajunsese la 90 de milioane din cauza noilor valuri de violenţă sau a conflictelor prelungite în ţări precum Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan şi Republica Democratică Congo. Apoi, pe 24 februarie preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei vecine, aruncând noi milioane de oameni pe drumuri pentru a fugi de lupte şi a ajunge în regiuni mai puţin expuse sau în altă ţară.

Europa nu a mai cunoscut un aflux atât de rapid de refugiaţi de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 6,5 milioane de ucraineni au părăsit ţara, în mare parte femei şi copii, iar ONU estimează că numărul acestora ar putea ajunge la 8,3 milioane până la sfârşitul anului. În Ucraina însăşi se estimează că aproximativ opt milioane de persoane sunt strămutate.

Înainte de invazia rusă, Ucraina avea 37 de milioane de locuitori în regiunile aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea (sud), anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile din est controlate de separatiştii pro-ruşi.

Pandemia a complicat la rândul său foarte mult lucrurile în ceea ce priveşte migraţia dintr-o zonă în alta. Numărul persoanelor care au fost nevoite să-şi părăsească zonele în care locuiau era la începutul pandemiei la un nivel record de 79,5 milioane, adică în jur de 1% din populaţia planetei, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). În 2019, numărul celor care s-au refugiat în străinătate sau în interiorul ţărilor lor a crescut cu aproape 9 milioane. Dacă, în anii 1990, în medie 1,5 milioane de refugiaţi reveneau acasă în fiecare an, în ultimul deceniu această cifră a scăzut sub 400.000. De asemenea, modificările climatice riscă să cauzeze milioane de deplasaţi, avertizează Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb