DIN A DOUA ÎNCERCARE Acţionarii Romgaz au aprobat preluarea participaţiei ExxonMobil la proiectul Neptun Deep

A.I.
Piaţa de Capital / 10 decembrie 2021

Acţionarii Romgaz au aprobat preluarea participaţiei ExxonMobil la proiectul Neptun Deep

Tranzacţia se ridică la circa un miliard de dolari

Acţionarii Romgaz (SNG) au aprobat, în adunarea de astăzi, tranzacţia prin care Romgaz preia participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep, conform unui comunicat postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ieri, adunarea acţionarilor companiei nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, deoarece Ministerul Energiei, ce deţine 70% din producătorul de gaze naturale, nu s-a prezentat la şedinţă.

Tranzacţia constă în preluarea de către Romgaz a tuturor acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din proiectul de exploatare în perimetrul XIX Neptun, Zona de Apă Adâncă. Preţul de achiziţie al participaţiei ExxonMobil la proiect este de 1,06 miliarde dolari, ce poate fi ajustat pozitiv cu cel mult zece milioane dolari.

Tot astăzi, a fost aprobată contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituţii de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părţi din preţul tranzacţiei de achiziţie şi aprobarea prelungirii facilităţii de credit acordată de Banca Comercială Română către Romgaz, pentru emiterea de scrisori de garanţie bancară până la limita de 350 milioane lei.

Luna trecută, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, a spus că se estimează ca finalizarea tranzacţiei şi dobândirea acţiunilor să aibă loc în primul trimestru din 2022, conform Agerpres.

Dacă tranzacţia se va finaliza cu succes, Romgaz şi OMV Petrom vor deveni parteneri în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Acum sa vedem daca politicienii plusează și ei în a modifica legea offshore că sa fie și rentabila investiția pentru toată lumea!

    Alt jaf al partenerului strategic: Exxon a obținut gratis licența parcă pe vremea Lenuței Woodrea, Plăvanul și Ludo Organ au prelungit-o acum 2 ani. Acum SNG plătește 1,06 miliarde USD pentru participația ălora care-au obținut-o gratis...

    1. Si investitia Gazprom in Ordonanta Valcov-Teodorovici, OUG 114, crezi ca s-a amortizat?

      Numai prostii postezi,lasa-ne dracului cu aberatiile tale!!

    afacere tipica pentru coruptii de la putere , vinzi cu 5 lei si rascumperi cu 10 lei

    S-a dus naibii orice șansă de a pupa dividende de la Romgaz pentru următorul secol. Se va face și acțiunea asta praf!

    Și va urma și SNN cu costuri miliarde fara număr pentru reactoarele 3, 4 și n. 

    1. Da, nu vor mai da 95% ci doar 50% din profit! Sau iti imaginezi ca statul va renunta la o sursa frumoasa de venituri? Orice afacere ca sa supravietuiasca trebuie sa se extinda.

      Nu pare sa fi sarit nimeni in sus de bucurie la o asemenea achzitie cu atat mai mult cu cat rezultatele se vor vedea peste ani buni...dar e o perspectiva de dezvoltare si crestere intr-un domeniu in care productia locala scadea de la un an la altul. Si nu e doar statul mai e si Petromul firma privata, iar privatii gandesc practic.

      Daca era o "mina de aur" de ce ar fi abandonat-o Exxonul sau de ce nu ar fi preluat Petromul participatia lor? Si daca Omvul ar intentiona sa iasa din afacere, nu se putea inghesui sa vanda la intrecere cu americanii. Ar fi fost neprofitabil pentru amandoi. Mai curand ei vor vrea sa scape de Petrom si asa vor rezolva si problema gazelor profitabile din MN

    Per total, o veste proasta. Pai cum ar fi sa mearga Petrom, sa faca o 'explorare' la vreo 200-300km in largul coastelor US, descopera acolo un zacamant dupa care vinde 50% din proiect catre US, pentru 1 mld. dolari?

    Adica vice-versa de ce nu se poate? Trebuie sa vina americanii de la 15.000km sa ne spuna ca avem un zacamant langa granita?

    1. NU SE POATE VICEVERSA , D-LE !!! NICIODATA N-O SA SE POATA !!! IN VECI DE VECI !!! DE CE ??? PENTRU CA EI SANT UN IMPERIU , IAR ROMANIA E O NIMENEA !!! CEI MAI MULTI ELEVI SI STUDENTI DE PE GLOB , CU NOTE DE 10 PE LINIE , HABAR N-AU UNDE E ROMANIA PE HARTA !!! SI UNII STIU CA CAPITALA ROMANIEI , ESTE LA BUDAPESTA !!! SI CA ROMANIA ESTE PLINA DE VAMPIRI , SI TARA LUI DRACULA , SI A LUI NOSFERATU !!! DE ASEMENEA , O TARA PLINA DE COMUNISTI INAPOIATI , CARE GEME DUPA TOVARASUL LENIN , SI COPILUL LUI MAI MIC , CEAUSESCU !!! CE BINE ERA IN COMUNISM !!! AVEAM SERVICIU ASIGURAT , SI CASA DEASUPRA CAPULUI !!! SI ACUM , POFTIM : UNDE AM AJUNS ??? INTR-O GAURA NEAGRA !!! NICI COMUNISM , NICI CAPITALISM !!! DRACU ' STIE CE E !!! NIMENI NU STIE !!! E O BABILONIE , DE NEDESCRIS , IN CARE NIMENI DIN SECTORUL DE STAT , NU-SI ASUMA NIMIC !!! MINUNATII NOSTRII GUVERNANTI , DE VREO 30 DE ANI INCOACE , NICI ATAT !!! TOATA LUMEA , ARUNCA VINA PE TOATA LUMEA : NU EU !!! EI !!! AIA !!! EU , N-AM NICI O VINA !!! AIA !!! NISTE EXCROCI , SI NISTE HOTI !!! NU EU !!! EU AM VRUT SA FAC CEVA , DAR AM FOST SABOTAT !!! CINE SANT SABOTORII ??? AIA !!! SA INNEBUNESTI , NU ALTA !!! MAI E DE MIRARE CA FUGE LUMEA DIN TARA ASTA CU MILIOANELE , CA DE UCIG-O - TOACA ???????? EI ARUNCA ASA CU BANII PUBLICI , FIINDCA NU SANT BANII LOR !!! AI CUI SANT ??? CRED CA AI NIMANUI !!! PARDON !!! CRED CA AI LUI DRACULA , SI AI LUI NOSFERATU !!!!!!!!!

    Cel mai bine ar fi ca Romgaz să vândă cu cel puțin 1 miliard $ jumătate din ce au cumpărat. Am auzit că polonezii dau târcoale și ar vrea.

    Cel mai bine ar fi ca Romgaz să vândă cu cel puțin 1 miliard $ jumătate din ce au cumpărat. Am auzit că polonezii dau târcoale și ar vrea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb