Millennium Building Development SRL, dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza, l-a acuzat pe arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, de "fapte cu caracter penal" şi a solicitat judecătoriei sectorului 1 o ordonanţă preşedinţială prin care Arhiepiscopia să fie obligată să înceteze "orice acte de natură a face presiuni asupra instanţelor judecătoreşti şi de a induce în eroare autorităţile interne şi europene", se arată într-un comunicat al acestei societăţi, dat ieri publicităţii. Cererea de ordonanţă preşedinţială înaintată de Millennium are termen data de 16 octombrie.
În solicitarea care îi vizează direct pe arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu şi pe avocatul Arhiepiscopiei, Daniel Fenechiu, se precizează că "pârâţii mai sus menţionaţi au întrebuinţat mijloace directe de presiune şi intimidare a autorităţilor competente, care nu au infirmat legalitatea autorizaţiei şi a celorlalte acte administrative", privind proiectul Cathedral Plaza.
Societatea imobiliară acuză Arhiepiscopia de fapte ilicite, săvârşite prin scoaterea, din pretoriul instanţei judiciare civile, "a unui litigiu privat de vecinătate, exacerbându-l în forme politice, la nivel naţional şi european, sub egida falsă a protecţiei patrimoniului cultural Catedrala Sf. Iosif". De asemenea, societatea îi mai acuză pe romano-catolici că, de peste 1 an si jumatate, refuză să expertizeze Catedrala ca edificiu de patrimoniu, "ştiind că sunt în culpă de mulţi ani, relativ la starea tehnică a acesteia". Societatea îl mai acuză pe arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu de fapte cu caracter penal, "începând cu pretenţiile" acestuia de a primi în clădirea Cathedral Plaza "o succesiune de birouri, la parter, spaţiu de expoziţie pentru cărţi şi obiecte bisericeşti, precum şi 10 locuri de parcare destinate Arhiepiscopiei, bine definite şi neaccesibile altora, pe durata existenţei clădirii".
De asemenea, Millennium mai acuză şi "traficul de influenţă, multiplu şi în formă continuă, realizat de mai mulţi subiecţi, inclusiv unii din înalţii functionari publici". Firma s-a adresat şi preşedintelui Parlamentului European, Hans- Gert Pottering, printr-o scrisoare în care arată că prin Declaraţia scrisă, semnată de membri ai Parlamentului European ca document oficial al forului, "s-a produs o ingerinţă gravă şi puternică în justiţia română, întrucât dosarul
"Compania subliniază că instituţia europeană a fost indusă în eroare de demersurile arhiepiscopului romano - catolic de Bucureşti, împreună cu unele grupuri de interese şi susţinut de europarlamentari ai PSD şi alţi europarlamentari români dornici de a culege voturile romano- catolicilor în alegerile europarlamentare", se mai arată în comunicatul Millennium Building Development.