Contractul de vânzare a primei încărcături de cereale exportate de Ucraina pe mare de la debutul invaziei ruseşti, a fost anulat din cauza întârzierii livrării, a anunţat ieri Ambasada Ucrainei în Liban, transmite AFP.
Nava cargo Razoni, sub pavilionul Sierra-Leone, a plecat la 1 august din portul Odesa, încărcată cu 26.000 de tone de porumb şi ar fi trebuit ca duminică să acosteze în portul Tripoli, din Liban. Însă, în prezent, Razoni este ancorată la Mersin, în largul coastei de sud a Turciei, potrivit site-ului de urmărire a navelor Marine Traffic.
Întârzierea de cinci luni întâmpinată la livrarea mărfii "i-a făcut pe cumpărător şi expeditor să cadă de acord asupra anulării comenzii", a explicat Ambasada Ucrainei în Liban într-un comunicat publicat la puţin timp după miezul nopţii. Potrivit Ambasadei Ucrainei, expeditorul analizează în prezent alte solicitări de achiziţie, notează Agerpres.
La data de 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil 120 de zile, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura sunt inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului Comun de Coordonare (CCC).
Vineri, alte trei nave încărcate cu porumb au plecat din Ucraina cu destinaţia Irlanda, Anglia şi Turcia potrivit Ministerului Apărării din Turcia.
De la semnarea acordului cu Rusia, până acum, opt nave au plecat din porturile ucrainene, potrivit autorităţilor de la Kiev, care speră ca peste aproximativ două săptămâni să se ajungă la trei până la cinci nave care să plece în fiecare zi din porturile de la Marea Neagră.
Înainte de război, majoritatea exporturilor ucrainene tranzitau Marea Neagră. După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est. Însă traderii subliniază că este nevoie de transporturi maritime pentru a creşte, în mod semnificativ, volumul livrărilor.
• Exporturile ucrainene de produse agricole au sporit cu peste 20% în iulie
Ucraina a exportat în luna iulie o cantitate de 2,66 milioane de tone de produse agricole, cu 22,7% mai mult decât în iunie, graţie în principal unor exporturi mai mari de grâu şi orz, a anunţat ieri Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.
"În luna iulie, Ucraina a exportat 2,66 milioane de tone de cereale, legume, oleaginoase şi produse procesate, cu 492.700 de tone, sau 22,7% mai mult decât în luna precedentă", se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Agriculturii de la Kiev, conform Agerpres.
Cifrele detaliate arată că exporturile de grâu ale Ucrainei s-au triplat de la o lună la alta, până la 412.000 de tone în iulie, de la 138.400 de tone în iunie, în timp ce exporturile de orz au crescut şi mai mult, până la 183.000 de tone, de la 26.000 de tone. Exporturile de porumb s-au majorat cu 84.700 de tone, până la 1,1 milioane de tone, însă cele de seminţe de floarea soarelui au scăzut cu 33%, la 362.100 de tone.
Separat, Ministerul ucrainean al Agriculturii a informat că de la debutul sezonului agricol 2022/2023, care a început la 1 iulie, şi până în prezent, exporturile de cereale sunt cu aproape 52% mai mici în ritm anual: 2,2 milioane de tone. Datele oficiale arată că, până în prezent, Ucraina a exportat 1,45 milioane tone de porumb, 562.000 tone de grâu şi 192.000 de tone de orz.
Comparativ, în sezonul agricol 2021/2022, încheiat la 30 iunie, exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 8,5%, la 48,5 milioane de tone, graţie unor livrări solide încheiate înainte de debutul invaziei ruseşti.
Guvernul de la Kiev a estimat că în acest an Ucraina ar putea recolta o cantitate totală de 50 de milioane de tone de cereale, comparativ cu recordul de 86 milioane de tone înregistrat în 2021, din cauza faptului că o parte din teritoriu este acum controlat de forţele ruseşti, dar şi a unei diminuări a producţiei la hectar.
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,15 dolari/buşel la ora locală 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,8%, la 6,19 dolari/buşel.
-----------------------
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 194 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 206,4 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 13.19 atingea 205 euro.
-----------------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 0,3% (în a doua parte a zilei de ieri), la ICE Futures Europe, atingând 96 de dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a coborât cu 0,3%, la 90,21 dolari barilul la ora locală 09.15.
MOL, cea mai mare companie de rafinare din Ungaria, a anunţat ieri că a plătit tarifele de tranzit datorate de Rusia Ucrainei, pentru a soluţiona o dispută care a condus la întreruperea livrărilor de petrol prin conducta Drujba, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
MOL a precizat că atât Ucraina, cât şi Rusia au acceptat decizia sa de a interveni şi a achita tarifele de tranzit.
"MOL a derulat negocieri cu părţile rusă şi ucraineană cu privire la reluarea transportului de petrol prin conducta Drujba", a informat compania ungară într-un comunicat, adăugând că a "transferat sumele datorate pentru utilizarea secţiunii din Ucraina" a conductei Drujba.
Marţi, Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene (Ungaria, Cehia şi Slovacia) prin conducta Drujba, după ce grupul rus Transneft nu a putut plăti drepturile de tranzit pentru luna august datorate operatorului ucrainean UkrTransNafta. În consecinţă, UkrTransNafta "a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august", a precizat Transneft.
-----------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,1%, la 1.814,20 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.16, cea spot - tot cu 0,1%, la 1.796,31 dolari/uncie.
1. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 11.08.2022, 13:42)
Au burta plina, nu le mai este foame. Foametea mai poate astepta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 16:56)
saritul peste 9 mese si anarhia se instaleaza!
joaca cu mancarea nu este distractiva.
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de Olty în data de 11.08.2022, 21:00)
Vizita lui Lavrov de acum ceva vreme in Africa se vede acum. Si daca mai tineti minte, un singur presedinte a fost de fata la interventia lui Zelenski la consiliul Africii..