DIN CAUZA EFECTELOR EPIDEMIEI DE CORONAVIRUS  Marile organisme financiare promit măsuri pentru susţinerea economiei globale

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 martie 2020

Marile organisme financiare promit măsuri pentru susţinerea economiei globale

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM) au anunţat că sunt pregătite să ajute statele membre să rezolve dificultăţile provocate de răspândirea rapidă a epidemiei de coronavirus (Covid-19), inclusiv prin finanţare de urgenţă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o declaraţie comună, cele două instituţii au precizat că se concentrează în special asupra ţărilor sărace, unde sunt cele mai slabe sisteme de sănătate, şi au cerut statelor membre să întărească supravegherea stării de sănătate şi sistemele de reacţie pentru a ţine sub control extinderea epidemiei.

"Cooperarea internaţională este esenţială pentru a face faţă impactului virusului Covid-19 asupra economiei şi al sănătăţii", se arată în comunicatul Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

FMI a precizat că dispune de o gamă largă de facilităţi şi instrumente pentru a ajuta ţările să răspundă impactului economic al epidemiei. De asemenea, instituţia financiară a explicat că poate majora actualele programe de creditare pentru rezolvarea necesităţilor urgente. De exemplu, în 2014, FMI a acordat fonduri suplimentare mai multor state - Guineea, Liberia şi Sierra Leone - pentru a lupta împotriva epidemiei de ebola.

Fondul Monetar poate atenua povara datoriei în scopul de a ajuta cele mai sărace ţări să-şi rezolve dificultăţile provocate de dezastre şi poate ajuta statele să-şi extindă capacitatea pentru a face faţă epidemiei.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a apreciat că extinderea rapidă a epidemiei de coronavirus va avea cu siguranţă impact asupra creşterii economiei mondiale, iar Fondul Monetar Internaţional îşi va revizui probabil în scădere previziunile.

Şi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, avertiza recent că extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.

"Vom revizui probabil în scădere estimările privind economia mondială", a declarat Gerry Rice, adăugând că nu are cifre noi pe lângă cele anunţate de Kristalina Georgieva, dar mai multe detalii vor apărea in raportul "World Economic Outlook", ce va fi publicat de FMI în aprilie.

BCE va lua măsuri, dacă va fi necesar

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a dat asigurări că instituţia este pregătită să adopte, dacă va fi necesar, "măsuri adecvate şi ţintite" pentru a ajuta economia să facă faţă efectelor negative ale epidemiei de coronavirus (Covid-19), transmit Reuters şi AP.

"Suntem pregătiţi să adoptăm, dacă va fi necesar, măsuri adecvate şi ţintite, proporţionale cu riscurile. Epidemia se extinde rapid, ceea ce provoacă riscuri la adresa perspectivelor economiei şi a funcţionării pieţelor financiare", a afirmat Christine Lagarde.

Oficialul BCE se alătură astfel angajamentelor omologilor săi din SUA, Japonia şi Marea Britanie, care au indicat că ar putea urma decizii de politică monetară pentru atenuarea efectelor răspândirii epidemiei.

Analiştii apreciază că printre instrumentele pe care le are la dispoziţie BCE pentru a sprijini economia se află creditele ieftine pentru firme, injectarea de lichidităţi suplimentare şi mai multe achiziţii de obligaţiuni.

Anul trecut, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv 0,50%. Analiştii se aşteaptă ca până la finalul anului BCE să reducă cu încă zece puncte de bază ratele dobânzilor.

Deşi este posibilă o reducere a ratei dobânzii, analiştii estimează că o astfel de decizie ar avea doar rolul de a semnala determinarea BCE de a furniza măsuri de stimulare a economiei.

Viitoarea reuniune de politică monetară a BCE este programată în 12 martie.

Ţările din G7, care grupează economiile cele mai dezvoltate, şi băncile lor centrale au reafirmat ieri angajamentul de a utiliza toate instrumentele adecvate, inclusiv de a adopta măsuri fiscale, pentru a face faţă riscurilor legate de expansiunea la nivel mondial a coronavirusului, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Miniştrii de Finanţe din G7 au dat asigurări, printr-un comunicat comun, publicat de Departamentul pentru Tezaur al SUA, că sunt gata pentru iniţiative, "inclusiv măsuri fiscale, atunci când va fi momentul", pentru a da un răspuns epidemiei şi a sprijini creşterea economică, pe parcursul acestei faze a bolii.

Băncile centrale vor continua să îşi îndeplinească mandatul şi vor sprijini "stabilitatea preţurilor şi creşterea economică, în timp ce menţin capacitatea de recuperare a sistemului financiar", dar nu au fost furnizate mai multe amănunte.

Miniştrii de Finanţe din G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie) şi guvernatorii băncilor centrale au avut marţi o reuniune telefonică pentru a analiza impactul coronavirusului asupra economiei globale. Discuţia a fost moderată de Steven Mnuchin, secretarul pentru Tezaur din SUA, şi de Jerome Powell, preşedintele Fed.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb