Johan Meyer va deveni singurul Manager de Portofoliu Principal al Fondului Proprietatea, de la 1 aprilie, în condiţiile în care Greg Konieczny, Director al departamentului Speciality Strategies din cadrul Templeton Emerging Markets Group (TEMG), va renunţa la responsabilităţile legate de managementul Fondului, conform unui comunicat transmis ieri.
De asemenea, Johan Meyer va deveni singurul CEO al FTIML (Franklin Templeton Investment Management Ltd. Marea Britanie Sucursala Bucureşti) şi va continua să-şi îndeplinească rolul de reprezentant legal al Fondului.
Ziarul "BURSA" a scris, încă din luna mai 2016, că Franklin Templeton (FT) este în căutarea unui co-manager al echipei de investiţii a Fondului Proprietatea. Atunci, surse din piaţă au susţinut că FT doreşte să îl înlocuiască pe Greg Konieczny de la conducerea FP.
Din 1 noiembrie 2016, Johan Meyer a împărţit responsabilităţile manageriale cu Greg Konieczny, în calitate de Co-Manager de Portofoliu.
Johan Meyer s-a alăturat Franklin Templeton Investments în 2004. Anterior rolului său în România, acesta a ocupat poziţia de director executiv Africa de Sud, respectiv de director al departamentului Africa Strategy din cadrul Templeton Emerging Markets Group. În această calitate, a fost responsabil pentru setarea liniilor de strategie ale departamentului, oferind îndrumare şi leadership, coordonând resursele potrivite, şi gestionând expertiza grupului pentru a adăuga un plus de valoare produselor oferite. Johan Meyer, absolvent al Universităţii din Pretoria, este licenţiat în comerţ şi deţine un master în economie.
Fondul Proprietatea a anunţat, în decembrie, că a depus spre aprobare, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), o solicitare de avizare a unei oferte publice de cumpărare a acţiunilor proprii, de până la 1.200.000.000 de acţiuni (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri) de la acţionarii săi. Oferta face parte din cel de-al nouălea program de răscumpărare aprobat prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Fondului nr. 5/26 octombrie 2017.
Atunci, acţionarii FP au aprobat un program de răscumpărare care să nu depăşească 20% din valoarea capitalului social subscris, la un preţ cuprins între 0,2 şi 2 lei/acţiune.
La finalul lunii noiembrie, Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a raportat o deţinere de 12,94% din capitalul Fondului, în urma unor vânzări.
Elliott are participaţii la FP prin Manchester Securities şi Baresford Energy Corporation. Elliott Associates avea, la 21 octombrie 2015, 21,06% din drepturile de vot la FP, iar City of London Investment Management avea, la 5 aprilie 2016, 5,04%, potrivit raportului Fondului de la finalul lunii ianuarie.
De asemenea, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator de Investiţii al Fondului Proprietatea SA a raportat că fonduri din grupul NN Group N.V. au un pachet de 5,02% din totalul drepturilor de vot la FP.