DEZVĂLUIRI SURPRINZĂTOARE:  Franţa şi Bashar al-Assad ar fi implicaţi direct în asasinarea lui Muammar Gaddafi

Ziarul BURSA #Internaţional / 2 octombrie 2012

Franţa şi Bashar al-Assad ar fi implicaţi direct în asasinarea lui Muammar Gaddafi

Informaţii noi privind circumstanţele morţii lui Muammar Gaddafi implică direct atât Franţa, cât şi pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, potrivit unor ipoteze apărute recent în cotidianul italian Corriere della Serra şi confirmate ieri în ziarul britanic Daily Telegraph.

Cotidianul italian spune că glonţul fatal care l-a ucis pe fostul lider libian, la 20 octombrie 2011, a fost tras de către unul dintre agenţii serviciilor secrete franceze şi nu de către membri ai Brigăzii revoluţionare libiene aşa cum afirmă versiunea oficială, relatează Paris Match, în ediţia electronică. Aceasta nu este pentru prima dată când versiunea oficială este pusă sub semnul întrebării, fiindcă circumstanţele exacte ale morţii fostului lider libian rămân neclare, în pofida multiplelor dezvăluiri ale foştilor combatanţi.

Corriere della Serra se bazează pe un interviu acordat de fostul premier al Guvernului de tranziţie, Mahmoud Jibril, pentru a susţine ipoteza unui complot urzit de către serviciile de informaţii occidentale. Jibril a declarat pentru postul de televiziune egiptean Dream TV că "un agent străin era infiltrat în cadrul Brigăzii revoluţionare pentru a-l ucide pe colonelul Gaddafi", întrucât liderul libian, după intervenţia NATO de partea revoluţiei libiene, la sprijinul lui Nicolas Sarkozy, a ameninţat că va dezvălui detalii despre relaţia sa cu fostul preşedinte francez, inclusiv despre milioanele de dolari pe care le-ar fi plătit pentru a finanţa campania sa în 2007. Prin urmare, "Sarkozy avea toate motivele pentru a încerca să-l reducă la tăcere pe colonel cât mai repede posibil", au confirmat pentru cotidianul italian surse diplomatice europene la Tripoli.

Informaţiile sunt întărite de relatările lui Rami El Obeidi, un fost responsabil de relaţiile cu agenţiile de informaţii străine pentru Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT). În opinia sa, dictatorul a fost localizat în Sirt datorită discuţiilor cu Guvernul sirian prin intermediul telefonului său prin satelit Iridium. După eliberarea oraşului Tripoli, la sfârşitul lui august, revoluţionarii au crezut că Muammar Gaddafi "a fugit în deşert (...) cu intenţia de a reorganiza rezistenţa". Rebelii au intensificat atunci atacurile în regiunea Bani Walid şi spre oazele din sudul ţării, dar, în realitate, a fost găsit în oraşul natal Sirt.

De aici, el "încerca să comunice prin telefonul său prin satelit Iridium cu susţinători ai săi care fugiseră în Siria sub protecţia lui Bashar al-Assad", iar preşedintele sirian ar fi "vândut" localizarea "prietenului" său libian în schimbul asigurării că NATO şi, mai ales Franţa, vor scădea presiunile împotriva regimului său, încheie El Obeidi.

Gaddafi ar fi finanţat campania din 2007 a lui Sarkozy

În primăvara acestui an, fostul premier libian al-Baghdadi al-Mahmoudi, încarcerat în Tunisia, a declarat că regimul lui Muammar Gaddafi a finanţat campania din 2007 a candidatului Nicolas Sarkozy (foto). "Muammar Gaddafi, regimul său şi oficialii care lucrau cu el au finanţat campania electorală a lui (Nicolas) Sarkozy din 2007", a declarat avocatul Bechir Essid, afirmând că ar fi fost vorba despre o sumă în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.

Potrivit acestui avocat, citat de Mediafax, fostul premier libian a declarat că "târgul a fost încheiat de (fostul şef al serviciilor libiene de informaţii externe) Moussa Koussa, la instrucţiunile lui (Muammar) Gaddafi, asigurat că există documente care să ateste tranzacţia".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb