Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) a respins, în şedinţa de ieri, convocarea acţionarilor societăţii cu sediul în Craiova, cerută de grupul format din SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF), ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de formă şi de fond, se arată în raportul SIF5 remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În prima parte a lunii iunie, grupul de acţionari ai SIF Oltenia format din SIF1 şi SIF4, ce deţin împreună 5% din SIF Oltenia, solicitase convocarea acţionarilor SIF5 pentru revocarea a patru administratori printre care şi Tudor Ciurezu care ar fi urmat ca, în cazul unui vot pentru, să fie înlăturat şi din fotoliul de director general al SIF Oltenia.
Pe lângă demiterea lui Tudor Ciurezu, cele două societăţi de investiţii financiare mai cereau revocarea Aninei Radu, a lui Carmen Popa şi Nicolae Stoian din Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia, pe care i-au acuzat de obstrucţionarea voinţei acţionarilor, încălcarea obligaţiei de loialitate faţă de societate şi a prevederilor legale referitoare la corecta informare a inves-titorilor.
Administratorii erau învinuiţi de contestarea iraţională a propunerilor acţionarilor privind reducerea membrilor CA de la şapte la cinci şi implementarea unor mecanisme adecvate şi eficiente de control a actelor de administrare a societăţii, măsuri votate în AGEA SIF Oltenia în luna mai.
În plus, SIF1 şi SIF4 susţineau că Tudor Ciurezu doreşte să îşi menţină controlul personal şi cvasidiscreţionar asupra actului decizional în cadrul SIF Oltenia.
La începutul lunii trecute, Tudor Ciurezu ne-a precizat că SIF5 nu poate pune în practică nişte hotărâri ale Adunării Generale care sunt contestate în instanţă de către acţionari.
"Pe de altă parte, nu eu am sarcina implementării hotărârilor acţionarilor, ci este a secretarului de şedinţă, după cum s-a votat în Adunarea Extraordinară (n.r. din data de 9 mai). De altfel, doamna Anina Radu, administrator al SIF5, a ridicat problema clarificării competenţelor de implementare a hotărârilor AGEA de către secretarul de şedinţă, în dauna Consiliului de Administraţie şi a conducerii superioare. Dar secretarul de şedinţă a refuzat să ia în considerare atributele conducerii pe care le invoca doamna Radu. Cum putem fi acuzaţi de neimplementarea hotărârilor acţionarilor dacă nu am avut acest drept dat prin adunarea generală?", a punctat atunci Tudor Ciurezu.
Şi conducătorul SIF5 a solicitat convocarea acţionarilor SIF1 pentru revocarea conducerii SIF Banat - Crişana, formată din Bogdan Drăgoi şi Radu Răzvan Străuţ, puncte care au fost respinse în AGA de la Arad a SIF1, din data de 20 iunie.
Este un război ce a demarat când SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au convocat acţionarii SIF Oltenia pentru modificarea actului constitutiv în condiţiile în care, în 2018, societatea din Craiova şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care deja i-a investit în societăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar şi energetic.
1. Bravo!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2019, 13:00)
Este tare Ciurezu …. miscarea asta imi inspira intradevar incredere in SIF-uri, ASF, piata de captal si ce o mai fi. Abia astept sa investesc; dupa ce ne spune Ciurezu si care sunt acele conditii legale de forma si de fond, neindeplinite.