DIALOGUL SURZILOR BNS, la 30 de ani, în conflict cu premierul Florin Cîţu

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 5 martie 2021

BNS, la 30 de ani, în conflict cu premierul Florin Cîţu

Ceea ce ar fi trebuit să fie ieri un moment de sărbătoare - aniversarea, în cadrul Congresului Naţional, a 30 de ani de la înfiinţarea Blocului Naţional Sindical (BNS) - s-a transformat în parte într-un prilej de răfuială între reprezentanţii angajaţilor şi prim-ministrul Florin Cîţu, din cauza declaraţiilor recente ale şefului Guvernului în care acesta susţine că va stopa politica de cotizare obligatorie a salariaţilor la fondurile sindicatelor prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să stabilească faptul că fiecare angajat îşi va plăti singur cotizaţia respectivă şi nu prin stoparea sumei respective la sursă.

De aceea, la evenimentul de ieri, Dumitru Costin, preşedintele BNS, a afirmat că este pentru prima oară în 30 de ani când un lider politic cum este premierul Florin Cîţu "a transformat mişcarea sindicală într-o adunătură de hoţi". Liderul sindical s-a adresat lui Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PNL, spunând:

"Ţin să vă transmit nemulţumirea întregului nostru Congres faţă de acuzaţiile pe care le-a adus în ultimele două săptămâni domnul premier Cîţu. (...) Este pentru prima oară în treizeci de ani când un lider politic, aşa cum este domnul Cîţu, a transformat întreaga mişcare sindicală într-o adunătură de hoţi pentru că afirmaţii de genul «luaţi banii oamenilor fără acordul lor» înseamnă hoţie, furt".

Preşedintele BNS a precizat că şeful Guvernului nu ar înţelege legislaţia în vigoare.

"Domnia sa din păcate nu înţelege nişte mecanisme simple prevăzute în Constituţie şi în lege. Îi stăm la dispoziţie pentru a-l ajuta cu ABC-ul exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lucrătorilor din România şi am încredere bazată pe experienţa dumneavoastră politică că veţi avea şi o discuţie internă la nivelul PNL", a spus Dumitru Costin, care a menţionat că este deschis dialogului, dar va sancţiona orice derapaj comportamental sau orice încălcare a drepturilor lucrătorilor.

De partea liderului sindical s-a situat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care a afirmat că social-democraţii şi membrii BNS se află "în aceeaşi barcă".

"Mesajul meu este că avem nevoie unii de alţii mai mult ca oricând, fiindcă ne aflăm în mijlocul unui război. Asta înseamnă austeritatea pe care a instaurat-o Cîţu: un război al unei puteri cinice la adresa tuturor oamenilor care trăiesc cinsitit, din salariu. Acum 80 de ani, când America s-a hotărât să intre în război contra Germaniei naziste, preşedintele Statelor Unite i-a spus lui Winston Churchill: suntem în aceeaşi barcă acum! Prezenţa mea azi, aici, alături de dumneavoastră, este expresia faptului că vrem ca întotdeauna, nu doar la momente de criză, PSD să fie în aceeaşi barcă cu BNS", a spus Marcel Ciolacu.

El a amintit de creşterile de venit din perioada guvernărilor PSD, care au fost stopate de guvernările de dreapta.

"Am declanşat în guvernarea noastră un proces de convergenţă a salariilor şi pensiilor cu cele din Europa. Am crescut salariul minim cu 67% şi pensia minimă cu 76%. Rezultatul a fost un câştig de bunăstare pentru salariaţi, care au simţit un plus de 25% la puterea de cumpărare. Aceste politici au mai însemnat şi că două milioane de români au ieşit din starea de sărăcie extremă, de deprivare materială severă în perioada 2017-2019, conform Eurostat. A venit însă Cîţu cu coasa lungă a austerităţii şi a secerat tot ce construisem împreună. Firul acesta logic al convergenţei veniturilor românilor cu cele ale ale francezilor, italienilor sau austriecilor a fost rupt cu brutalitate şi va fi nevoie de eforturi uriaşe şi de solidaritate ca să-l refacem", a afirmat preşedintele PSD.

Referitor la salarizare, Raluca Turcan, ministrul Muncii a spus:

"Dacă vă uitaţi pe articolele de lege, pe fluturaşele de salarii, o să ajungeţi la concluzia că nu mai putem să închidem ochii şi chiar pe partea de salarizare în sistemul public trebuie să facem ceva. De asemenea, partea de pensii. Oameni buni, cred că a fost subiectul predilect al politicienilor. (...) În calitate de ministru vreau şi eu să văd cum pot fi recalculate pensiile astfel încât să acoperim majorările promise, mai mari sau mai mici, de oamenii politici, în condiţiile de lucru de la casele de pensii din ţară. Sunt în teritoriu pentru a arăta încă o dată cum arată sistemul de pensii acum. Cum poţi să vorbeşti, ca lider politic, că vrei pensii mai mari, dar dosarele arată aşa?", a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că este nevoie de digitalizarea întregului sistem şi abia apoi se va şti exact câte persoane au cumulat pensia cu salariul, câţi angajaţi sunt în instituţiile statului, ce formă de contracte au aceştia şi vor putea să fiei suprapuse bazele de date ale diverselor instituţii.

În schimb, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi-a arătat disponibilitatea pentru dialog şi a afirmat că salariul mediu net a crescut în vreme de pandemie cu peste 7%, în condiţiile unei inflaţii mai scăzute, precizând că acest lucru a dus la un deficit bugetar de 9,8%, deficit care trebuie scăzut în următorii ani pentru a intra în ţinta de 3% convenită cu Comisia Europeană.

"Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 7% şi gradual până în 2024 va trebui să revenim la un deficit în conformitate cu prevederile tratatului Uniunii Europene de sub 3%. Acest lucru, pe lângă o creştere economică cât mai rapidă, va presupune extrem de multă moderaţie în ceea ce priveşte generarea de noi cheltuieli pentru buget", a spus Ludovic Orban.

Dialogul tripartit între sindicate, patronate şi autorităţile statului nu trebuie să fie formal, doar "un exerciţiu de imagine", ci un "element cheie" pentru rezolvarea problemelor din societate, a transmis, preşedintele Senatului, Anca Dragu. Domnia sa consideră că în această perioadă este nevoie să fie protejată resursa umană, să fie păstrate locurile de muncă şi să fie pus în aplicare programul de guvernare care propune un nou model de dezvoltare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. mai mata

    pe cand decrete care sa ne rationalizeze in cifre concrete viata de zi cu zi: nr de respiratii pe minut, nr de cani de apa, nr de minute de sex, etec,etc, ????

    tu nu vezi cat estei de dus? 

    1. si inca ceva:cate salarii minime pe economie intra intr-un salriu al sefului ASF de 16000 EU?

      mai miorlaila ca esti tare la aritmetica! 

    Majoritatea sindicatelor au fost tot timpul mana în mana cu PSD-ul ... unii au schimbat partea si au facut chiar cariera politica cu PSD, gen Miron Mitrea sau Dumitru Costin.

    Multi lideri sindicali nu numai ca nu au făcut nimic pentru muncitori, dar au devalizat societățile care au fost nevoite pana la urma sa dea angajații afara, deci exact invers ... de ex. Liviu Luca condamnat penal.  

    Altii primesc salariu 13000 euro/luna (CNSLR Frăţia, alt prieten PSD-ul), pentru ca ii reprezinta "cu succes" pe cei cu 2000 lei salariu. 

    Acum s-au panicat ca oamenii vor avea libertatea sa cotizeze sau nu ... si ca nu ii vor mai putea obliga sa contribuie la toate activitățile lor dubioase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb