Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) declanşează, începând cu luna iulie, operaţiunea "Apollo", care vizează combaterea fenomenului de utilizare a facturilor false, potrivit unui comunicat.
Înregistrarea în evidenţele contabile a facturilor false este o practică frauduloasă, care generează consecinţe negative atât în plan economic cât şi social.
"Printre cele mai frecvente forme de manifestare ale acestui flagel, inspectorii antifraudă au identificat: achiziţii fictive în scopul diminuării bazei impozabile a căror consecinţă este prejudicierea bugetului general consolidat; facturi utilizate pentru justificarea unor bunuri achiziţionate fără documente legale; facturi utilizate pentru justificarea decontării unor cheltuieli de către asociaţi/angajaţi; achiziţii fictive în scopul obţinerii de lichidităţi utilizate de asociaţi/administratori la plata muncii subdeclarate/nedeclarate, în acte de corupţie etc", se arată în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor DGAF, combaterea acestui fenomen reprezintă una dintre priorităţile Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, iar în ultimii ani, ca urmare a eforturilor depuse, a fost înregistrată o diminuare considerabilă.
"În acest context, începând cu luna iulie, inspectorii antifraudă declanşează operaţiunea «Apollo», care va viza atât firmele care emit facturi false, cât şi pe cele care utilizează aceste facturi. În perioada de documentare, utilizând informaţiile fiscale disponibile în bazele de date proprii şi aplicaţiile informatice de analiză, DGAF a identificat şi a construit harta relaţională a tuturor firmelor implicate în acest fenomen (emitenţi şi beneficiari care au înregistrat în evidenţe aceste documente)", se precizează în comunicat.
În cadrul operaţiunii "Apollo", ambele categorii vor fi supuse unor verificări amănunţite de către inspectorii antifraudă, vor fi stabilite consecinţele fiscale ale acestor practici şi vor fi dispuse măsurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmărire penală, mai informează sursa citată.