Dictatura trăncănelii

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 9 octombrie 2020

 Cornel Codiţă

Fără comunicare publică, democraţie politică nu există. Nu poate exista! Alte regimuri de guvernare de tip autoritar-dictatoriale pot. Democraţia, nu! Comunicarea publică este cheia de boltă a structurii sale de rezistenţă. Istoric atestată şi solid argumentată teoretic. De aceea, clasica şi riguroasa listă a duşmanilor democraţiei întocmită de Karl Popper (The Open Society and its Ennemies, Routledge, 1945) se cere completată. Experienţa politică şi socială a sfîrşitului de secol XX şi a celor două decenii care i-au urmat impune acest lucru. Iar elementul, fenomenul, condiţia noii realităţi care se detaşează în capul listei este, de departe, trăncăneala; dominaţia ei autoritară asupra spaţiului public. Asasinul rece, eficient, al comunicării publice în general, a celei politice, în special. Două elemente fac diferenţa radicală. Comunicarea are un vector de sens, clar, evident şi bine pus în relief în cadrul discursului. Finalitatea ei este să asigure accesul critic al receptorului la un conţinut bine precizat, cît mai puţin erodat de ambiguităţi şi distorsiuni, la recepţie. Al doilea element constitutiv al comunicării publice are o încărcătură etică şi juridică deopotrivă: răspunderea socială pe care o poartă emitentul pentru afirmaţiile, susţinerile, conţinutul discursului, ba chiar şi pentru efectele sale asupra publicului, fie acestea intenţionate sau neintenţionate. Trăncăneala aboleşte ambele aspecte esenţiale ale comunicării. În măsura în care are un scop prestabilit, trăncăneala vizează doar amorţirea sau totala ablatizare a receptării critice a componentelor disparate de mesaj care, eventual, ar putea fi decelate în discurs. La fel şi răspunderea pentru actul comunicării: dispare, este dizolvată, devine irelevantă în raport cu natura dezlînată, haotică, adesea lipsită de orice sens a pseudo-comunicării instituite. Şi acum, înapoi la sfînta noastră realitate, de zi cu zi!

Actorii principali ai scenei noastre politice nu mai comunică cu noi, de mult. Trăncănesc în schimb către noi şi asupra noastră, aproape incontinent. De la Caragiale încoace, cel puţin. Nu mă mai refer la "ieşirile publice" ale Preşedintelui nostru pentru că nu are nici un rost. Nici el şi nici cei din jurul său nu par capabili de acces la elementele fundamentale ale comunicării publice verbale. Poate că omul poate comunica prin alte mijloace şi instrumente comportamentale, dar cu vorbele... cu siguranţă... nu! Nici ale lui, nici ale altora. Indiferent de situaţie şi subiect, încercarea sa chiar sinceră de comunicare se dizolvă într-o simplă trăncăneală livrată alternativ în două tonuri, parternalist-binevoitor şi paternalist-dojenitor, la limită acuzator. Primul ministru nici măcar nu se mai osteneşte să trăncănească cu noi, cetăţenii, darămite să comunice. El trăncăneşte doar cu adversarii politici şi cei care îl deranjează în exercitarea bunului plac cu care se crede îndrituit, odată ce deţine portofoliul prim-ministerial. Tonul trăncănelii prim-ministeriale este de regulă răţoit şi tracasat. Doar cînd trăncăneşte ceva care are legătură cu Preşedintele, tonul se schimbă radical şi devine slugarnic-împăciuitor.

Dintre miniştrii care trăncănesc asupra noastră mai cu spor, în ultima vreme, datorită şi în legătură cu ciuma cea nouă, se detaşează desigur cei de la sănătate şi interne, la care se adaugă nou împuternicitul cu puteri depline asupra boalelor publice şi molimelor, numitul Arafat. Îi ţin isonul, după caz, pe glasul cinci şi şapte, diferiţi doftori cu sau fără proptele, dar sigur cu interese la înalta poartă. Trăncăneala lor trimite totuşi la unele finalităţi, de aceea poate fi bănuită din cînd în cînd chiar şi de comunicare. Finalităţile descriu un evantai care merge de la "voi sunteţi de vină pentru că vă îmbolnăviţi, iar dacă v-aţi îmbolnăvit, atunci nu veniţi la noi cu pretenţii că tot nu putem face mare lucru" pînă la "noi facem totul şi ceva pe deasupra ca să vă ferim de iad, în timp ce voi nu vă mai opriţi din călcatul prin străchini", respectiv de la "înfricoşaţi-vă cu înfricoşarea cea mare... că de... frica păzeşte pepenii" pînă la "şi cine nu pleacă al său cap întru ascultarea cea deplină a poruncilor puterii lovit va fi fără cruţare de buzduganul necruţătoarelor sale pedepse"!!! Preşedinţii de partide şi alte figuri proeminente ale vieţii noastre politice trăncănesc mai ales unii spre alţii, mă rog, de-ale lor: cine se pupă cu cine şi cine cu cine îşi scoate ochii, cum şi cît l-a furat pe care şi cu cît, cine e pe lista albă şi cine pe cea neagră şi pe ce loc anume etc. Nici cea mai mică intenţie de a comunica cu cetăţeanul pe care îl fugăresc de voie în perioadele dinainte stabilite pentru "nobiliara" vînătoare de vulpi şi de voturi. Nu o să vă mai împui capul cu descrierea peisajului trăncănelii din spaţiul artificial creat şi întreţinut cu atîta cheltuială al mijloacelor de comunicare în masă. În aspectele lor cele mai apropiate de perfecţiune, aici pot fi găsite exemplarele cele mai alese, mai pure şi strălucitoare de trăncăneală menită nu doar să acopere timpul de emisie atît de abuziv extins la 24/7, cît golul din cultura şi puterea de judecată politică care domnesc în spaţiul carpato-danubiano-pontico-mioritic. Cît despre eseul nostru democratic post decembrist, încă tînăr şi necopt, el se ofileşte pe zi de trece sub neîndurătoarea asuprire a mulţilor săi duşmani, între care trăncăneală ca erzaţ de comunicare publică este doar unul.

Opinia Cititorului ( 21 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Au un scop- candideaza pt Oscar

    Cea mai mare realizare a cineaștilor croați a fost câștigarea de către Dušan Vukoti??(d) în 1961 a Oscarului pentru cel mai bun scurt-metraj de animație pentru Ersatz?(d) (în croată Surogat). 

    Principalul actor din scena politica nu este EU SUNT ci mai degraba Eu AM dar asta nu se comunica public verbal ci nonverbal?

    1. „Dacă Guvernului liberal îi este teamă de alegerile parlamentare pe care singur le-a fixat pe 6 decembrie nu are decât să le amâne. Eu cred că e mult mai important să salvăm viața a mii de români și sănătatea a zeci de mii, poate sute de mii de români, decât să ținem Bucureștiul deschis cu orice preț pentru ca după alegerile parlamentare să fie introduse carantinarea...

      „Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul naţional ne spune că, din acest moment, nu se mai poate face o anumită acţiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuţia de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor”, a explicat şeful statului.

      Nelu Tătaru îl susține pe Klaus Iohannis și nu concepe ca alegerile parlamentare din 6 decembrie să fie amânate din cauza pandemiei de Covid-19.

    Frumos.

    1. Ti-e teama de eticheta de trancaneala? Dezvolta ce este frumos in editorial, argumenteaza de ce. Economie de cuvinte dar nici chiar asa!

      După prima propoziție a articolului nu mai am ce dezvolta.

      Va multumesc pentru raspuns.

    Nu există trăncăneala in agenda publică ci comunicare concertată, conform unui plan, rumegata mai apoi de comentatorii de serviciu pe post de raspandaci.

    Aseară la "UM Digi24" Prelipceanu îl întreba insistent pe Arafat "când va trebui sa impună și România masca obligatoriu peste tot pe strada?" Iar Arafat îi răspundea: "Cat mai curând...!"

    Asta nu e trăncăneala, e comunicare... 

    1. Interesant.

      Atacurile concertate impotriva democratiei vin de la Moscova si de la Antena 3 a securistului sustinut de Moscova.

      De unde a avut Voiculescu bani ca sa deschida si sa sustina o televiziune? De la" prieteni", evident ca sa faca propaganda pentru ei, pentru prietenii "prietenilor" si interesele lor. 

      Trancaneala este zgomotul produs de cei care vorbesc mult, prost si fara rost.

      Nelu Tătaru îl susține pe Klaus Iohannis și nu concepe ca alegerile parlamentare din 6 decembrie să fie amânate din cauza pandemiei de Covid-19.

      În noaptea „sfântă” a alegerilor, pandemia a fost sistată. Oamenii au sărbătorit, s-au adunat cu sutele, miile, s-au îmbrățișat, l-au purtat pe brațe pe ales, s-au pupat, etc, etc. Nimeni, nu a mai ținut seama de nici o regulă: nici tu distanță, nici tu mască, nici tu dezinfectante, nici mănuși, nimic, nimic, nimic! Nimeni nu s-a mai temut nici de lege, nici de amendă, nici de virus,...

      ..Recomand să purtați masca tot timpul când ieșiți din casă, în spațiul public, în interior sau în exterior”, a declarat Klaus Iohannis.

      Terapiile bazate pe anticorpi oferă în prezent cele mai promițătoare tratamente împotriva COVID-19, acestea fiind eficiente și aplicabile pe scară largă, potrivit Luke O'Neill, cercetător la Trinity College Dublin, Irlanda.

      oamenii buni, cu credință și dragoste au o imunitate mai bună, datorită lipsei lor de răutate. Eu cred cu tărie că tocmai cei care distrug natura și echilibrul vor dispărea uciși de virusuri și cei buni vor rămâne să împărățească pământul...

      Populația globală este de aproximativ 7,8 miliarde de oameni, dacă 10% dintre ei au fost infectați, înseamnă că au fost 780 de milioane de cazuri. Numărul global de morți atribuit în prezent infecțiilor cu Sars-Cov-2 este de 1.061.539. Prin urmare rata mortalității cauzată de virus este aproximativ 0,14%, ceea ce este în conformitate cu rata deceselor cauzate de gripa sezonieră și cu previziunile...

      Conform informațiilor transmise de Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, pacienții sunt tratați într-o modalitate foarte asemănătoare cu cea aplicată de medicii americani președintelui Donald Trump.

    Trancanitorii de serviciu, cu adică mai toate presa românească plătită de guvern și putere, n-au suflat o vorba de protestul anti-fascist de aseară din piata Universității. Când erau copiii lu Soros în stradă erau toți calare pe eveniment dar acum e altceva....

    Niste labe triste. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb