Dificultatea de a se finanţa ieftin în România poate orienta piaţa spre produse structurate

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 februarie 2008

Folosirea produselor financiare structurate pe pieţele din România, Bulgaria şi Slovacia ar putea progresa în perioada următoare, de la nivelul restrâns din prezent, ţinând cont de accesul limitat la finanţări ieftine şi de potenţialul mare de creştere al acestor state, arată un raport al agenţiei de rating Moody"s.

"Deşi populaţia României este de aproximativ de două ori mai mică decât cea a Poloniei, Româ­nia este al doilea stat din Europa Centrală şi de Est ca suprafaţă. Statul este considerat şi cel mai slab dezvoltat din regiune, ceea ce lasă loc în România pentru investiţii şi pentru un mare potenţial de creştere. Pe de altă parte, România este una dintre puţinele ţări din regiune care au adoptat deja reglementările legale în domeniul securitizării, în 200", se arată într-un raport publicat luni de agenţia de rating.

În zona centrală şi est-europeană, unii creditori au decis să-şi amâne, anul trecut, emisiunile pentru 2008, pe fondul problemelor din piaţa creditelor şi aversiunii faţă de risc a inves­titorilor. Ceilalţi, care au făcut emisiuni, au preferat să plaseze sumele privat. Singura tranzacţie listată public în 2007 în regiune a fost în valoare de 40,7 milioane de dolari, constând într-o emisiune de obligaţiuni pentru sectorul public. Singura tranzacţie privată din regiune s-a făcut în Polonia, de către Millennium Bank, în valoare de 343,5 milioane de dolari, constând în securitizări garantate cu contracte de leasing, care s-a încheiat în decembrie.

Potrivit Moody"s, unul dintre principalele motive pentru dezvoltarea întârziată a securitizărilor în Europa Centrală este faptul că sistemul bancar din regiune dispune de lichiditate amplă şi, prin urmare, are mai puţină nevoie de finanţare din surse externe, iar acest lucru nu se va schimba, probabil, în următorii doi sau trei ani.

Tranzacţiile cu produse financiare structurate pe noile pieţe din Europa, Orientul Mijlociu şi din Africa au fost mai reduse ca volum în 2007, pe măsură ce criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA s-a extins pe piaţa globală a creditelor. Pentru 2008, specialiştii de la Moody"s se aşteaptă la o extindere, pe plan geografic, a securitizărilor şi la noi diversificări ale claselor de active, în ciuda volumelor limitate, determinate de fragilitatea pieţelor globale de capital.

În total, emisiunile de produse financiare structurate pe pieţele emergente s-au ridicat, în 2007, la 7,7 miliarde dolari, excluzând tranzacţiile din Israel şi din Africa de Sud. Agenţia de rating Moody"s consideră că scăderea volumului cu 23% faţă de anul 2006 a fost determinată mai ales de numărul limitat al emisiunilor în al doilea semestru.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb