Acţiunile Alro Slatina (ALR), cel mai mare consumator de energie electrică din ţara noastră, au căzut ieri cu 12,62%, până la 1,8 lei, cea mai mare cădere de la şocul Covid-19 din primăvara anului trecut, după apariţia în spaţiul public a unor ştiri privind diminuarea producţiei, ca primă etapă către închiderea cu totul a activităţii de producţie a aluminiului primar.
Tonul a fost dat de sindicalişti care, prin vocea preşedintelui Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, au anunţat că deja au fost oprite 30 de cuve de electroliză, urmând ca în câteva zile Alro să-şi diminueze producţia cu 60%, fapt ce va duce la trecerea în şomaj tehnic a peste 1.000 de salariaţi din toate sectoarele pe care le deţine Grupul din Slatina.
Sindicaliştii reclamă preţurile "astronomice" ale energiei, de peste 2.300 lei/MWh, precum şi imposibilitatea găsirii în piaţă a cantităţilor necesare.
"Piaţa Zilei Următoare a devenit piaţa de referinţă, când ar trebui sa fie piaţă de reglaj. În această situaţie din care se pare, cel puţin în acest moment, că nu există nici o şansă de salvare, până la sfârşitul lunii martie, Alro îşi va închide porţile oprind toate capacităţile de producţie de aluminiu primar", a spus Constantin Popescu.
Sindicaliştii caracterizează preţul energiei drept speculativ şi spun că producătorii de energie energie electrică au creat falsa impresie că nu pot produce mai mult, lucru complet fals.
Conform liderului de sindicat, închiderea Alro este ireversibilă întrucât redeschiderea doar unei hale de electroliză închisă necesită investiţii de peste 150 milioane de dolari. Or, există riscul ca în câteva zile hala să rămână fără energie electrică şi să nu mai poată produce aluminiu, astfel încât banii investiţi să fie degeaba. "Nimeni nu se va supune unui asemenea risc", spune Constantin Popescu.
Liderul de sindicat afirmă că firmele care tranzacţionează energia în România sunt multinaţionale cu interese de grup, ce vor să obţină preţuri cât mai mari, vânzând la preţuri de nesuportate energia către industria românească, care va falimenta.
În aceste condiţii, liderul de sindicat solicită sprijinul tuturor instituţiilor statului abilitate în rezolvarea problemelor ce sunt de fapt ale întregii naţiuni. "Considerăm că elaborarea de legi care să pună măcar pe picior de egalitate consumatorii, producătorii şi traderii de energie, este singura soluţie de evitare a colapsului", spune Constantin Popescu.
Pe de altă parte, conducerea companiei a anunţat că în forurile statutare ale societăţii nu s-a luat decizia închiderii activităţii de producţie, dar a lăsat să se înţelegă că nici mult nu mai este până acolo, ţinând cont de preţurile actuale ale energiei, pe care le consideră nefundamentate şi nesustenabile din punct de vedere economic.
"Situaţia economică este fluidă şi extrem de volatilă, iar în momentul în care conducerea societăţii va lua decizii de impact pentru societate şi investitori, va anunţa acest lucru potrivit reglementărilor în vigoare", se mai spune în raportul semnat de directorul general Gheorghe Dobra şi de preşedintele Marian Daniel Năstase.
Vimetco PLC din Cipru deţine 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce Pavăl Holding are 23,2% iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din Alro. Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii (Pilon II) gestionează acţiuni ALR ce echivalează cu 4,41% din companie, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat AZT Viitorul Tău (Pilon II) gestionează acţiuni ce reprezintă 3,09% din Alro Slatina.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 04:52)
Asta este opera ANRE, deoarece acorda licenta unor traderi care nu pot sa-si respecte contractele de furnizare. Daca acestor traderi nu le mai convine pretul, platesc niste penalitati mici si prefera sa vanda in piata la pret mai mare, asta daca au curentul pe care l-au vandut odata si nu l-au livrat.
La noi contracte pe termen lung nu se pot face. Daca vreau sa imi iau licenta de trader si sa fac asemenea manarii, sigur voi avea probleme, neavand spate politic.
Parca la impartelile traditionale ale ciolanului in politica, ALDE avea tot timpul energia si acolo putem gasi niste raspunsuri. Oare pe unde s-or fi aciuat indivizii si sponsorii lor?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 10:10)
de ce nu pot cumpara curent electric direct de la Hidroelectrica? Sau de la Nuclearelectrica? Sau sunt alte interese la mijloc?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de i m GOD în data de 23.12.2021, 10:40)
poti cumpara curent electric de la Hidroelectrica daca esti in zona de distributie a Hidrocentralelor prin incheierea unui contract , pret - 0,250 lei/KWh + transport alte taxe cert e ca ajungi la 0.60 -0.64
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 11:28)
I-a oprit cineva sa achizitioneze energie ieftina pana acum? Puteau sa ia din Rusia, ca actionarii majoritari sunt rusi, dar prefera sa cerseasca ajutoare de la guvern si sa ameninte ca inchid ... tipic.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 11:45)
Nu poti decat prin opcom, iar acolo nu vezi de la cine cumperi, nu poti alege furnizorul, doar pretul.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 12:45)
Nu vezi de la cine cumperi dar vanzatorul vede la cine vinde? Noaptea mintii!! Ia uita-te pe comunicatul de ieri de la SNN.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 13:06)
Indiferent de cum functioneaza Opcom, daca Alro era de buna credinta si avea interese pe termen lung in Romania, ar fi cautat sa-si semneze contractele din timp si cat mai avantajos (puteau sa-i ajute tovarasii din est). Dar ei sunt in Romania la tun, au luat Alro pe nimic (sa cautati cum s-a privatizat si ce anchete au fost), si acum cer ajutoare de la stat ... daca nu primesc ameninta ca inchid, de fapt angajatii sunt o parte in somaj tehnic. Cam asta este reteta de succes al investitiilor rusesti in Romania, a se vedea si Mechel la Targoviste, unde au inchis, au taiat fabrica pe bucati, si ca sa nu dea nimic angajatiilor au vandut-o in ultimul moment unei firme de apartament, tot rusi evident, care nu mai avea nicio obligatie fata de statul roman.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 23.12.2021, 13:55)
Azomures este tot a rusilor? Tocmai au anuntat ca inchid din cauza preturilor la energie si gaz. Ai fost vreodata la o AGA la ALR sa discuti cu ei si sa intelegi cum functioneaza in prezent piata de energie? Te-ai gandit ca nu le da nimeni pe contract pe TL? Ca nu poti sa aduci electricitate wireless din Rusia si cabluri nu sunt? Ai avut curiozitatea sa te uiti pe OPCOM si sa vezi cat timp au stat in bid cu un astfel de contract care nu a primit o oferta? Au avut contract cu HDR si pana la urma tot ei au fost "de vina". Te-ai documentat a.i. sa intelegi ca "ajutorul de stat" este de fapt o schema a UE care se aplica in toate tarile membre in cazul marilor consumatori de energie? Si pe acolo tot rusi sunt? Ameninta ca inchid? Pai daca nu li se dau subventiile, sigur inchid. Pretul energiei acum probabil este ~60% din costul de productie. Cand ai un consum de ~13 MWH/tona si pretul este de 250 EUR, o sa iti dea tie fabrica pe 1 leu sa te descurci tu vanzand la 2700 USD/tona AL. Ca asa functioneaza capitalismul: producem in pierdere, profitul este un moft, toate firmele produc exclusiv pentru bunastarea poporului si nu pentru actionarii lor. Aaa... stai un pic, parca aduce a altfel de economie, nu capitalista ;)
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 14:22)
Ce treaba are Azomures cu Alro? Sau vrei sa spui ca in ambele cazuri e vorba de furaciune, ca s-au privatizat ambele pe spagi, ca au fost anchete in ambele cazuri? Alro a stiut de la bun inceput ca vor avea nevoie de energie, trebuiau sa se ingrijeasca, cum are toata lumea grija sa semneze un contract. Dar ei ca si Azomures, cautau baietii destepti, luau energia mai ieftina ca populatia, faceau profit si il trimiteau in Rusia. Acum ca s-a intors roata sunt cu caciula in mana la stat si ameninta ca vor fi costuri sociale. Li se par subventiile un drept (este fals ce afirmi matale, nu toti marii consumatori din Europa primesc subventii, si in niciun caz producatorii de aluminiu, ca se poate cumpara mult mai ieftin din China sau Rusia). Subventii se dau spitalelor, scolilor sau se folosesc la investitii in infrastructura, nu companiilor cu capital privat, venite pe ciordeala. Mai citeste despre capitalism, ca ai ramas la ala a lui Vacaroiu ...
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 23.12.2021, 14:44)
O sa opresc discutia aici, evident tu ai dreptatea ta. Iti ofer totusi cateva repere:
1. in cazul tuturor privatizarilor au fost anchete, cu exceptia BCR. In "capitalismul lui Vacaroiu" exista o chestiune numita "prezumtia de nevinovatie". Nu a fost nimeni condamnat in cazul ALRO. Dar bineinteles tu stii mai bine decat toti procurorii si judecatorii la un loc
2. O mica asemanare intre AZO si ALR este ca amandoua sunt mari consumatoare de energie si/sau gaz
3. Iti repet, ca nimeni nu mai vinde in prezent energie pe contracte pe TL. Dar, sigur, tu stii mai bine
4. Iti recomand sa consulti urmatoarele documente pentru a intelege cum este cu schema EU:
- Orientări privind anumite măsuri de ajutor de stat acordate în contextul schemei de comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2012; Anexa III, punctul 1 -Aluminiu primar
- State Aid SA.56403 (2020/N) – Romania: Compensation for indirect emission costs in Romania (2020)
- Commission adopts revised EU Emission Trading System State aid Guidelines (un articol, il gasesti cu google)
Ti-as pune link-uri dar nu ma lasa site-ul.
Bineinteles ca s-ar putea importa din China. Dar uite un titlu chiar din presa de azi: "Uniunea Europeană impune tarife vamale suplimentare la importurile de folii de aluminiu provenite din China". Oare de ce? Ca sa intelegi, ar trebui sa iti explic care este logica compensarii prin ETS. Si nu cred ca are rost, pentru ca tu STII
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 15:42)
Si pana la urma care e morala, pe ce anume "tot bati saua ca sa priceapa iapa"? Ca trebuie subventionati asistatii astia sociali "da dreapta"? Ca daca nu produce el, ce? Vede Romania ceva din Aluminiul produs la ALRO sau vede Romania ceva din profitul ALRO? Praful de pe toba, si aluminiul si profitul sunt exportate. Si atunci? Pentru 800 de salariati sau cati or fi, mai bine lipsa. Nu va pasa voua de 5 milioane de pensionari dar ce sa vezi ne dam cu fundul de pamant pentru unii "da dreapta" care tot santajeaza cu plecarea. Ura si la gara daca nu esti competitiv productiv si comercial nu meriti sa traiesti. Parca tot asa va laudati ca voi astia "da dreapta" sunteti buni manageri voi nu furati, voi sunteti productivi pai si atunci care e problema? "Show me the money"!!!!!
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 18:15)
Lasa-l nu-ti pierde vremea cu asta, ca-i un individ cu probleme, care injura pe aici tot ce i se pare lui ca-i "da dreapta", de pe conturi multiple. Este de bun simt ce spui si cine vrrea sa priceapa, pricepe.
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 18:26)
inainte sau dupa tranzactie ? cantitati
3.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2021, 18:42)
Astilor destepti cu dreapta si stanga, Alro s-a privatizat de catre PSD, adica stanga ... plus ca n-a pomenit nimeni de doctrina politica, chiar daca se stie ca Bursa e clar de stanga si in commenturi se fac mentiuni despre "da dreapta".
Prostia romaneasca conspirationista se vede pana si aici: cineva are impresia ca toate commenturile sunt facute de aceiasi persoana, "da dreapta", care are ceva cu toata lumea si cu care clar Bursa are ce are, ca e "da dreapta" ... cand dimpotriva, daca se citeste, unii sunt pentru ajutoare moka de la stat, altii impotriva, unii cu capitalismul, altii cu Vacaroiu, unii vad aluminiul cea mai mare prioritate a Romaniei, altii vor din China, fiecare dupa posibilitati.
Asa ca redactorii, nu mai mintiti, ca nu injura nimeni "pe aici" ... pe târla